Пазарът на месо и мляко до 2020 г.

  • 1
authorАвтор: Драгомир Николов

Пазарът на месо и мляко до 2020 г.

Бизнесът на българските производители и преработватели на храни, подобно на колегите им от ЕС, буквално се оказа заклещен между руското вето за износ на стоки от ЕС и компенсациите на Европейската комисия. Пазарът е залят от евтини вносни продукти, които преди това страните от ЕС изнасяха, но след ембаргото останаха в излишък. Щетите за българския бизнес вече надхвърлят 300 млн. лева, пресметнаха за .bg от Министерството на земеделието и храните.

Телешко месо 

Оптимистичните прогнози за поскъпване на световните цени на месото в периода 2016 - 2020 г. с около 4-7% в сравнение с тези в периода 2011 - 2015 г. няма да окажат влияние върху българския пазар, прогнозира Илонка Аврамова, председател на Асоциацията на месопреработвателите. По света предлаганите количества месо ще изостават в сравнение с търсенето, докато в България ще расте броят на кравите, отглеждани за месо. „Очакванията са през 2020 г. броят на кравите за месо да достигне 56 074 хиляди глави, което е с 14,15% повече животни в сравнение с 2014 г.“, посочват от Центъра за икономически анализи в селското стопанство. Именно затова през следващите четири години ще има спад, макар и не голям, с около 4%, при цените на кравите за месо. Те ще се задържат на нива от около 2090 - 2100 лв. на тон живо тегло, с леко повишение към края на периода.

При телешкото месо цените на дребно ще се задържат около 11 000 лв./тон, като според прогнозите през 2020 г. ще бъдат 11 408 лв./тон, което ще е с около 3 % по-ниско от 2014-а година (виж графиката). „Характерният за развитието на сектора добив в самите земеделски стопанства ще продължи да бъде преобладаващ, като очакванията са да расте. Ръстът при говеждото, добивано в кланици, през 2020 г. спрямо 2014-та ще е едва около 5%, докато при добиваното във фермите говеждо то ще е 44,5%“, каза още Аврамова.

Свинско месо 

Макар и леко, движение надолу ще има и при цените на свинското месо. Прогнозите са цените на живите животни през 2020 г. да са с около 4,3% по-ниски в сравнение с 2014 г., а при свинското месо с около 1%. Това ще е изпитание пред българските свинеферми, които, за да останат конкурентоспособни, трябва да повишават плодовитостта и прираста с единица разход за фураж, коментираха от асоциацията.

Надеждите на българските производители са в новия закон за храните. В него е записано, че занапред охладеното, предварително неопаковано месо, ще се поставя на отделни щандове с надпис за вида му. Изрично трябва да бъде посочено и понятието "охладено", страна на произход или място на произход, дата на месодобив и срок на годност. Производителите се надяват така потребителите бързо да разпознават родното производство и да го избират пред чуждите, дълбоко замразени продукти, които са по-евтини.

„Пазарът ни е залят с евтино свинско месо от Испания и Германия, има количества и Румъния. Българското производство е едва около 30 %“, посочи пред .bg Добрин Папазов, шеф на Асоциацията на свиневъдите в България. Организацията от години настоява за въвеждането на два отделни щанда, за да е ясно за потребителя какво месо купува.
Шансът за българското свиневъдство е увеличението на индустриалното производство за сметка на стопанствата с по едно - две прасета, отчита Аграрният доклад за българското земеделие и храни, издаден през 2015-а година.

Пилешко месо 

Прогнозите за движението на цените при птичето месо не са по-различни. На дребно те ще продължат да са около 4800 лв./тон (4,8 лв./кг), като предвижданията за 2020 година са да са с около 2-3% по-ниски в сравнение с 2014 г., посочиха от Центъра за икономически анализи в селското стопанство.

„За разлика от миналата година, през 2016-а се отпуши пазарът на патешко месо и дроб. Преди година износът боксуваше, защото във Франция бяха произведени свръхколичества, руското ембарго също си каза думата. Годишно произвеждаме около 22 000 тона“, посочи пред „.BG“ Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Според него браншът има шанс да излезе на печалба през тази и следващата година само ако ЕС въведе отново експортни субсидии за износ на продукти извън общността, като компенсация за руското ембарго. „Ще успеем да изнесем бройлерно месо само ако ЕС изпълни обещанието си да въведе експортни субсидии за износ. В противен случай нашите продукти няма да издържат на конкуренцията на добре субсидираните птичи меса от САЩ и Бразилия“, обясни Белоречков.

България има традиции при износа на птиче месо за Близкия изток – преди години за Ирак и Сирия сме изнасяли до 30 000 тона бройлерно месо, сега цялото производство е около 70 000 тона. Производителите гледат с надежда и към пазара на Япония, където в края на миналата година беше одобрена процедурата за внос на българско птиче месо и дроб.

От Центъра за икономически анализи в селското стопанство прогнозират увеличение на вътрешното производството на птиче месо и намаляване на вноса през следващите години. Това ще се дължи на ръста на вътрешното търсене, тъй като птичето месо е сред най-евтините меса. Прогнозата на експертите е пред следващите 5 години промишленото производство на птиче месо да достигне до 115 хил.тона.

Мляко и млечни продукти 

В последните години млечният сектор пострада от вълната от заразни болести, идващи от Гърция. Първият удар бе върху овцевъдството с епидемията от „син език“, която ветеринарните власти не можаха да предотвратят. Болестта само за месеци покоси над 40 000 животни през 2014 година. В момента заради друга тежка болест, заразен нодуларен дерматит, се избиват стада от крави.

