Пазарът на месо и мляко до 2020 г.

  • 1
authorАвтор: Драгомир Николов

Пазарът на месо и мляко до 2020 г.

Бизнесът на българските производители и преработватели на храни, подобно на колегите им от ЕС, буквално се оказа заклещен между руското вето за износ на стоки от ЕС и компенсациите на Европейската комисия. Пазарът е залят от евтини вносни продукти, които преди това страните от ЕС изнасяха, но след ембаргото останаха в излишък. Щетите за българския бизнес вече надхвърлят 300 млн. лева, пресметнаха за .bg от Министерството на земеделието и храните.

Телешко месо 

Оптимистичните прогнози за поскъпване на световните цени на месото в периода 2016 - 2020 г. с около 4-7% в сравнение с тези в периода 2011 - 2015 г. няма да окажат влияние върху българския пазар, прогнозира Илонка Аврамова, председател на Асоциацията на месопреработвателите. По света предлаганите количества месо ще изостават в сравнение с търсенето, докато в България ще расте броят на кравите, отглеждани за месо. „Очакванията са през 2020 г. броят на кравите за месо да достигне 56 074 хиляди глави, което е с 14,15% повече животни в сравнение с 2014 г.“, посочват от Центъра за икономически анализи в селското стопанство. Именно затова през следващите четири години ще има спад, макар и не голям, с около 4%, при цените на кравите за месо. Те ще се задържат на нива от около 2090 - 2100 лв. на тон живо тегло, с леко повишение към края на периода.

При телешкото месо цените на дребно ще се задържат около 11 000 лв./тон, като според прогнозите през 2020 г. ще бъдат 11 408 лв./тон, което ще е с около 3 % по-ниско от 2014-а година (виж графиката). „Характерният за развитието на сектора добив в самите земеделски стопанства ще продължи да бъде преобладаващ, като очакванията са да расте. Ръстът при говеждото, добивано в кланици, през 2020 г. спрямо 2014-та ще е едва около 5%, докато при добиваното във фермите говеждо то ще е 44,5%“, каза още Аврамова.

Свинско месо 

Макар и леко, движение надолу ще има и при цените на свинското месо. Прогнозите са цените на живите животни през 2020 г. да са с около 4,3% по-ниски в сравнение с 2014 г., а при свинското месо с около 1%. Това ще е изпитание пред българските свинеферми, които, за да останат конкурентоспособни, трябва да повишават плодовитостта и прираста с единица разход за фураж, коментираха от асоциацията.

Надеждите на българските производители са в новия закон за храните. В него е записано, че занапред охладеното, предварително неопаковано месо, ще се поставя на отделни щандове с надпис за вида му. Изрично трябва да бъде посочено и понятието "охладено", страна на произход или място на произход, дата на месодобив и срок на годност. Производителите се надяват така потребителите бързо да разпознават родното производство и да го избират пред чуждите, дълбоко замразени продукти, които са по-евтини.

„Пазарът ни е залят с евтино свинско месо от Испания и Германия, има количества и Румъния. Българското производство е едва около 30 %“, посочи пред .bg Добрин Папазов, шеф на Асоциацията на свиневъдите в България. Организацията от години настоява за въвеждането на два отделни щанда, за да е ясно за потребителя какво месо купува.
Шансът за българското свиневъдство е увеличението на индустриалното производство за сметка на стопанствата с по едно - две прасета, отчита Аграрният доклад за българското земеделие и храни, издаден през 2015-а година.

Пилешко месо 

Прогнозите за движението на цените при птичето месо не са по-различни. На дребно те ще продължат да са около 4800 лв./тон (4,8 лв./кг), като предвижданията за 2020 година са да са с около 2-3% по-ниски в сравнение с 2014 г., посочиха от Центъра за икономически анализи в селското стопанство.

„За разлика от миналата година, през 2016-а се отпуши пазарът на патешко месо и дроб. Преди година износът боксуваше, защото във Франция бяха произведени свръхколичества, руското ембарго също си каза думата. Годишно произвеждаме около 22 000 тона“, посочи пред „.BG“ Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Според него браншът има шанс да излезе на печалба през тази и следващата година само ако ЕС въведе отново експортни субсидии за износ на продукти извън общността, като компенсация за руското ембарго. „Ще успеем да изнесем бройлерно месо само ако ЕС изпълни обещанието си да въведе експортни субсидии за износ. В противен случай нашите продукти няма да издържат на конкуренцията на добре субсидираните птичи меса от САЩ и Бразилия“, обясни Белоречков.

