Европейската централна банка (ЕЦБ) и централните банки в еврозоната ще публикуват подробни "въглеродни отпечатъци" през идните дни, предаде Ройтерс. Тези данни ще покажат влиянието върху околната среда на години на усилия за борба с кризите, предаде БТА.

ЕЦБ и 20 страни, които използват еврото, са похарчили трилиони евро през години на кризи, купувайки облигации, включително на компании, които сериозно замърсяват околната среда.

"Ще представим данните за въглеродния отпечатък на ЕЦБ и Европейската система на централните банки", заяви заместник- управителят на Португалската централна банка Клара Рапозу на конференция за устойчивата политика на Форума на официалните парични и финансови институции.

Въглеродните отпечатъци измерват количеството въглероден диоксид, което се емитира в атмосферата в резултат на всекидневните дейности. За ЕЦБ и еврозоната това включва програми за закупуване на активи и други дейности.

Последните данни на ЕЦБ сочат, че тя притежава над 340 милиарда евро корпоративни облигации, закупени по програмата за закупуване в корпоративния сектор (CSPP) и още 45 милиарда евро по програмата за спешно закупуване по време на пандемията (PEPP).

Рапозу заяви, че макар и да не е "в особен възторг" от размера на въглеродните отпечатъци, това е важен процес и ориентир за работа.