През 2015 година експертите на Министерство на земеделието и храните отчитат известно забавяне на производството на млечни продукти в България. Главната причини е пренасищането на пазара след отпадането на т.нар. „млечни квоти“ в ЕС, чрез които дотогава се регулираха произвежданите количества чрез налагане на глоби за превишаването им. Допълнително влияние оказа и ембаргото за износ на млечни стоки от ЕС към Русия. Това доведе до драстичен спад на цените на кравето мляко до нива от 35 - 40 стотинки за литър през зимните месеци, когато обичайно е поне 70 стотинки. Прогнозите са, че пазарът ще остане пренаситен и в близките година - две.

Според Асоциацията на млекопреработвателите както през 2015 г., така и през 2016 г. ще има застой или по-скоро спад в производството на сирена заради пренасищането на пазара на ЕС с млечни стоки, за разлика от увеличението през 2014 г. Според някои прогнози спадът може да достигне и 10 процента. В България се произвеждат над 54 000 тона сирене и около 20 000 тона кашкавал. Надеждите за възстановяване на световните цени на млякото са в Китай. „Според Американският департамент по земеделие (USDA) запасите от сухо мляко в Китай към края на пазарната 2015 г. са 89 хил. тона, което е четиригодишно дъно. На тази база USDA дава прогноза, че Китай ще увеличи вноса на пълномаслено сухо мляко до 400 хил. тона през 2016 г. Това е с 14% повече, отколкото през 2015 г.“ отбелязва в свой анализ фондация „ИнтелиАгро“.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

MTG нарече Дидие Щосел “чудесен ръководител”, той изпрати мейл до екипа на медията, че работният процес продължава независимо от сделката Появиха се първи прогнози за промени през май-юни, както и очакване, че Комисията за защита на конкуренцията може и да забави финала заради предстояща покупка на “Теленор” от чешкия милиардер Нова тв става

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Брекзит през 2019 г., и обеща модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде Ройтерс. "Те имат огромен принос за нашата страна,

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

"Инерком груп" купиха българските активи на ЧЕЗ. Това потвърди за "24 часа" говорителката на ЧЕЗ в Прага Алис Хоракова.  Окончателното решение беше взето от борда на днешното им заседание преди минути. Пазарджишката компания "Инерком груп" със собственик Гинка Върбанова беше спряган за фаворит по сделката.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

Купувач е Гинка Върбакова, която има соларни паркове “Инерком България” купи бизнеса на ЧЕЗ в България, съобщи за “24 часа” говорителката на компанията в Прага Алис Хоракова. Окончателното решение е взето на заседание на наздорния съвет в четвъртък. “Инерком България”, със собственик Гинка Върбакова,

Най-коментирани

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

269 дни - т.е. близо 9 месеца, е средната продължителност на чакането на българска фирма да получи възможност за присъединяване към електроразпределителната мрежа. Това показват данни от анкета, която е направило наскоро икономическото министерство. Тя бе представена на съвместно заседание на парламентарната икономическа комисия с подкомисията за

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройството и застрояването на Столична община, и се надяваме да бъдат одобрени от Народното събрание, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след като валидира пощенска марка на тема "София - Европейска столица на спорта",

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Това е достойната постъпка при съмнение за въздействие, обясни енергийният министър и потвърди, че познава от 20 години Гинка Върбакова от Пазарджик, която е новият собственик на най-голямото енергоразпределително дружество у нас с 3 милиона клиенти и оборот от 1,8 милиарда лева   Теменужка Петкова отиде изненадващо в парламента в петък,

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българският доставчик на храна BGmenu е продаден на една от големите компании в Европа, извършваща същата услуга - Takeaway.com. Сделката включва и румънския бизнес “Оливиера” и е на стойност 10,5 млн. евро. Освен това Takeaway.com ще инвестира значителна сума в българския пазар, за да развие бизнеса си у нас.

Забраните за строителство са талибанщина

Забраните за строителство са талибанщина

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков не се бои да нарече „талибански“ исканията за спиране на всякакво строителство в столичния „Младост“. „Една забрана не води до нищо хубаво. Води до повече глупости, защото се стига до всякакви чудатости“, казва той. Истината изисква да се отбележи, че и сега има закони,

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Предстои сделката да получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Инерком България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ, a. с. в България. Това съобщиха от "Инерком" официално в писмо до медиите. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и Инерком България беше подписан на 23.02.2018 г.

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Какво налага да се направи ново райониране на страната и какви ще са ползите за населението. Тези въпроси ще бъдат поставени на дискусия, която "24 часа" организира в понеделник в София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще обясни как държавата ще постигне целта си да създаде силни и жизнени райони,

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

24 експоната станаха победители в Конкурса за иновации на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“, които се провеждат в Пловдив. В надпреварата участваха рекорден брой претенденти - общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф.

Теменужка Петкова подаде оставка

Теменужка Петкова подаде оставка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова току-що обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка. Причината - съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си. Очаквайте

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Министерският съвет трябва да се занимае с тази тема, няма кой друг, а може би и прокуратурата трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров пред журналисти в парламента в коментар на информация за продажбата на електроразпределителното дружество.

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КВЕР и други институции.Това отговори на притесненията на БСП председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Той самият по-рано тази сутрин изрази притеснения пред медиите, но, по думите му от трибуната на НС, темата не трябва да се драматизира, предава БТА.