506 млн. лв. са насочени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ към бизнеса за развитие и увеличение на персонала само до края на тази година. Това обяви социалната министърка Зорница Русинова на дискусията „Региони в растеж“, организирана от „24 часа“ и СИБАНК в Бургас.

Вече са старнирати 21 схеми по програмата за човешки ресурси и са разплатени 160 млн. лв., похвали се Русинова. 5000 младежи вече работят в реална работна среда, допълни тя.

72 млн. лв. са предвидени до края на годината по схемата „Младежка заетост“, 100 млн. лв. за „Ново работно място“, над 250 млн. лв. по няколко схеми за обучение и заетост, 80 млн. лв. за по-добри условия на труд , посочи Русинова.

От септември започва и обучение на хора чрез ваучерната система като ще има и периоди на субсидирана заетост между 6 и 9 месеца, посочи тя. Така бизнесът ще може да подготви своите хора навреме преди усилените сезони и да се превъзмогне липсата на обучени хора за работа.

Наесен само за обучение на персонал и постигане на по-висока производителност ще бъдат отпуснати 50 млн. лв. 30 млн. отварят септември за обучение и субсидирана заетост на неактивни лица, допълни министърката. Ще бъдат създадени и консултантски услуги за хора, които искат да са предприемачи. За тези консултации, от които ще могат да се възползват както безработни, така и заети лица са предвидени 5 млн. лв.

От януари започва и микрофинансиране на малките и средни предприятия по фонда на фондовете. Социалното министерство е предвидило 107 млн. Тези пари ще стигнат до бизнеса през микрофинансиращи институции и лизингови компании.