Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену предупреди европейските министри на финансите за опасността от фрагментиране на еврозоната в резултат на пандемията от коронавирус. Предупреждението е отправено в писмо, изпратено вчера до финансовите министри от 19-те страни членки на еврозоната останалите страни от ЕС и е цитирано от Франс прес.

"Неизбежно всички ще излезем от кризата с много по-високо ниво на задлъжняване", изтъква Сентену, който е и министър на финансите на Португалия. Според него обаче този ефект и неговите дълготрайни последици не бива да се превръщат в източник на разпокъсване във валутния съюз.

На видеоконферентна среща на върха на 26 март държавните и правителствени ръководители от ЕС дадоха срок от 15 дни на финансовите министри да намерят общ икономически отговор на кризата. Министрите ще заседават чрез видеовръзка на 7 април, съобщи БТА.

Сентену настоява този съвместен отговор да бъде определен преди католическия Великден (на 12 април - бел. ред.).

По думите му има консенсус по основните елементи от политическия отговор на този етап от кризата с коронавируса: подобряване на здравните системи, предоставяне на ликвидни средства, от които се нуждаят компаниите, и поемане на доходите на съкратените работници.

"Трябва да проучим начините за прилагане на съществуващите инструменти, но и трябва да останем отворени за обмисляне на други решения, когато първите се окажат неподходящи", допълва Сентену.

Страните от ЕС са особено разединени по едно от тези решения: създаване на общ дългов инструмент на 19-те членки на еврозоната, т. нар. коронаоблигации. Идеята се подкрепя от Италия, Испания и Франция и още шест страни от еврозоната, но се отхвърля от северните страни