Пазарът на месо и мляко до 2020 г.

  • 1
authorАвтор: Драгомир Николов

Пазарът на месо и мляко до 2020 г.

Бизнесът на българските производители и преработватели на храни, подобно на колегите им от ЕС, буквално се оказа заклещен между руското вето за износ на стоки от ЕС и компенсациите на Европейската комисия. Пазарът е залят от евтини вносни продукти, които преди това страните от ЕС изнасяха, но след ембаргото останаха в излишък. Щетите за българския бизнес вече надхвърлят 300 млн. лева, пресметнаха за .bg от Министерството на земеделието и храните.

Телешко месо 

Оптимистичните прогнози за поскъпване на световните цени на месото в периода 2016 - 2020 г. с около 4-7% в сравнение с тези в периода 2011 - 2015 г. няма да окажат влияние върху българския пазар, прогнозира Илонка Аврамова, председател на Асоциацията на месопреработвателите. По света предлаганите количества месо ще изостават в сравнение с търсенето, докато в България ще расте броят на кравите, отглеждани за месо. „Очакванията са през 2020 г. броят на кравите за месо да достигне 56 074 хиляди глави, което е с 14,15% повече животни в сравнение с 2014 г.“, посочват от Центъра за икономически анализи в селското стопанство. Именно затова през следващите четири години ще има спад, макар и не голям, с около 4%, при цените на кравите за месо. Те ще се задържат на нива от около 2090 - 2100 лв. на тон живо тегло, с леко повишение към края на периода.

При телешкото месо цените на дребно ще се задържат около 11 000 лв./тон, като според прогнозите през 2020 г. ще бъдат 11 408 лв./тон, което ще е с около 3 % по-ниско от 2014-а година (виж графиката). „Характерният за развитието на сектора добив в самите земеделски стопанства ще продължи да бъде преобладаващ, като очакванията са да расте. Ръстът при говеждото, добивано в кланици, през 2020 г. спрямо 2014-та ще е едва около 5%, докато при добиваното във фермите говеждо то ще е 44,5%“, каза още Аврамова.

Свинско месо 

Макар и леко, движение надолу ще има и при цените на свинското месо. Прогнозите са цените на живите животни през 2020 г. да са с около 4,3% по-ниски в сравнение с 2014 г., а при свинското месо с около 1%. Това ще е изпитание пред българските свинеферми, които, за да останат конкурентоспособни, трябва да повишават плодовитостта и прираста с единица разход за фураж, коментираха от асоциацията.

Надеждите на българските производители са в новия закон за храните. В него е записано, че занапред охладеното, предварително неопаковано месо, ще се поставя на отделни щандове с надпис за вида му. Изрично трябва да бъде посочено и понятието "охладено", страна на произход или място на произход, дата на месодобив и срок на годност. Производителите се надяват така потребителите бързо да разпознават родното производство и да го избират пред чуждите, дълбоко замразени продукти, които са по-евтини.

„Пазарът ни е залят с евтино свинско месо от Испания и Германия, има количества и Румъния. Българското производство е едва около 30 %“, посочи пред .bg Добрин Папазов, шеф на Асоциацията на свиневъдите в България. Организацията от години настоява за въвеждането на два отделни щанда, за да е ясно за потребителя какво месо купува.
Шансът за българското свиневъдство е увеличението на индустриалното производство за сметка на стопанствата с по едно - две прасета, отчита Аграрният доклад за българското земеделие и храни, издаден през 2015-а година.

Пилешко месо 

Прогнозите за движението на цените при птичето месо не са по-различни. На дребно те ще продължат да са около 4800 лв./тон (4,8 лв./кг), като предвижданията за 2020 година са да са с около 2-3% по-ниски в сравнение с 2014 г., посочиха от Центъра за икономически анализи в селското стопанство.

„За разлика от миналата година, през 2016-а се отпуши пазарът на патешко месо и дроб. Преди година износът боксуваше, защото във Франция бяха произведени свръхколичества, руското ембарго също си каза думата. Годишно произвеждаме около 22 000 тона“, посочи пред „.BG“ Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Според него браншът има шанс да излезе на печалба през тази и следващата година само ако ЕС въведе отново експортни субсидии за износ на продукти извън общността, като компенсация за руското ембарго. „Ще успеем да изнесем бройлерно месо само ако ЕС изпълни обещанието си да въведе експортни субсидии за износ. В противен случай нашите продукти няма да издържат на конкуренцията на добре субсидираните птичи меса от САЩ и Бразилия“, обясни Белоречков.

България има традиции при износа на птиче месо за Близкия изток – преди години за Ирак и Сирия сме изнасяли до 30 000 тона бройлерно месо, сега цялото производство е около 70 000 тона. Производителите гледат с надежда и към пазара на Япония, където в края на миналата година беше одобрена процедурата за внос на българско птиче месо и дроб.

От Центъра за икономически анализи в селското стопанство прогнозират увеличение на вътрешното производството на птиче месо и намаляване на вноса през следващите години. Това ще се дължи на ръста на вътрешното търсене, тъй като птичето месо е сред най-евтините меса. Прогнозата на експертите е пред следващите 5 години промишленото производство на птиче месо да достигне до 115 хил.тона.

Мляко и млечни продукти 

В последните години млечният сектор пострада от вълната от заразни болести, идващи от Гърция. Първият удар бе върху овцевъдството с епидемията от „син език“, която ветеринарните власти не можаха да предотвратят. Болестта само за месеци покоси над 40 000 животни през 2014 година. В момента заради друга тежка болест, заразен нодуларен дерматит, се избиват стада от крави.

