Зареждащият се хибрид Toyota Prius бие моделите на ток

Най-екологичният автомобил в САЩ е плъгин хибридът Toyota Prius, следван от четири електрически автомобила и два пълни хибрида. Една електрическа кола пък е сред десетте най-малко екологични коли на американския пазар. Това са резултатите от новата публикувана класация на Greener Cars, която се поддържа от американската изследователска организация с нестопанска цел ACEEE - Американски съвет за енергийно ефективна икономика.

Зареждащият се последен вариант на популярния японски модел Toyota Prius постигна резултат от 71 точки и по този начин

спечели с прилична преднина пред другите автомобили - повечето от които изцяло на ток

В челната десетка има 6 модела с чисто електрическо задвижване.

Lexus RZ и Toyota bZ4X, макар и технически едни и същи возила, са поставени на различни места в еко класацията. В челната десетка има два незареждащи се хибрида - Hyundai Elantra и Toyota Camry.

Причината, поради която плъгин хибридът спечели, може да се крие и в думите на Акио Тойода от октомври 2022 г. Босът на на-големия автомобилен производител в света каза тогава, че Toyota може да построи осем plug-in хибрида, които да изминат 64 км на електричество, вместо една електрическа кола с обхват от 515 км, “и по този начин

ще спестява до осем пъти повече въглерод,

отделян в атмосферата”. Явно това е и истината.

При определянето на оценката не се измерва само това, което излиза от ауспуха, тогава всички електрически автомобили трябва да бъдат на първо място. В този случай се оценяват “разходите за човешкото здраве чрез замърсяване на въздуха, свързани с производството и рециклирането на колите, производството и разпределението на гориво или електричество, както и директните емисии от изходната тръба на ауспуха”, уточнява ACEEE на сайта си.

От организацията изтъкват ефективната форма на каросерията на Prius, усъвършенстваната технология и лекото тегло като основни фактори за най-високото му място в класирането. По-малката батерия на Prius Prime SE не само допринася за по-ниско тегло, но също така означава по-малко замърсяване от производството на батерията и по-малко необходими редки материали при производството ѝ.

На фона на пазар, наводнен от по-големи електрически превозни средства, какъвто е американският, победата на Prius Prime SE

подчертава ползите за околната среда на по-малките и ефективни автомобили

Plug-in хибридите, способни да работят на електричество за кратки пътувания и да преминават на бензин или смесен режим извън градовете, предлагат практично решение за шофьори, които не са готови да се ангажират с изцяло електрически автомобили. Тази гъвкавост, съчетана с предизвикателствата на американската инфраструктура за зареждане,

прави плъгин хибридите привлекателна опция

за онези, които искат да намалят въглеродния си отпечатък, без да правят компромис с удобството, смятат американските специалисти.

Иначе класацията за най-замърсяващите автомобили в Америка логично е заета от големи джипове и пикапи с мощни бензинови двигатели. Според ACEEE най-малко екологичният автомобил е Mercedes-AMG G 63 с резултат от 20 точки. Въпреки това дори в най-лошата екодесетка влиза  и  изцяло електрически автомобил. Това е GMC Hummer EV SUV, която е деветата най-малко екологична кола в САЩ с 29 точки.