Подадено е от добричка фирма с капитал от 10 лв.

Министър Вътев откри българския щанд на изложението "Зелена седмица" в Берлин

По системата за квотен режим с Украйна е подадено искане за внос в България на 250 хил. тона украинска царевица, което ни смущава. Това означава да влязат 10 000 тира или 100 кораба, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев при откриването на българския щанд на изложението "Зелена седмица" в Берлин. Там той проведе неформална среща с украинския си колега Микола Солски.

Искането е подадено ат фирма с 10 лв. капитал, в страната няма свободни складове, в които да се съхрани подабно огромно количество царевица.

Проучваме фирмата, първоначално министър Солски ни каза да отказваме искания за внос над 150 тона, но после се отметна, обясни Вътев.

По информация на "Български фермер" фирмата с искането за внос на огромното количество е от Добрич. Възможно е да заради реекспорт в чужбина и въпросната царевица изобщо да не влезе у нас, а да бъде експортирана със смяна на документите като българска. Това, което смущава най-много агроведомството  е, че цената на украинската царевица е доста по-ниска от българската.

Според Солски Украйна се била разбрала за вноса на украински стоки на среща на премиерите в Давос, но дали това наистина е така тепърва ще разберем, коментира министър Вътев.

Досега от договореното количество слънчоглед от 1,5 млн. т от Украйна квотата е изпълнена наполовина по  данни от агенция "Митници".

Правим анализ кои сектори са пострадали най-много от украинския внос за срещата при премиера със зърнопоризводителите в понеделник. Целта е подкрепа да получат тези, които реално имат нужда, коментира Вътев.

На българския щанд на "Зелена седмица" в Берлин той посрещна германския земеделски министър Джем Йоздемир и кмета на Берлин Кай Вегнер. В него участват 11 български фирми, които предлагат млечни и месни продукти, био разово масло, вино, плодови сокове, пчелен мед. Тази година изложението преминава на фона на земеделски протести в Гермайния, които са най-големите от Втората Световна война насам.

На българския щанд на "Зелена седмица" в Берлин той посрещна германския земеделски министър Джем Йоздемир и кмета на Берлин Кай Вегнер
На българския щанд на "Зелена седмица" в Берлин той посрещна германския земеделски министър Джем Йоздемир и кмета на Берлин Кай Вегнер