Пренасочват още 70 млн. за екология към малки и средни фирми

От петък вече започна сключването на договорите за грантовете за бизнеса - микро- и малките предприятия получават средствата по програмата на Българската банка за развитие. Това стана ясно от отговор на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на парламентарния контрол.

Гаранционната програма, която е част от правителствените антикризисни мерки, е с бюджет 500 млн. лв. В нея могат да се включат компании от всички сектори, като се очаква от мярката да се възползват предимно фирми от най-засегнатите области - търговия, услуги, транспорт и логистика, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство и други.

Българската банка за развитие дава гаранции за 1,6 млрд. лв. за кредити от банките в размер до 2 млрд. лева.

За да могат да кандидатстват, фирмите трябва да имат спад на оборота след първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г., да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици след 1 март т.г., Кредити могат да се дават и на отменени договори за износ и прекратени доставки от внос от началото на годината, или на затворени производствени съоръжения и офиси и намаления на броя на заетите лица.

По програмата за безлихвени кредити до 1500 лв. на ББР към средата на юни са гарантирани 8459 заема на физически лица, а общата им сума е малко над 35 млн. лв. 2/3 от кандидатите са работници в неплатен отпуск, а останалите са самоосигуряващи се лица, разясни Караниколов.

Към момента има сключени споразумения с 11 банки. Одобреният от тях общ максимален лимит за гарантиране от страна на Българската банка за развитие в момента е малко над 140 млн. лв. Затова и се разглеждат варианти за повторно разширяване на кръга от хора, които могат да кандидатстват за предоставяне на безлихвени кредити.

Караниколов припомни, че в сряда Министерският съвет е взел решение да се увеличи обхвата на лицата, които имат възможност да кандидатстват, като вече от програмата могат да се възползват и лица, чиито осигуровки не са платени, но под условие, че са декларирани. Досега програмата обхващаше лица само с платени осигуровки.

За това условие важи период от поне половин година преди кандидатстването за кредит. Решението предстои да бъде публикувано днес или във вторник, а за такъв кредит може да се кандидатства до 31 декември 2020 г.

ББР е разработила и пакет, насочен към публичния сектор с цел осигуряване на ликвидност. Тук са включени общини и държавни администрации.

С още 70 млн. лв. ще бъдат подпомогнати малкият и средният бизнес у нас, за да преодолеят последствията от коронавируса. Те ще бъдат пренасочени от Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) към “Иновации и конкурентоспособност”. Решението за това беше взето от правителството в края на май, а вчера беше одобрено и от ЕК.

49,5 млн. лв. отиват по линия на Европейския фонд за регионално развитие, а 20,4 - по линия на Кохезионния фонд. Средствата идват от недоговорен или спестен ресурс по ОПОС. Освен това спестени средства се прехвърлят от приоритетна ос “Води” към “Подобряване качеството на атмосферния въздух”, което обаче няма да повлияе на ВиК проектите, уверяват от екоминистерството.