Ще се фокусираме върху иновациите и производство на продукти, които са разпознаваеми в световен мащаб. Искаме да изграждаме икономика с лидерска позиция в Централна и Източна Европа. 

Това каза Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции .


Според стратегически анализ, изготвен в края на 2015 г., приоритетните сектори за БАИ са седем.

Имаме традициите, на базата на тези традиции можем да надграждаме и да гледаме към бъдещето много по-уверено, каза шефът на БАИ. 

Фокусът ще бъде към секторите, свързани с компютърна техника и електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил, химични продукти, неметални изелия, хранителни продукти.

"Те ще дадат конкуренто предимство пред други държави, които са наши съседи и се борят за съответния глобален пазар",  обясни Янев.

До ноември 2016 г. БАИ е сертифицирала 18 инвестиционни проекта на стойност 297,4 млн. лв. Те ще осигурят 4044 нови работни места.
През следващата година се очаква да бъдат сертифицирани повече от 20 проекта за над 400 млн. лв., които да осигурят работа за 6 000 човека.

Усилената ни работа е свързана с това, че работим и по други проекти. Те са свързани с желанието да привлечем нови чуждестранни инвеститори в България, каза Стамен Янев. И добави, че агенцията има много фискирани задачи.

Във фаза на преговори и разглеждане са 28 проекта за общо над 450 млн. лв., които ще осигурят 5000 работни места.
Надяваме се тези инвеститори да вземат правилно решение и да започнат следващите стъпки: сертифициране и инвестиране, каза Янев. И добави:

"Намираме се в конкурентна среда. Най-честият ни конкурент по дадени инвестиционни проекти са Румъния и Сърбия, но и част от другите европейски държави от ЦИЕ като Словакия, Словения, понякога и Полша"

Проблем за родните и чужди инвеститори била бавната администрация.
"Не мога да кажа, че например строим по-зле от конкурентните. Румъния ни изпреварва, но в някои отношения".
Доклад на Световната банка обаче показвал, че разрешително за строеж в България се получава след около 100-150 дни. В Румъния например са необходими над 200-250 дни, обясни шефът на БАИ.

В момента, в който има добра локация или добри връзки с населено място, инвеститорите започват да излизат от София.
"Нашата цел е не само в София да има инвестиции, но и те да минават към други райони в страната. Добър пример е Пловдив, аз бих посочил и Шумен"
Там имало добре изградена индустриална зона, за която инвеститори вече са заявили интерес за изграждане на производствени бази.

Според Стамен Янев вече е традиционен интересът към производство у нас на части за големите автомобилни концерни. През последните пет години БАИ е сертифицирала 9 проекта в автомобилния сектор за над 310 млн. лв и заявени 6500 работни места.

Агенцията отчита и 6 потенциални проекта в тази област, като един проект е в процес на сертифициране. Над 100 големи компании са установили у нас производството на компоненти за почти всички автомобилни марки. В България се произвеждат маслените помпи за новата С класа на Мерцедес, дисковите спирачки на Audi Q 7, чипове и интегрални схеми, климатични инсталации за BMW, Audi, VW AG.Приходите от производството на автомобилни компоненти през 2015 г. са достигнали 1,55 млрд. евро, което е 3,5 поцента от БВП. В сектора са заети повече от 33 хил. души.

Южна България е успяла да привлече повече инвестиции в автосектора, но се наблюдава и засилен интерес към районите със завишена безработица в Северозападна България. Очакванията са в скоро време и в този район да има стратегически инвеститор, който да подобри социалната среда в региона.