Заразата се разпространява дори от кудкудякането на кокошките, вече е спрян експортът за трети страни

България е пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти. Ограниченията вече са въведени за експорта ни към трети страни като Русия, Албания, Турция, Ирак, съобщи за “24 часа” Иван Ангелов, зам.-председател на Съюза на птицевъдите в България и най-голям производител у нас.

Причината е

трето огнище от

птичи грип в

рамките на

малко повече

от година

в една и съща птицеферма в Асеновград. Последното е от 4 юни, но реално все още не е ликвидирано напълно. Шефката на птицефермата Андреана Павлова твърди, че птичи грип вече нямало, заразата била ликвидирана преди месец и всичко е дезинфекцирано. Фирмата е наела адвокати, които се опитват да спрат унищожаването на 174 000 кокошки в 4 халета.

Историята с птичия грип в асеновградската ферма започва на 5 април 2019 г., когато е констатирано първото огнище. Само 3 дни по-късно там е обявено и второ. В началото на юни 2020 г. след като в обекта е установена завишена смъртност на кокошки, са взети проби за лабораторен анализ. Той доказва наличие на инфлуенца по птиците, щам H5N8. На 4 юни е обявено третото огнище и започват дейностите по ликвидирането му. На първия етап хуманно са умъртвени над 75 000 птици. Дотук всичко минава спокойно и без излишни емоции от неприятната ситуация. Споровете между фирмата и ветеринарите започват след това.

От асеновградската птицеферма не оспорват мерките от първия етап и унищожаването на птиците в 2-те им халета, но се противопоставят на евтаназията на пернатите от останалите им 4 халета с мотив, че в тях птиците са здрави. Те обаче са едва на 100 метра от другите 2, в които има птици с птичи грип. А заразата е изключително силна, подобна е на чумата. През миналата година у нас имаше случаи на пламнали птицеферми от зараза, довяна от вятъра от съседен обект на 3 км. Затова и

разпоредбите

на директивата

на ЕС

94/2005 г. са

категорични,

че в 3-километровата зона се вземат неприятните мерки с евтаназирането на пернатите. Съгласно европейското законодателство при появата на високопатогенна инфлуенца по птиците в един животновъден обект всички болни птици и контактните с такива подлежат на умъртвяване във възможно най-кратък срок.

Сред птицевъдите се разказва, че птичата инфлуенца е толкова заразна, че се разпространява дори от кудкудякането на кокошките. Подобен случай е бил регистриран преди малко повече от година - докато са унищожавани пернатите с птичи грип в едно хале, от шума, който вдигали, след 3 дни се заразили птиците и в съседното хале.

В петък от Българската агенция по безопасност на храните обясниха, че предприетите действия по унищожаване на пернатите във всички халета на асеновградската “Андип 92” са базирани на задълбочено епизоотично проучване, извършено от специално изпратена комисия на място. Тя е била съставена от експерти на БАБХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига към земеделското министерство. Проучването доказало, че

в обекта

не са спазени

мерките за

биосигурност,

задължителни за всеки оператор в сектор “Животновъдство”.

“Съгласно българското и европейското законодателство поради нарушенията в биосигурността на обекта птиците, които се унищожават на втори етап, са контактни на заболелите, което налага тяхното хуманно умъртвяване и последващото цялостно почистване и дезинфекция.

Това ще гарантира ликвидиране на огнището и свобода от вируса на инфлуенца по птиците”, се казва в становище на агенцията по храните.

БАБХ е уведомила ЕК за асеновградския случай на птичи грип. На 26 юни е получен отговор от Брюксел, в който се подчертава важността от незабавното прилагане на всички мерки за ликвидиране на заболяването и умъртвяването на птиците в засегнатото и контактното стопанство.

Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за птичи грип в Падуа, Италия. Резултатите потвърждавали, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България.

В случай че не бъдат предприети всички мерки по ликвидиране на констатираното огнище, ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в стопанствата не само на територията на област Пловдив, а в цялата страна.

Засягат се търговските интереси на стотици птицеферми у нас с над 2,5 млн. стокови кокошки и 1 млн. разплодни.

Периодът на забрана за търгуване на птици и птичи продукти за ЕС е в пряка зависимост от датата на официалното му ликвидиране, казват от БАБХ. Заради огнището в ЕТ “Андип-92” към момента България не притежава статут на страна, свободна от инфлуенца по птиците в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Ако се вземат бързи мерки, ограниченията за износа към ЕС дори може да не са за цялата страна, а само за територията около Асеновград.

За ликвидирането на първото и второто огнище във фирма ЕТ “Андип-92”

БАБХ е

платила

обезщетение от

5 061 816 лв.,

съобщиха още от агенцията по храните. По време на финансов одит Еврокомисията дори е констатирала, че платените пари за единица животно са в по-висок размер спрямо обезщетенията, изплащани в други страни членки.