Вместо да се хващате за сърцето, включете мозъка. 6 отличителни черти на силната психика

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Драматизмът е излишен, когато не успеете в нещо. Да възкликнете "Аз съм провал" е вредно, съветват психолозите. Провалът е събитие, а не човек. Никога не мислете неуспеха като показател за вашите лични качества. Щом го преживявате по този начин, много по-трудно ще се измъкнете. А когато зациклите в страдание, разочарование, гняв, отчаяние, каквото и да подхванете, няма да ви се получи.

Озаптете егото си, което обидено хленчи, не се хващайте за сърцето, а включете мозъка си.

Първо, за вдъхновение вижте какво казват умните хора.

Томас Едисън, откривателят на електрическата крушка, дълго разработвал прототипа й, но все не му се получавал. Попитали го защо продължава да опитва след толкова много провали. "Не съм се провалил. Просто открих 10 000 начина, които не работят", отвърнал изобретателят. Учените вярват, че опровергаването на една хипотеза е също толкова полезно, колкото доказването й, защото са научили нещо по пътя.

Британецът Ричард Брансън неслучайно е милиардер. Той твърди, че е свикнал да приема провала с отворени обятия, да го анализира, като го разбива на по-малки части и да се опитва да извлече нещо позитивно от всяка една, като не повтаря същата грешка. "Работя ден и нощ, за да избегна провала. Но ако не успея, ще се изправя на следващия ден. Най-важното за предприемачите е да не се отчайват от неуспехите", казва той.

Накратко, провалът е част от живота. Понякога идва рядко, друг път зачествява. Ако смятате, че никога няма да ви се случи, сте утописти. Ако смятате, че все на вас се случва, сте песимисти. Оптимистите реалисти по най-бързия начин поемат отговорност за неуспеха си и започват да си извличат поуки.

По най-бързия начин не означава веднага. Дайте си ден-два да пострадате. Споделете с приятели. Починете си и направете нещо забавно, за да си проветрите главата.

След това сядайте да мислите. Да драматизирате, казвайки си "Аз съм провал", е първото вредно. Но второто вредно е да си кажете, че вие не сте виновни. Това в 99,99% от случаите не е вярно. Провалът най-вероятно се е случил заради вас - заради нещата, които сте направили или не сте направили. Ключово важно е да отделите едните от другите.

Преди това обаче, за да сте съвсем спокойни, че не попадате в онези 0,01% невинни за провала си, анализирайте нещата, които бяха под ваш контрол и които не бяха. Като си ги напишете в две стройни графи, истината ще лъсне.

Естествено, трябва да бъдете честни и обективни. Внезапно връхлетяло природно бедствие не е под ваш контрол. Но със завалелия предния ден сняг, заради който не сте стигнали за среща и сте пропуснали сделка, не е съвсем така. Да бяхте предвидили достатъчно време за път.

След това проследете всичко, което направихте. Както съветва Ричард Брансън, разбийте действията си на части. Внимателно ги огледайте и ще видите къде са грешките, които са довели до неуспеха. Не си скъпете труда, пишете: "Направих, а не трябваше" или "Не направих, а трябваше". Това означава да си дадете възможност да си извлечете поуки.

Вероятно при този анализ ще се ядосвате. Ако ви дойде много, спрете. Но не се отказвайте, продължете на следващия ден. Това е единственият начин да разберете защо стигнахте до провал и да не повтаряте грешките.

Това е шанс да се измъкнете от този конкретен неуспех - може да видите проблема, който ви е препънал, от нов ъгъл и да намерите решението му. Може и да научите нещо ново за себе си - примерно, че сте надценили някоя своя способност или че сте подценили интуицията си, предоверявайки се на колеги.

В този процес може да поискате и помощ от приятел или колега, на когото можете да се доверите. Понякога човекът отстрани вижда много по-ясно проблемите и оценява по-обективно събитията. Естествено, ако му ги разкажете честно.

Накрая отново се върнете на мислене какво е под ваш контрол и какво не е. Отново пребройте кои са нещата, които са във вашите ръце. Ако сте се провалили поради липса на знания или умения, идете на курс или четете, за да се информирате. Ако сте надценили силите си да се справите сами, потърсете литература за работа в екип, привличане на сътрудници и съюзници, делегиране на отговорности, организация и т.н.