България има традиции при износа на птиче месо за Близкия изток – преди години за Ирак и Сирия сме изнасяли до 30 000 тона бройлерно месо, сега цялото производство е около 70 000 тона. Производителите гледат с надежда и към пазара на Япония, където в края на миналата година беше одобрена процедурата за внос на българско птиче месо и дроб.

От Центъра за икономически анализи в селското стопанство прогнозират увеличение на вътрешното производството на птиче месо и намаляване на вноса през следващите години. Това ще се дължи на ръста на вътрешното търсене, тъй като птичето месо е сред най-евтините меса. Прогнозата на експертите е пред следващите 5 години промишленото производство на птиче месо да достигне до 115 хил.тона.

Мляко и млечни продукти 

В последните години млечният сектор пострада от вълната от заразни болести, идващи от Гърция. Първият удар бе върху овцевъдството с епидемията от „син език“, която ветеринарните власти не можаха да предотвратят. Болестта само за месеци покоси над 40 000 животни през 2014 година. В момента заради друга тежка болест, заразен нодуларен дерматит, се избиват стада от крави.

През 2015 година експертите на Министерство на земеделието и храните отчитат известно забавяне на производството на млечни продукти в България. Главната причини е пренасищането на пазара след отпадането на т.нар. „млечни квоти“ в ЕС, чрез които дотогава се регулираха произвежданите количества чрез налагане на глоби за превишаването им. Допълнително влияние оказа и ембаргото за износ на млечни стоки от ЕС към Русия. Това доведе до драстичен спад на цените на кравето мляко до нива от 35 - 40 стотинки за литър през зимните месеци, когато обичайно е поне 70 стотинки. Прогнозите са, че пазарът ще остане пренаситен и в близките година - две.

Според Асоциацията на млекопреработвателите както през 2015 г., така и през 2016 г. ще има застой или по-скоро спад в производството на сирена заради пренасищането на пазара на ЕС с млечни стоки, за разлика от увеличението през 2014 г. Според някои прогнози спадът може да достигне и 10 процента. В България се произвеждат над 54 000 тона сирене и около 20 000 тона кашкавал. Надеждите за възстановяване на световните цени на млякото са в Китай. „Според Американският департамент по земеделие (USDA) запасите от сухо мляко в Китай към края на пазарната 2015 г. са 89 хил. тона, което е четиригодишно дъно. На тази база USDA дава прогноза, че Китай ще увеличи вноса на пълномаслено сухо мляко до 400 хил. тона през 2016 г. Това е с 14% повече, отколкото през 2015 г.“ отбелязва в свой анализ фондация „ИнтелиАгро“.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Предвижда се участъкът да се ползва от коли на път от ГКПП Кулата към София Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, съобщиха от съда. Решението още не е публикувано, тъй като се обезличават личните данни в него, както изисква законът.

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Условието да се вземат парите, е да няма дългове към общината Жителите на Букурещ ще получават близо 2400 евро, ако купят нова кола и с нея заменят старата, която трябва да предадат за рециклиране. Това съобщиха медии в северната ни съседка. Сумата се получава от това, че към националната помощ от 1400 евро, която действа още от миналата година,

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Текстилни стоки от Китай, Турция и Бангладеш не са били допуснати до българския пазар поради липса на анализ за допустими стойности на азобагрила, липса на документи и маркировка, поради което се смятат за опасни за човешкото здраве. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здарвеопазването, цитирани от БТА.

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ “Белене” у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Турската централна банка повиши лихвата по рефинансирането от 13,5 на 16,5 процента

Турската централна банка повиши лихвата по рефинансирането от 13,5 на 16,5 процента

Турската централна банка обяви днес, че повишава с 300 базови пункта една от основните си лихви, за да подкрепи турската лира, която отслабва рекордно през последните дни, предаде Франс прес. След спешно заседание на централната банка, свикано заради поевтиняването на лирата с над 3,5 процента спрямо долара,

Най-коментирани

"24 часа" и МРРБ организират втори форум за магистрала "Хемус" във Велико Търново

"24 часа" и МРРБ организират втори форум за магистрала "Хемус" във Велико Търново

“24 часа” и Министерството на регионалното развитие и благоустройството организират в понеделник, 28 май, дискусионен форум на тема “Магистрала “Хемус” – възраждане на българския Север”. Заради големия интерес, това е втора среща по темата, която медията и министерството организират във Велико Търново, първата беше преди година.

