„Кауфланд“ - тайната да си лидер (целият текст)

  • 1
authorАвтор: Тихомир Тончев

„Кауфланд“ - тайната да си лидер (целият текст)

За 10 години присъствие в България "Кауфланд" се превърна в пазарен лидер в ритейл търговията с 14 на сто дял и 1,2 млрд. лв. инвестиции на зелено. Тайната е проста, но ефективна. "Добра концепция, напасната към България. И разбира се, качествен екип, по-голямата част от който е още от началото", разказва на какво се дължи успехът управителят на "Кауфланд България" Димитър Спасов.

На 18 май "Кауфланд" откри 56-ия си хипермаркет у нас, в Стара Загора. Той е първият от новата концепция на веригата. Характерните елементи на т.нар. lay out са по-ниските регали, които вече са на височина от максимум 1,80 метра. Досега е имало и до 2,20 м, но е решено, че по-ниските са по-удобни за хората. Друга новост е повече и по-насочено LED осветления, което дава простор и светлина в магазините. В средните коридори няма регали със стоки, което осигурява още място за клиентите.

Всички нови филиали и модернизации на досегашните ще са по новата концепция, обяснява Спасов. Малко по-различно ще е разпределението и на нехранителните стоки, които се продават на акция и които еднократно влизат и излизат от веригата. Те ще са на едно място. Ще има повече пространства и ще са по-удобни, обобщава промяната управителят на веригата. Иначе като площ хипермаркетите остават, колкото и досега - между 2500 и 5000 кв.м, на които се продават около 18 000 артикули.

Плановете на "Кауфланд" са догодина обектите да наближат 60. Още за януари-февруари е планирано откриването на 11-ия филиал в София на бул. "Тотлебен". По същото време трябва да отвори и 4-ия магазин на веригата във Варна. Той е първият в източната част на морската столица, досегашните са все в западната.

"Не мога да кажа докъде ще продължи разрастването на веригата в България. Дотам, докъдето пазарът се насити", казва Спасов. Според него има място за още обекти. Разбираемо управителят на „Кауфланд“ не иска да коментира в подробности конкурентите си и проблемите им, заради които някои фалират или разпродават магазини. Само казва, че вероятно до известна степен това се дължи на вътрешни проблеми, както и на спецификата на българския пазар, който не е толкова голям. Маржовете не са високи и не се разраства със засилени темпове. "Но да не си плащаш на доставчиците, поне в нашия свят, е абсолютно недопустимо", декларира Димитър Спасов.

Сравнително константен – това е определението за пазара на бързооборотни стоки в България според "Кауфланд". През тази година не се очакват изненади - ще е колкото миналата. Преди две години имало спад от около 1-2%, но той вече е преодолян. "На този етап не виждам някакви промени и не очаквам размествания. Българинът продължава да е много ценово ориентиран, но същевременно и качествено ориентиран. Като цяло се търси най-доброто съотношение цена-качество", обяснява Спасов. Той не е съгласен с някои изводи на анализатори, че българинът е клиент "на промоция", търси само стоките с намалени цени и няма лоялност към брандовете. "В цял свят, или поне в Европа, клиентите пазаруват много на промоция и не може да се каже, че това е някакъв феномен, специфичен за България. Дори в Германия и Австрия има определени стокови групи, които се пазаруват на 80-90%, когато на са промоция", разказва управителят на "Кауфланд". Затова и не може да се очаква, че в България ще е по-различно.

Прогнозите му са, че у нас делът на модерната търговия, който все още е доста под средноевропейските нива, ще продължава да се увеличава. По изчисления на "Кауфланд" модерната търговия в България е някъде около 45 до 50%. За сравнение, в някои централноевропейски държави като Чехия и Унгария, той е над 80-90 на сто.

"Увеличаването на модерната търговия не пречи на малките магазини, има множество локални вериги в Пловдив, София и други градове, които правят много добър бизнес. Все повече се появяват и специализирани малки магазини. Тоест за всеки има място под слънцето, просто трябва да намери своята ниша и там да се позиционира. А е съвсем нормално класическите бакалии да отстъпват място на модерните супермаркети - било то на чужди вериги или на български", обяснява Спасов.

"Бих се учудил, ако в момента на пазара се появи нов голям чуждестранен играч. Не очаквам подобно нещо. Нов играч евентуално ще са македонците („КАМ маркет“ - б.р.), за които прочетох от пресата. Те ще бъдат в друга ниша - с малки магазини, но също са ни конкуренти, такъв е всеки, който продава хранителни стоки. Но ако македонците излязат с бранда, който е много подобен на този на "Кауфланд", ще предприемем съответните мерки", предупреждава Спасов.

Историята на "Кауфланд" в България започва преди точно 10 години - на 8 март 2006 г. За юбилея тази година беше направена томбола с 10 коли "Ауди А3" и голямата награда - апартамент в София или 100 000 лв. в брой. Раздадени са и много ваучери и екскурзии в страната и чужбина.

