Във Варна завърши фестивалът за дигитални изкуства Futuro 2016. Три дни млади хора, за които криейтивът е страст и начин на живот, се включиха в програмата на форума като участници и посетители в уъркшоповете и изложбите. 14 лектори и 33 участници във фестивалните изложби дойдоха от САЩ, Франция, Полша, Нидерландия, Дания, Великобритания, Сърбия, Хърватска и България.

Новите технологии и техники за 2D и 3D изграждане на персонажи от филми, игри и комикси бяха в центъра на уъркшопове. На изложбите особен интерес предизвикаха 3D пластиките. Преживяването беше много силно за посетителите на лекциите, които се почувстваха част от единна общност, говореща на езика на дигиталните медии. Между 80 и 120 души присъстваха на всеки уъркшоп, а над 700 посетиха изложбите от фестивалната програма.

Живко Дончев, идейният баща на варненския фестивал за дигитално изкуство, обобщи със задоволство, че тази година интересът към събитието е нараснал изключително много - както сред младите хора от Варна, така и сред дигитални артисти от страната и чужбина. Той допълни, че фестивалът започва да се установява като културно събитие за Европа и хора от съседни страни идват във Варна, за да се срещнат със създателите на любимите си комикси, игри и филми. Игор Албан-Шевалие, популярният Black Frog, един от най-опитните създатели на фентъзи и Sci - Fi персонажи, сподели, че преди да дойде у нас, е бил затрупан от работа в продължение на месеци.

Фестивалът Futuro му е дал възможност да си отдъхне и да обмени опит с колеги. В плановет му е да се забавлява край българския морски бряг поне до края на седмицата. Емоционалният мексиканец Алфонсо Де Ла Торе, който идва на фестиавала като преставител на САЩ, развълнуван сподели с организаторите горещото си желание да се върне в България отново за следващото издание на форума. На закриването на фестивала специалния бронзов плакет - грифон на Futuro, работа на скулптора Живко Дончев, получиха лекторите и участниците в изложбите: Майкъл Кус, Дарек Заброцки, Игор-Албан Шевалие, Алфонсо Де Ла Торе, Никола Маткович, Лео Хаслам, Иван Йованович, Димитър Марински, Цветомир Георгиев, Светлин Велинов, Николай Станев, Сабин Бойкинов, Мартин Пунчев, Сергей Пунчев, Александър Игнатов, Александър Скачков, Димитър Димитров, Димитър Иванов, Георги Лии, Григор Георгиев, Иван Беров, Мариан Христов, Павел Попов, Стефан Атанасов ,Светослав Петров, Тодор Христов, Ясен Стоилов, Дияна Нанева, Исмаил Инджеоглу, Калоян Василев, Димитър Кацаров, Русен Ненов, Марко Припич, както и Дора Дончева галерия "Буларт".

Един допълнителен плакет беше разигран и сред посетителите на събитията от фестивала, късметлията се оказа фен, разгледал откритата вчера изложба. Много други игри със спонсорски награди добавиха настроение към трите фестивални дни.