Пазарът на месо и мляко до 2020 г.

  • 1
authorАвтор: Драгомир Николов

Пазарът на месо и мляко до 2020 г.

Бизнесът на българските производители и преработватели на храни, подобно на колегите им от ЕС, буквално се оказа заклещен между руското вето за износ на стоки от ЕС и компенсациите на Европейската комисия. Пазарът е залят от евтини вносни продукти, които преди това страните от ЕС изнасяха, но след ембаргото останаха в излишък. Щетите за българския бизнес вече надхвърлят 300 млн. лева, пресметнаха за .bg от Министерството на земеделието и храните.

Телешко месо 

Оптимистичните прогнози за поскъпване на световните цени на месото в периода 2016 - 2020 г. с около 4-7% в сравнение с тези в периода 2011 - 2015 г. няма да окажат влияние върху българския пазар, прогнозира Илонка Аврамова, председател на Асоциацията на месопреработвателите. По света предлаганите количества месо ще изостават в сравнение с търсенето, докато в България ще расте броят на кравите, отглеждани за месо. „Очакванията са през 2020 г. броят на кравите за месо да достигне 56 074 хиляди глави, което е с 14,15% повече животни в сравнение с 2014 г.“, посочват от Центъра за икономически анализи в селското стопанство. Именно затова през следващите четири години ще има спад, макар и не голям, с около 4%, при цените на кравите за месо. Те ще се задържат на нива от около 2090 - 2100 лв. на тон живо тегло, с леко повишение към края на периода.

При телешкото месо цените на дребно ще се задържат около 11 000 лв./тон, като според прогнозите през 2020 г. ще бъдат 11 408 лв./тон, което ще е с около 3 % по-ниско от 2014-а година (виж графиката). „Характерният за развитието на сектора добив в самите земеделски стопанства ще продължи да бъде преобладаващ, като очакванията са да расте. Ръстът при говеждото, добивано в кланици, през 2020 г. спрямо 2014-та ще е едва около 5%, докато при добиваното във фермите говеждо то ще е 44,5%“, каза още Аврамова.

Свинско месо 

Макар и леко, движение надолу ще има и при цените на свинското месо. Прогнозите са цените на живите животни през 2020 г. да са с около 4,3% по-ниски в сравнение с 2014 г., а при свинското месо с около 1%. Това ще е изпитание пред българските свинеферми, които, за да останат конкурентоспособни, трябва да повишават плодовитостта и прираста с единица разход за фураж, коментираха от асоциацията.

Надеждите на българските производители са в новия закон за храните. В него е записано, че занапред охладеното, предварително неопаковано месо, ще се поставя на отделни щандове с надпис за вида му. Изрично трябва да бъде посочено и понятието "охладено", страна на произход или място на произход, дата на месодобив и срок на годност. Производителите се надяват така потребителите бързо да разпознават родното производство и да го избират пред чуждите, дълбоко замразени продукти, които са по-евтини.

„Пазарът ни е залят с евтино свинско месо от Испания и Германия, има количества и Румъния. Българското производство е едва около 30 %“, посочи пред .bg Добрин Папазов, шеф на Асоциацията на свиневъдите в България. Организацията от години настоява за въвеждането на два отделни щанда, за да е ясно за потребителя какво месо купува.
Шансът за българското свиневъдство е увеличението на индустриалното производство за сметка на стопанствата с по едно - две прасета, отчита Аграрният доклад за българското земеделие и храни, издаден през 2015-а година.

Пилешко месо 

Прогнозите за движението на цените при птичето месо не са по-различни. На дребно те ще продължат да са около 4800 лв./тон (4,8 лв./кг), като предвижданията за 2020 година са да са с около 2-3% по-ниски в сравнение с 2014 г., посочиха от Центъра за икономически анализи в селското стопанство.

„За разлика от миналата година, през 2016-а се отпуши пазарът на патешко месо и дроб. Преди година износът боксуваше, защото във Франция бяха произведени свръхколичества, руското ембарго също си каза думата. Годишно произвеждаме около 22 000 тона“, посочи пред „.BG“ Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Според него браншът има шанс да излезе на печалба през тази и следващата година само ако ЕС въведе отново експортни субсидии за износ на продукти извън общността, като компенсация за руското ембарго. „Ще успеем да изнесем бройлерно месо само ако ЕС изпълни обещанието си да въведе експортни субсидии за износ. В противен случай нашите продукти няма да издържат на конкуренцията на добре субсидираните птичи меса от САЩ и Бразилия“, обясни Белоречков.