Ангелкова участва в откриването на Петербургския икономически форум

Ангелкова участва в откриването на Петербургския икономически форум

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в отриването на Петербургския международен икономически форум, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма. Събитието се провежда в периода 24-26 май в Санкт Петербург. Министърът е там по лична покана на досегашния вицепремиер и председател на организационния комитет на форума Сергей Приходко.

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

Борисов: Без “Белене” може да внасяме  (Обзор)

Борисов: Без “Белене” може да внасяме (Обзор)

За новата централа няма да са нужни договор за тока и държавни гаранции “Относно АЕЦ “Белене” какви ли не теории чух. В момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем мерки за тази стока - тя не е домати и краставици, а ядрени реактори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап.

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

КРИБ със становище срещу промените в Закона за хазарта

КРИБ със становище срещу промените в Закона за хазарта

Определя ги като неверни и правно неиздържани   Конфедерацията на работодателите и индустриалците е против промените в Закона за хазарта. В становище на най-голямата работодателска организация се посочва, че част от измененията са неверни и правно неиздържани. "Житейски и правно нелогично е да бъде забранявана или строго ограничавана непряката

ЕК: Първо в банковия съюз, след това приемате еврото (Обзор)

ЕК: Първо в банковия съюз, след това приемате еврото (Обзор)

ЕЦБ смята, че още не сме готови за еврозоната  Брюксел обяви допълнително изискване за влизане в еврозоната - членство в банковия съюз. Това съобщи зам.- председателят на ЕК Валдис Домбровскис малко след като ЕЦБ пусна доклада си за конвергенцията на държавите кандидатки. Той се мотивира с поуките от кризата,

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

България вече  може да договаря  по-евтин руски газ

България вече може да договаря по-евтин руски газ

“Газпром” се отказа да иска обезщетение заради “Южен поток” “Булгаргаз” и други клиенти на “Газпром” в България могат да поискат по-ниска цена на газа, когато действащата се отклонява от конкурентните западноевропейски стойности. Тази възможност се отваря след решението на ЕК, с което на руската компания се налагат ред задължения при доставката

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Предвижда се участъкът да се ползва от коли на път от ГКПП Кулата към София Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, съобщиха от съда. Решението още не е публикувано, тъй като се обезличават личните данни в него, както изисква законът.

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Текстилни стоки от Китай, Турция и Бангладеш не са били допуснати до българския пазар поради липса на анализ за допустими стойности на азобагрила, липса на документи и маркировка, поради което се смятат за опасни за човешкото здраве. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здарвеопазването, цитирани от БТА.

Оборотите в транспорта, складирането и пощите повече през първото тримесечие на 2018 г.

Оборотите в транспорта, складирането и пощите повече през първото тримесечие на 2018 г.

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, се увеличава с 3.5 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година. Ръст се наблюдава при всички дейности в сектора,

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу "Газпром" най-сетне е прекратено и руската компания вече не е застрашена от гигантски глоби за милиарди евро, обобщава "Взгляд" вчерашното решение на ЕК. В замяна обаче ЕС задължи "Газпром" да доставя газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени и да разреши на клиентите си в ЕС

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото, съобщи Нова тв. Те ще бъдат с 7% повече от миналата година. 1 млн. туристи са посетили България само през май. За сравнение преди година те са били 880 000. Лятото ще има отлив на руски туристи заради завръщането на Турция на този пазар,

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Условието да се вземат парите, е да няма дългове към общината Жителите на Букурещ ще получават близо 2400 евро, ако купят нова кола и с нея заменят старата, която трябва да предадат за рециклиране. Това съобщиха медии в северната ни съседка. Сумата се получава от това, че към националната помощ от 1400 евро, която действа още от миналата година,

Ще променят закони, за  да влезем в еврозоната

Ще променят закони, за да влезем в еврозоната

Българските разпоредби са по-строги от европейските, твърдят от министерството на Владислав Горанов Измененията на българското законодателство, които да дадат допълнителна правна сигурност на ЕЦБ, може да бъдат извършени в кратък срок в периода, предшестващ присъединяването на България към еврозоната.

България със 7 места нагоре в класация за конкурентност

България със 7 места нагоре в класация за конкурентност

Българската икономика е на 48-о място по конкурентоспособност в ежегодната класация на Центъра за изследване на демокрацията и на швейцарския Институт за развитие на управлението. Сегашното класиране е със седем места нагоре в сравнение с 2015 г., но е малко по-лошо, отколкото е било през 2007 г. В класацията тази година участват 63 държави.