Ангажиментът на Китай да подкрепя и развива нови висококачествени производителни сили ще насърчава още повече висококачественото развитие на икономическите дейности. На фона на нарастващата несигурност в глобалната икономика, именно тези усилия на страната ще предоставят на местните, а и на чуждестранните инвеститори, огромни пазарни възможности и стабилни перспективи за развитие. Това заявиха висши държавни служители и бизнес лидери на 23 март по време на Форума за китайско развитие, който се проведе в китайската столица Пекин. Форумът беше висока платформа за дискусии, която се фокусира върху възможностите, които предоставя на глобалния бизнес устойчивото развитие на страната. Само няколко седмици преди това втората икономика в света официално представи и своята цел за 5-процентов икономически ръст за тази година, което от своя страна ще бъде като водеща насока за всички икономически и бизнес дейности в страната за 2024 г., пише радио Китай. 

Китайската икономика започна годината с добър позитивен импулс, подкрепена от ефективна макроикономическа политика. Със стабилен производствен ръст, устойчиво възстановяване на търсенето и други позитивни фактори страната е уверена и способна да постигне своята основна цел за социално икономическо развитие. Това заяви Джън Шандзие, шеф на Държавната комисия за развитие и реформа. По-специално, активното култивиране на нови висококачествени производителни сили в Китай не само насърчава собствения икономически растеж на Китай, но и инжектира необходимия импулс в глобалното икономическо възстановяване и разширяване, добави Джън. 

Новите висококачествени производителни сили означават промяна на парадигмата в производителността, главно задвижвана от революционни технологични пробиви, иновативно разпределение на факторите на производство и дълбока индустриална трансформация и модернизация. Китай увеличава усилията си за култивиране на нововъзникващите индустрии, насърчаване на дълбоката интеграция на цифровите технологии с реалната икономика и сближаването на напредналото производство с модерните услуги и създаване на нови двигатели на растеж в сектори като биопроизводството, търговското аерокосмическо пространство, новите материали и т.нар. „икономика на ниската надморска височина“ (фокусираща се върху продукти и услуги за граждански полети и логистика в рамките на 1000 метра над земята), коментира още Джън. 

Лин Хай, президент на отдела за Азиатско-тихоокеанския регион, Европа, Близкия изток и Африка на Mastercard, заяви, че Китай разполага с изключително силни основи за развитие. В това число се включват изобретателността и креативността на китайския народ, както и ангажимента на правителството за реформи и отваряне. Освен това, непрекъснатите усилия на Китай за стимулиране на иновациите и технологичното развитие са от ключово значение за разгръщането на потенциала му за растеж, добавя още той.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, заяви, че Китай е в челните редици на развиващите се икономики по отношение на степента на разработка на технологиите за изкуствен интелект, като добре развитата цифрова инфраструктура. Това ще осигури и добра основа за бъдещо развитие на страната в тази насока. „Създаването на стабилна регулаторна рамка за изкуствения интелект и укрепването на икономическите връзки с други страни с успехи в сектора на технологиите и иновациите ще помогне на Китай да извоюва водещо място в сферата“, заяви Георгиева. Тя коментира още, че в средносрочен план Китай ще продължи да е с основен принос за глобалния икономически растеж.

Китайският финансов министър Лан Фоан заяви, че чрез подобряване и оптимизиране на фискалните политики Китай ще стимулира надграждането на индустрията, ще насърчи растежа на нововъзникващите сектори и ще култивира секторите на бъдещето. Чрез възприемането на специфичен за региона подход за изграждане на нови висококачествени производителни сили правителството има за цел да оформи нови двигатели и предимства за устойчив икономически растеж.

Дзин Личюн, президент и председател на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции заяви, че развитието на нови висококачествени производителни сили може да се възползва от проактивните фискални политики, въпреки че преките субсидии може да не дадат най-ефективните резултати. Той изтъкна, че е от съществено значение да се избягват фискалните политики, които задушават мотивацията за производство и иновации и създаването на богатство.

Радж Субраманиам, президент на базирания в САЩ доставчик на експресни куриерски услуги FedEx, заяви, че растежът на компанията е силно овластен от дългосрочния ангажимент за инвестиции и растеж на китайската икономика като цяло. През последните 40 години Китай се превърна в дом на една от най-големите операции на FedEx в света. „Ние вярваме, че отворените пазари и сътрудничеството са от решаващо значение за разширяване на растежа и просперитета за всички. Ние се ангажираме да проучим нови възможности в Китай и да използваме нашите цифрови иновации, за да изградим най-гъвкавата, ефективна и интелигентна мрежа в света“, добави той.