Градинарството във Великобритания може да бъде унищожено за няколко седмици от пандемията от коронавирус, а милиони непроданени растения да бъдат изхвърлени, предупредиха днес експерти, цитирани от Франс прес.

Британската секторната асоциация на градинарите, която представлява 1400 градински центъра във Великобритания, призова правителството да подпомогне финансово отрасъла, тъй като е изправен пред икономическо бедствие в най-натоварения си период от годината.

Това се случи в най-неподходящия момент във Великобритания, посочи в изявление председателят на асоциацията Джеймс Барнс, цитиран от БТА.

Сезонността и нетрайността на продукцията, които са уникални за нашия сектор, означават, че производителите са изправени пред загуба на стока, която ще се увеличава с всеки изминал ден, допълни той.

Асоциацията иска от правителството финансова помощ до 250 милиона британски лири (309 милиона долара, 282 милиона евро), за да избегне колапс.

В борбата с разпространението на коронавируса британското правителство разпореди по-рано този месец да бъдат затворени всички магазини, включително градинските центрове, с изключение на предлагащите стоки от първа необходимост.

Според асоциацията едва ли ще има продажби до началото на май, най-важния търговски период за сектора.

Около 650 компании във Великобритания произвеждат декоративни растения, допринасяйки с около 1,4 милиарда британски лири за британската икономика. Освен това те осигуряват пряко заетост на 15 000 души.