През 2015 година експертите на Министерство на земеделието и храните отчитат известно забавяне на производството на млечни продукти в България. Главната причини е пренасищането на пазара след отпадането на т.нар. „млечни квоти“ в ЕС, чрез които дотогава се регулираха произвежданите количества чрез налагане на глоби за превишаването им. Допълнително влияние оказа и ембаргото за износ на млечни стоки от ЕС към Русия. Това доведе до драстичен спад на цените на кравето мляко до нива от 35 - 40 стотинки за литър през зимните месеци, когато обичайно е поне 70 стотинки. Прогнозите са, че пазарът ще остане пренаситен и в близките година - две.

Според Асоциацията на млекопреработвателите както през 2015 г., така и през 2016 г. ще има застой или по-скоро спад в производството на сирена заради пренасищането на пазара на ЕС с млечни стоки, за разлика от увеличението през 2014 г. Според някои прогнози спадът може да достигне и 10 процента. В България се произвеждат над 54 000 тона сирене и около 20 000 тона кашкавал. Надеждите за възстановяване на световните цени на млякото са в Китай. „Според Американският департамент по земеделие (USDA) запасите от сухо мляко в Китай към края на пазарната 2015 г. са 89 хил. тона, което е четиригодишно дъно. На тази база USDA дава прогноза, че Китай ще увеличи вноса на пълномаслено сухо мляко до 400 хил. тона през 2016 г. Това е с 14% повече, отколкото през 2015 г.“ отбелязва в свой анализ фондация „ИнтелиАгро“.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

В ГВА е внесен за одобрение генерален план за превръщане на летателна площадка в аеропорт Собствениците на летателната площадка при радомирското село Кондофрей имат намерение да я разширят до частно летище. За това инвестиционно намерение съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Изявлението му бе по повод реакцията на лидера на БСП

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи  у нас

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи у нас

“Самсунг Си енд Ти корпорейшън” е приключила на 7 януари продажбата на шестте соларни парка от 43 мегавата в България. Те вече са собственост на чешката “Портанеро инвест” и люксембургското подразделение на геманската “КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг”. Цената не е обявена, но това е най-голямата сделка с продажба на соларни паркове в България от 2012

74% от шведските  фирми у нас планират  разширение на бизнеса

74% от шведските фирми у нас планират разширение на бизнеса

74% от шведските фирми, работещи в България, планират да разширят бизнеса си тук през следващите 3 години, като 60% от онези сред тях, които имат производствени бази тук, възнамеряват да инвестират още в тях. Това гласят резултатите от проучване сред шведския бизнес, представено в четвъртък вечерта на неформална сбирка в столичен клуб по повод

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Нов автомобилен тунел на стойност 4,6 милиарда долара бе открит днес в центъра на Хонконг, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според съобщение на местните власти осъществяването на инфраструктурния проект е отнело десет години. Тунелът с дължина 3,7 км преминава по северния бряг на остров Хонконг, а отчасти и по дъното на морето.

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП, съобщава БТА. Оксфам призовава държавните да облагат най-богатите хора.

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро. Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Заведени дела има от няколко енергийни компании, исковете са за над 1 млрд. лева 22 държави от ЕС, сред които България и Чехия, излязоха с декларация, с която заявяват, че ще бъдат прекратени арбитражните дела, заведени по силата на споразумения за защита на инвестициите. Документът е публикуван в четвъртък,

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Данъчни под прикритие дават къща под наем  за биткойни, хващат укриване на доходи

Данъчни под прикритие дават къща под наем за биткойни, хващат укриване на доходи

Подозират фиктивни кражби, за да се крият данъци  Над 20 борси у нас само за виртуалните валути И при сделките с тях вече имало лица бушони 100-тина нашенци играят на световни платформи Криптомашини за добив се предлагат и на лизинг “Играчи под прикритие” от специален отдел за електронен одит на НАП играят на електронните борси за търговия

Най-коментирани

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев ще открият Българо-македонски бизнес форум утре, 17 януари, в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Представители на над 50 български компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството,

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Над 100 български и македонски компании участваха в бизнес форум в Скопие Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план,

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

“Спящите акции” втора серия

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че МРРБ е отворено за диалог, чрез който да се намерят начини за подкрепа на социални групи, които нямат възможност да платят цена на питейната вода. По темата вече са водени разговори със социалното министерство, допълни тя.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов. В студиото на „Лице в лице” по bTV, той подчерта, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция.

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР, най-вероятно ще оглави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), потвърдиха пред "24 часа" източници от правителството. Предишният председател на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка заради гафовете с електронните винетки.

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1 и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt, цитирано от Automotive News Europe.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват през тази година да получат три 45 хиляди тонни кораба. Това съобщи собственикът на морския флот Кирил Домусчиев в социалната мрежа Фейсбук, след като БМФ получи кораба „Рожен“ в Нантонг, Китай : "Поредната нова придобивка, Приятели! Освен "Рожен" тази година чакаме да получим от корабостроителницата още три 45

Война на кафетата в Китай

Война на кафетата в Китай

Starbucks влезе в Китай преди 20 години с обещанието да отваря в страната едно кафене на всеки 15 часа. Смел местен конкурент, Luckin Coffee, днес иска да детронира американската компания като открива едно . . . на всеки три часа и половина. Динамиката на стартъпа успя да привлече потребители с неговите многобройни купони за намаления.

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения, предава БНР. За целта, с промени в Трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори,