Над 1 млрд. лева са приходите от нощувки на хотелите за миналата година. Според министъра на туризма Николина Ангелкова реализирането на такива приходи се случва за първи път в историята на туризма, информира "Телеграф".

Това се дължи основно на посещенията на чужди туристи в страната ни. През миналата година общо 7,1 млн. са чуждите туристи, които са посетили България, което е с 37,8% повече спрямо броя им през 2007 година, когато у нас са дошли 5,1 млн. чужденци.

Данните, публикувани в отчета на Министерството на туризма, сочат, че близо половината или 45,82 на сто от чуждестранните посетители на страната ни са дошли с цел почивка и туризъм.

Общият принос на туризма в Брутния вътрешен продукт на България възлиза на 12,1% и е в размер на 10,5 млрд. лева. Заетите в този отрасъл на икономиката около 11,2% от всички работещи в страната. На практика се оказва, че всеки десети работи в хотел, ресторант, туристическа агенция и прочие.

През миналата година са инвестирани 3 млн. лева за популяризирането на възможностите за пътувания в страната сред българите. Кампанията беше свързана с реклама на 50-те малко познати туристически обекта. Благодарение на тази кампания България се нареди на 10 място в ЕС по ръст на нощувките от вътрешен туризъм. През миналата година българите нощували в родните хотели са с 6,2% повече спрямо 2014 година. Данните сочат, че средното увеличение на вътрешния туризъм в ЕС е 3%.