"Гигантска помощ" и "най-големият пакет за солидарност в историята на републиката" - така турският в. "Милят" определя нови кредитни пакети, които държавният банков сектор ще осигури в следващия период за турските граждани при особено изгодни условия. Министърът на финансите Берат Албайрак честити на турския народ четирите финансови пакети, които следва да насърчат родното производство, предава БТА.

"Правителството влезе в периода на нормализацията с най-добрия и най-големия кредитен пакет в историята", отбелязва "Милят".

Вестникът уточнява, че замисълът на пакетите е да съживи пазарите и обществения живот след пандемията, като подкрепи покупателната способност на гражданите.

Единият от пакетите е насочен към жилищното кредитиране. Осигурен е 12-месечен гратисен период за покупка на новопостроени жилища, а месечната лихва при кредитите с 15-годишен погасителен план е 0,64 процента. При жилища "втора ръка" също има едногодишен гратисен период, а лихвата за останалия срок на кредита е 0,74 процента. При покупка на нов автомобил лихвата ще е 0,49 на сто, а на употребявана кола - 0,69 на сто при шестмесечен гратисен период.

Изгодно кредитиране е осигурено и за други продукти на местната електроника, мебелната промишленост, сектора на бялата техника, домашния текстил и пр. Кредитите са на стойност от 3 до 30 хиляди турски лири (приблизително между 400 и 4000 евро) и се отпускат при шестмесечен гратисен период с лихва от 0,55 процента.

"Кредит почивка" е предлаган при шестмесечен гратисен период при покупка на пакет от туристическа агенция и е на стойност до 10 хиляди турски лири (1300 евро), пише още "Милят".

Според вестника кампанията в сектора на недвижимостите, започната от държавните банки Зираат, Халкбанк и Вакъфбанк, вече е породила "празнично усещане" в бранша.

Осигуреното кредитиране чрез държавния банков сектор във всички възможни области - "от жилище до велосипед" - е водеща тема и на в. "Карар" тази сутрин.

"Докато икономистите продължават с призивите за структурни реформи, бе иницииран процес за "съживяване чрез потребление" като бързо решение", пише вестникът.

"Карар" акцентира по-специално върху двата пакета, които са в подкрепа на социалния живот и почивката на гражданите. "Под името на социално подпомагане са подготвени варианти за кредитиране, включващи широк спектър от нужди - от чеиз до велосипед и бяла техника", посочва изданието, като уточнява, че тези кредити са на стойност до 30 хиляди лири.

Вестникът цитира същевременно мнението на икономиста Ибрахим Чанакчъ, заместник-председател на партия ДЕВА (на Али Бабаджан, бивш икономически министър на Ердоган), който посочва, че вместо чрез производство, управляващите се опитват да съживят икономиката чрез потребление и кредитиране. Според него икономистите не са успели да обяснят на президента Реджеп Тайип Ердоган, отявлен противник на високите лихви, взаимната зависимост между лихвите и инфлацията.

"Акшам" също пише по темата днес, като посочва, че това е "най-ниският жилищен кредит в историята", при който турците могат да се сдобият с ново жилище на изплащане за 15 години при лихва от 0,64 на сто.