Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, е скочил до рекордните над 3 милиона миналата седмица, съобщиха информационните агенции, предава БТА.

Строгите ограничения, свързани с предотвратяването на разпространяването на коронавируса, почти блокираха страната, предизвиквайки вълна от съкращения, които вероятно слагат край на най-дълго продължилия бум на заетостта на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Седмичният брой на молбите, отчетени от министерството на труда днес, представя най-ясното доказателство за разрушителните последици от коронавируса върху икономиката. Пандемията накара Управлението за федерален резерв (УФР) да вземе извънредни мерки, а американският Конгрес изготви пакет от стимули за икономиката на стойност 2 трилиона долара.

Според икономистите икономиката вече е в рецесия. Седмичните молби за помощи при безработица са най-своевременният показател за състоянието на трудовия пазар.

Първичните молби за помощи при безработица са нараснали с 3 001 000 до 3,28 милиона с отчитане на сезонните фактори през седмицата, приключила на 21 март. Предходният рекорд е от 1982 година - 695 000, отбелязва министерството на труда.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че показателят ще бъде на равнище един милион, но имаше и оценки за 4 милиона.

Министерството на труда обяснява резкия скок с Ковид-19, респираторното заболяване, причинено от коронавируса.