Кметове искат отлагане,

докато се изясни колко ще

са средствата от ЕС

Ако искаме силни региони,

трябва да се справим с

вътрешната миграция, смята

областният управител на

София Николай Пехливанов

Кметове от Югозападния регион поискаха отлагане на новото икономическо райониране, което трябва да е факт от 2020 г. заради правилата на ЕС.

Заради един от споровете по темата -

дали София

трябва да остане

част от

Югозападния

регион, или да

се отдели в

самостоятелен, областният управител на София-град Николай Пехливанов събра кметове и областни управители в Кюстендил.

Той обяви, че ще инициира дискусията на форума за новото райониране, организиран от регионалното министерство и “24 часа” в края на февруари. Тогава регионалният министър Николай Нанков представи три варианта за ново райониране - с 4, 5 и 6 района. Идея за преструктуриране даде и Институтът за пазарна икономика, който също предлага 4 региона. (Виж картите - б.а.) Решението трябва да бъде взето до края на годината. То се налага заради изискванията на ЕС в един регион за планиране да живеят поне 800 000 души. Северозападният регион вече не може да покрие изискването, тъй като населението в него прогресивно намалява.

Преструктурирането на Югозападния регион трябва да бъде съобразено не с транспортните връзки на областите и общините, а с решаването на демографските проблеми, защото икономическото развитие е пряко зависимо от вътрешната миграция. До този извод стигнаха участниците в Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион, чийто председател тази година е Пехливанов.

Основното притеснение на кметовете и областните управители бе неяснотата какво ще бъде финансирането от ЕС след 2020 г. Затова някои от тях поискаха отлагане на промените.

Времевата рамка е съобразена с плановете на ЕС, така че

никой да не

бъде ощетен,

увери зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Тя е представила вариантите за ново райониране пред кметовете и е обяснила, че целта му е да се даде тласък на устойчивото развитие на регионите в дългосрочен период от минимум 20 г.

До момента въпреки огромните позитиви, които има по отношение на финансирането с европейски средства, икономическите и финансови анализи сочат дисбаланси и диспропорции между регионите. Това налага да търсим нови решения за по-добро икономическо развитие за всеки район, каза Николова.

Според нея трите варианта дават максимална възможност за по-добра и целенасочена регионална политика.

“Това е първата стъпка, която ще даде визията как да развиваме нашите региони, как се разпределят средствата от европейските фондове и държавата и в каква посока, за да постигаме по-голям икономически ефект и да повишаваме качеството на живот на хората”, смята зам.-министърът на регионалното развитие.

Според Николова

изваждането на

София ще доведе

до скъсване на

функционалните

връзки

с част от югозапада, особено за финансирането на инфраструктура. Най-подходящият проект за Югозападния район бил вариант 2, който запазва сегашния му обхват с областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник. “Вариантът с изключване на София и добавяне на областите Монтана, Враца и Видин ще създаде прекалено голям като територия Западен регион, без изявен център за развитие”, заяви Николова.

“Трябва да намерим решение, с което огромният дисбаланс между населението на отделните територии да намалява, а не да се увеличава. За съжаление, след 10 г. кохезионна политика не отчитаме желаните резултати. Части от държавата се изпразват за сметка на други територии, които се развиват все по-бързо и ефективно. Затова е нужно да се търси стратегическо решение, с което да се постигне равномерно разпределение на населението. Това е единственият начин да се развиваме всички заедно”, каза Пехливанов.

Всеки от предложените варианти ще бъде в ущърб както на София, така и на всички общини от югозапада, защото ще намали средствата от ЕС, обясни шефът на “Софпроект” арх. Любомир Георгиев, който е представлявал Столичната община на дискусията. Темата била обсъждана от столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков.

Според арх. Георгиев, преди да се реши какво ще е преструктурирането на регионите, трябва да са ясни условията за финансиране. София имала 105% от средния за ЕС брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

Отделянето на София като самостоятелен регион ще създаде проблеми за много важни за града проекти като метрото. Същото важало и за настоящия Югозападен регион, който надвишава границата от 75% от средноевропейското ниво на БВП.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов пък предложил към Югозападния регион

да се

присъединят

общини от

Северния,

за да се покрият изискванията за финансиране.

Тя обаче противоречала на стратегията на регионалното министерство за обособяване на Дунавски и Черноморски регион, при които реката и морето да бъдат връзки, а не граници.

Вариантът, който предвижда 4 района, е бил подкрепен от повечето кметове и областни управители.