Когато минете през всички тези стъпки, ще сте наясно какво и защо се е случило, как може да не се случва отново и ще придобиете увереност. Тя ви е нужна, защото една от най-неприятните последици от провала е страхът, че той ще дойде отново. Заради този страх хората стават прекалено предпазливи, започват да обмислят дълго решенията, да избягват дори премерени рискове. Резултатът най-често е забавяне по пътя към успеха.

Както се казва, провалът трябва да ви "държи влага", но не и да ви отказва. Ще си помогнете, ако синтезирано запишете поуките, които сте си направили. Периодично ги преглеждайте, за да сте сигурни, че се придържате към правия път и не повтаряте грешки. Така ще си давате кураж и ще се позиционирате за успех.

Помнете, че има две основания да си кажете с чиста съвест "Аз съм провал": когато се отказвате и когато не се развивате.

6 отличителни черти на силната психика

Много е лесно да си живеете живота, когато всичко е "цветя и рози". Колко човек е издържлив и гъвкав обаче се познава при трудности.

Една от тях безспорно е провал в работата. Но той не е най-страшното събитие. Може да заеме най-много трето място в класацията - след здравословни проблеми и неразбирателства в семейството.

Когато сте здрави и в отношенията ви с близките всичко е наред, гледайте на неуспех в работата просто като на неприятно събитие. Покажете силна психика и ще се измъкнете.

Точно в този момент ще разберете имате ли я по 6 признака.

1. Хората със силна психика не губят време да се самосъжаляват. Това е саморазрушително поведение, похабяване на ценния брой дни, с които разполагате, за да сте щастливи. Каквото и да се е случило, винаги можете да потърсите и откриете нещо добро, което да ви вдъхнови. Помислете пак за класацията: двете най-важни неща в живота са ви наред - здравето и отношенията с близките.

2. Хората със силна психика намират забавното и в абсурдните ситуации. Не сте успели, животът изглежда ужасен. Но като се откажете от чувството си за хумор, по-добър ли ще стане? Самоиронията може да бъде от полза, за да се справите с трудна ситуация. Да речем, мислете така: Уча повече от пораженията си, отколкото от триумфите. Грешките ми припомнят за човешката ми същност. Днешният успех можеше да доведе до провала ми утре, защото щеше да ме направи самодоволен.

3. Хората със силна психика не се спират в миналото. И да е хубаво, и да е лошо, то не може да се промени. Но може да провали бъдещето. Затова единствено полезното е от миналото да се вземат нужните уроци, като се премислят фактите. Провалът вече се е случил. Бъдете логични, анализирайте, без да влагате емоции. Направете изводите и продължавайте. Да не влагате емоции, когато не трябва, впрочем е много важен знак за силна психика. Хладнокръвието доказано помага на логиката.

4. Хората със силна психика не смятат, че светът им е длъжен за нещо. Лесно е да се разочаровате и да се гневите, че животът не ви е възнаградил за толкова много усилия, а ви се е случил провал. Но това само вреди на вас самите и ви пречи да бъдете по-ефективни, за да стигнете до успех.

5. Хората със силна психика не очакват незабавни резултати. Те знаят, че успехите не се случват за ден, че провалът е част от живота. Хората със слаба психика са нетърпеливи, раними и драматични. Те често надценяват способностите си, а при провал започват да се подценяват. Ще се покажете силни, ако направите изводите си от неуспеха и сметнете това за личен прогрес, защото сте добили ценен опит.

6. Хората със силна психика не се отказват и след няколко провала. Те отново и отново ги анализират и си вземат уроците. Пътят към успеха се изгражда върху опити и грешки, най-често не една и две. Не позволявайте неуспехите да ви смачкат. Гледайте на тях не като на пропаст, в която сте паднали, а като на трамплин, като на възможност за растеж. Между другото, на английски думата resilience (устойчивост, издържливост, гъвкавост) идва от латинската resilire, която означава "да отскоча".

Да, за съжаление успехът не е незабавна случка. За него се искат труд, постоянство и издръжливост.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Как да се оплачете на шефа, без да плачете

7 техники да познаете дали да имате доверие на колега

Трик да парирате недоброжелател с ефекта на Франклин

Заучената безпомощност – отървете се от нея, за да имате успех

Преуспяващи със стратегията "Син океан"

Как да сложите „ефект на примамката", за да ви вярват шефът, колеги и партньори

В напечен момент действайте като шеф, за да станете шеф

Научно доказано: Обичате си работата – живеете по-дълго

Конкретни техники как да не изпушите, ако работите много

Жена или мъж за шеф