Ако сте французин, запален фен на класическия балет и непременно искате да гледате примабалерината на Болшой театър Светлана Захарова в “Жизел”, това ще ви струва не повече от 157 евро.

Не става въпрос да ходите чак до Москва, където ще ви излезе поне пет пъти по-скъпо. А да си купите билет за спектакъла на “Жизел” с участието на световната звезда в София на 16 октомври 2017 г. Това струва 100 лв., т.е. 50 евро. Отиване и връщане от Париж-Бове до София с Wizz Air струва други 67 евро.

А ако разгледате популярната платформа за наемане на апартаменти Airbnb, можете да установите, че в самия център на София две нощувки в луксозен апартамент ще ви струват

едва шейсетина евро

Тези две нощувки ви позволяват и да поразгледате тази далечна и непозната за вас балканска столица. Как да изпуснете такава оферта?

Проверка в платформата Airbnb показва, че в момента само в София през нея се предлагат близо 300 апартамента или стаи от апартаменти. Макар че далеч не всички изглеждат прекрасно, при малко повече ровене можете да попаднете на превъзходно жилище, нощувка в което излиза не повече от 70-90 лева. Това е поне

три пъти по-евтино

от хотел 4 звезди в българската столица.

Повечето от тези апартаменти се намират в историческия център на града, на пешеходно разстояние от повечето туристически забележителности.

За много софиянци отдаването на жилища под наем по този начин е добро средство за изкарване на допълнителни доходи, без да търсят дългосрочни наематели. Но само при положение, че осигурят поне към 140 нощувки годишно.

И тук се появява проблем. Защото гостите, които отсядат в тези апартаменти, по всички световни правила са туристи. Според българския Закон за туризма такъв обект трябва да получи категоризация и за всяка нощувка на турист в него собственикът трябва да плати по един лев на общината. Да не говорим, че за доходите от тази дейност трябва да се подаде годишна данъчна декларация и върху тях трябва да се плати 10% данък.

От самата платформа изобщо не може да се разбере дали апартаментите, които се отдават чрез нея в България (приблизително около 600 в цялата страна), са категоризирани. Ако зададеш въпрос на собственик на такова жилище за туристическа такса, най-честата реакция е на човек, който за първи чува за такова нещо.

Така излиза, че статистиката

не отчита отсядащите

в такива апартаменти

като туристи,

защото те не са декларирани като такива.

Това не позволява да се направи точна сметка колко чужденци посещават само столицата всяка година. Според Столичната община например през цялата 2016 г. София е посетена от 1,8 млн. туристи, от които към 1 милион са чужденци.

Но това са само регистрираните. Никой не знае колко отсядат в частни апартаменти.

Във всеки случай видимо в центъра на София е пълно с чужденци, предимно млади хора, които се ориентират из града с помощта на Google Map и на приложения като Trip Advisor. Запазеният знак на Trip Advisor може да се види на вратите на все повече столични заведения от всякакъв вид. А доброволците на организацията Free Sofia Tour, които по своя воля развеждат като гидове туристи из центъра на София, това лято видимо се скъсваха от работа.