България има традиции при износа на птиче месо за Близкия изток – преди години за Ирак и Сирия сме изнасяли до 30 000 тона бройлерно месо, сега цялото производство е около 70 000 тона. Производителите гледат с надежда и към пазара на Япония, където в края на миналата година беше одобрена процедурата за внос на българско птиче месо и дроб.

От Центъра за икономически анализи в селското стопанство прогнозират увеличение на вътрешното производството на птиче месо и намаляване на вноса през следващите години. Това ще се дължи на ръста на вътрешното търсене, тъй като птичето месо е сред най-евтините меса. Прогнозата на експертите е пред следващите 5 години промишленото производство на птиче месо да достигне до 115 хил.тона.

Мляко и млечни продукти 

В последните години млечният сектор пострада от вълната от заразни болести, идващи от Гърция. Първият удар бе върху овцевъдството с епидемията от „син език“, която ветеринарните власти не можаха да предотвратят. Болестта само за месеци покоси над 40 000 животни през 2014 година. В момента заради друга тежка болест, заразен нодуларен дерматит, се избиват стада от крави.

През 2015 година експертите на Министерство на земеделието и храните отчитат известно забавяне на производството на млечни продукти в България. Главната причини е пренасищането на пазара след отпадането на т.нар. „млечни квоти“ в ЕС, чрез които дотогава се регулираха произвежданите количества чрез налагане на глоби за превишаването им. Допълнително влияние оказа и ембаргото за износ на млечни стоки от ЕС към Русия. Това доведе до драстичен спад на цените на кравето мляко до нива от 35 - 40 стотинки за литър през зимните месеци, когато обичайно е поне 70 стотинки. Прогнозите са, че пазарът ще остане пренаситен и в близките година - две.

Според Асоциацията на млекопреработвателите както през 2015 г., така и през 2016 г. ще има застой или по-скоро спад в производството на сирена заради пренасищането на пазара на ЕС с млечни стоки, за разлика от увеличението през 2014 г. Според някои прогнози спадът може да достигне и 10 процента. В България се произвеждат над 54 000 тона сирене и около 20 000 тона кашкавал. Надеждите за възстановяване на световните цени на млякото са в Китай. „Според Американският департамент по земеделие (USDA) запасите от сухо мляко в Китай към края на пазарната 2015 г. са 89 хил. тона, което е четиригодишно дъно. На тази база USDA дава прогноза, че Китай ще увеличи вноса на пълномаслено сухо мляко до 400 хил. тона през 2016 г. Това е с 14% повече, отколкото през 2015 г.“ отбелязва в свой анализ фондация „ИнтелиАгро“.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Най-коментирани

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Малина Крумова ще я оглави, там ще работят около 60 души Държавна агенция за пътна безопасност, подчинена на Министерския съвет, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център. Ще я оглави Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

Съдът в Кипър ще заседава по делото за фалита на застрахователя "Олимпик"

Съдът в Кипър ще заседава по делото за фалита на застрахователя "Олимпик"

Окръжният съд в Никозия ще заседава по делото за фалита на кипърския застраховател "Олимпик", предаде БНТ. Съдебният процес е от ключово значение за всички български потребители, чиито застраховки „Гражданска отговорност" изгоряха, след отнемането на лиценза на дружеството и бяха принудени да си купят нови.

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Две са основните причини за увеличението на цените - петролът и ръстът на заплатите Годишната инфлация през септември спрямо същия месец на предходната година е 3,6%. Много ли е това? От една страна, 3,6% годишна инфлация е най-висок темп от 5 г. насам – но трябва да си припомним, че по това време отчетохме и най-дългия период на дефлация в

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

Вчера в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно съобщава bulgarian.cri.cn Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година,

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай е бил най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първата половина на 2018 г., привличайки приблизително 70 милиарда щатски долара входящи потоци, според последния мониторинг на инвестиционните тенденции, публикуван в понеделник от Конференцията на ООН за търговията и развитието (UNCTAD). Това съобщиха от bulgarian.cri.

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година 2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам. Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ. Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път по бул. „Цар Борис III“ поради получен отказ от класирания на първо място участник „Джи Пи Груп“ АД. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за