Виетнамската полиция арестува инфлуенсър за критики към виетнамския производител на автомобили Vinfast. Той беше задържан за четири дни, от които е разпитван в продължение на 35 часа. На 37-годишния Сони Тран са конфускувани компютър и други електронни устройства, твърди сайтът The Drive.

Полицията в Хо Ши Мин каза, че го е арестувала по член 331 от наказателния кодекс на Виетнам, заради "накърняването на чужди интереси". Тран многократно е критикувал VinFast, включително поставяйки под въпрос финансирането на компанията, предполагайки, че тя използва фиктивни компании, за да скрие дългове. Инфлуенсърът също така твърди, че производителят надува данните за продажбите и че всъщност не е наела дизайнерското студио Pininfarina да проектира своите автомобили.

През 2021 г. виетнамският производител заведе дело срещу ютубъра Тран Ван Хоанг, когато той публикува видеоклип, в който се оплаква от опита си с колите на VinFast. По това време компанията твърдеше, че Хоанг е измислил жалбите, за да навреди на репутацията на VinFast.