Това е най-високото ниво след избухването на войната в Украйна

Банковите трусове в последните дни изстреляха цената на златото над прага от 2000 долара за тройунция.

В последните години това се е случвало само два пъти - през август 2020 г., когато достигна историческия рекорд от 2075,47 долара в разгара на пандемията, както и през март 2022 г., когато избухна войната в Украйна.

Третият връх обаче се задържа за кратко - вечерта в понеделник цената на метала вече беше паднала до 1979,3 долара за тройунция.

Този път причината за поскъпването е придобиването на швейцарската банка “Креди Сюис” от конкурентната Ю Би Ес. В резултат акциите на големите европейски банки се сринаха на борсата (виж повече вдясно), а инвеститорите започнаха да се притесняват от верижна реакция в банковия сектор и се насочиха към традиционното убежище - златото.

Друго опасение е дали централните банки няма да се принудят да намалят лихвите, които бяха повишавани в последните месеци в опит да се овладее инфлацията. Този сценарий би бил благоприятен за златото.

Европейската централна банка (ЕЦБ) не вижда никакъв конфликт между своята мисия за овладяване на инфлацията и отговорността да отблъсне заплахите за финансовата система, заяви управителката Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

Тя изтъкна, че стабилността при цените върви ръка за ръка с финансовата стабилност, като тук няма място за компромис.

“Финансовата стабилност до степента, до която влияе върху икономическата ситуация, до степента, до която влияе върху нашите прогнози, оказва въздействие върху начина, по който разчитаме ситуацията от макроикономическа гледна точка, но това са две различни стабилности, адресирани с различни инструменти”, категорична е Лагард.

Коментарите ѝ се отнасят до тема, която тя вече засегна миналия четвъртък, след като ЕЦБ повиши лихвените проценти с половин процентен пункт, без да предостави яснота относно бъдещите ходове на ведомството.

Акциите на технологичните гиганти и биткойнът също скочиха на борсата. Криптовалутата поскъпна с 5% през уикенда и достигна 28 456 долара - също рекорд от юни 2022 г. насам. Но все пак е далеч от най-високата си стойност от почти 69 хил. долара, която достигна през 2021 г.

Участниците на пазара очакват заседанието на Федералния резерв на САЩ във вторник и сряда, когато трябва да се реши дали лихвите ще бъдат вдигнати отново. Междувременно пазарите в САЩ се възстановяват - индексът Dow Jones в понеделник се качи с близо 400 пункта след новината за сделката за “Креди Суис”. Акциите на повечето регионални банки също поскъпнаха, възстановявайки се от загубите през миналата седмица заради краха на Силикон Вали банк.

Акциите на европейски банки се сринаха след придобиването на “Креди Сюис” от Ю Би Ес

Европейските и азиатските банкови акции се стабилизираха след резките спадове в понеделник, тъй като придобиването на фалиралата “Креди Сюис” от Ю Би Ес в неделя стресира глобалната банкова система, съобщиха западни издания.

Европейският банков индекс Stoxx 600 се понижи с 1,5 процента по време на сутрешната търговия в понеделник, но се възстанови по-късно. “Ю Би Ес” загуби 5,5%, а акциите на “Сосиете Женерал” паднаха с 3,6%. Тези на “Креди Сюис” обаче се сгромолясаха с 58 процента, тъй като акционерите бяха изправени пред тежко намаление на стойността ѝ от придобиването от Ю Би Ес.

“За по-малко от две седмици две средно големи американски банки се сринаха и “Креди Сюис” беше бързо придобита от Ю Би Ес. Тези събития представляват най-предизвикателния момент за банковата система от първите дни на финансовата криза през 2008 г. Както се е случвало и преди, комбинация от повишаващи се лихвени проценти и забавящ се растеж поставят на изпитание финансовата система”, каза Иън Стюарт, икономист, базиран в Лондон.

От “Голдман Сакс” обявиха, че очакват стресовата ситуация в сектора да ограничи плановете на централните банки да продължат да повишават лихвените проценти в дългогодишната им битка с инфлацията. Финансовата институция намали прогнозата си за икономически растеж в еврозоната с 0,3 процентни пункта и обяви, че очаква Европейската централна банка да повиши лихвите с една четвърт през май. Преди това се очакваше да бъде с половин процент.

Ю Би Ес може да се справи с рисковете от придобиването на конкурентна банка “Креди Сюис”, заяви главният изпълнителен директор на Ю Би Ес Ралф Хамерс. Според сделката Ю Би Ес ще плати 3,23 милиарда долара за “Креди Сюис” и ще поеме до 5,4 милиарда долара загуби.

Хамерс допълни, че в момента не разполага с данни за планирани съкращения в “Креди сюис”, но уточни, че винаги ще има “мерки, насочени към ограничаване на разходите”. Изпадналата в затруднения “Креди Сюис” е основана преди 167 години, отбелязват западни издания.

Говорител на германското правителство пък каза, че “канцлерът Шолц приветства решимостта на швейцарските власти” и добави, че “ситуацията не е сравнима с тази през 2008 г. “Германската банкова система е добре позиционирана”, добави говорителят. (24часа)