VI блок на АЕЦ “Козлодуй” беше спрян за планов годишен ремонт на 22 септември, съобщиха от централата. Предвижда се той да продължи до края на месец октомври. Ще бъдат изпълнени ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите, модернизации. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво.

Ремонтът се провежда при строго спазване на мерки за предпазване от COVID-19. Допускането до работните места е след контрол на температурата, работи се с лични защитни средства, помещенията се дезинфекцират. Направени са промени в работното време за ограничаване на контактите и поддържане на социална дистанция. Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване.

В първия ден на изключването на шести блок в 17,16 часа товарът на системата беше 3740 мегавата. Ниското ползване на ток е заради празничния ден и топлото време. В микса на произведената електроенергия делът на АЕЦ “Козлодуй” пада на 1008 мегавата, или 26,29%. Тецовете осигуряват 1867 мегавата, или 46,84 на сто, вецовете - 10,61 на сто. Делът на вятърните централи е едва 64 мегавата, 224 мегавата е товарът на фотоволтаичните централи, или общо около 7%.

Спирането на блока и намаляването на мощностите в държавата с над 1000 мегавата все още не се е отразило на търговията с ток на борсата. Сделките на пазар “Ден напред”, тоест за 23 септември, приключиха при цена за базовата енергия от 103,93 лв. за мегаватчас, пиковата енергия струваше средно 111,77 лв., а след пиковата - 96,09 лв. Около тези стойности се сключват сделки пред последните дни, докато в Европа, с изключение на Португалия и Испания, цените бяха високи.

За 23 септември обаче европейските цени паднаха и българският ток беше на второ място по висока цена след полския, който беше 57,79 евро за мегаватчас.