Спасов не се сеща за пречки пред бизнеса на веригата през годините, които да са поставили под съмнение присъствието на "Кауфланд" в България. "Като във всеки бизнес си има къде по-малки, къде по-големи предизвикателства. Но като цяло не е имало нещо, което да ни е стопирало бизнеса. Дори и при дебатите по промените в Закона за защита на конкуренцията, които засягат веригите, въпреки че първоначалните варианти бяха повече от абсурдни и бяха продиктувани от тесни интереси. И тогава не се разколебахме, защото не вярвахме, че може да се приеме закон, който все едно да въведе Северна Корея в търговията в България", разказва Спасов.

В крайна сметка в приетият на по-късен етап закон като цяло нямало текстове, които да притесняват "Кауфланд". Всъщност той не е променил нещо драстично. "Сроковете за плащане трябва да са до 30 дни, но при нас и преди това бяха такива", дава пример управителят на веригата. И държи да уточни, че плащанията са елемент от преговорите с доставчиците. Някой можело да иска да му се плати още на 2-ия или 3-ия ден и затова се предлага т.нар. сконто, въпреки че стоките му стоят още в склада или магазина и не са продадени. Освен това периодът на разплащане зависи и от конкретната стока. Палет с UHT мляко може да се продава и 6 месеца, но при хляба реализацията е за 2-3 дни и там сроковете за плащане са по-кратки. "Не е редно административно да се влиза в търговски договорености. А и не е логично срокът за плащане да е еднакъв", е мнението на Димитър Спасов.

Отговорът на вечния въпрос – какъв процент от оборота на веригите са родните стоки, за „Кауфланд“ е следният: бъллгарските храни формират 70 – 75% от оборота във веригата, вносната стока е 25 – 30 на сто. Разбира се, през различните сезони има вариации. Няма как през зимата родните плодове да са повече, защото тогава преобладават цитрусите, но през лятото дяловете се обръщат.

"Много зависи и от това какви акции се правят. Но основният ни бизнес е категорично с български храни", обобщава Спасов. И обяснява, че от българските производители не искат нищо повече от това да спазват договореното качество и ритмичност на доставките: "Защото представете си, че пуснем нещо в акция и в един момент се окаже, че тази стока я няма в магазините. Това е огромен минус за веригата и не можем да си го позволим". Спасов декларира, че в лицето на „Кауфланд“ контрагентите срещат коректен партньор - плаща се регулярно, автоматизирано и компютъризирано и няма начин да се получи забавяне.

Веригата дава и възможност на българските производители да продават в чужбина чрез нея. "Но всеки сам трябва да се пребори с конкурентите от Полша, Унгария и т.н. Ние имаме периодично търгове за т.нар. собствени марки. От 8 до 10 са българските фирми, които произвеждат дадени артикули за цялата група", казва Димитър Спасов. И признава, че на българския производител му е много трудно да успее в такава сериозна конкуренция.

Причината е, че производствените разходи в Полша, Чехия, Словакия са доста по-ниски заради по-модерното оборудване, а и отчасти заради субсидиране от държавата. Това правело автоматично нашите компании по-малко конкурентни на международния пазар.

При експанзията си от веригата отчитат, че е по-трудно да се изкара строително разрешение в голям град и в централните столични райони. Но си дават сметка, че това е нормално. Като цяло не са имали сериозни административни затруднения. "Е, в началото сме имали забележки към качеството на строителството на обектите, но после то се подобри много и последните са отлични", обяснява Спасов. Веригата работи с 5-6 български строителни фирми, които самите израстнали покрай магазините й.

"През годините не сме срещали трудности с общините, защото и ние правим много за тях. Като изградим един търговски обект, изграждаме и инфраструктура наоколо, комуникации, кръстовища, светофари около хипермаркета. Някой път правим или обновяваме детски площадки. До момента сме инвестирали десетки милиони левове за това", каза Спасов. До голяма степен облагородяването на района около магазините е по собствена инициатива на "Кауфланд".

"За 10 години досега сме инвестирали около 1,2 млрд. лв. на зелено. Това са свежи пари, които са дошли в страната ни от чужбина. Собственикът е повярвал в бизнесредата и възможностите за правене на бизнес в България. Имаме приблизително 7000 служители. Всичките ни обекти са от български строителни фирми и с български строителни материали", разказва Спасов. Според него популистките изказвания, че всички печалби на веригите отиват в чужбина и няма полза за родната икономика, са много далеч от действителността.

"Работим изцяло на светло и плащаме всички данъци тук. Годишно внасяме над 100 млн. лв. ДДС, също и корпоративен данък. Осигуряваме служителите си на пълна работна заплата, което е съвсем естествено за нас, но за съжаление не е често срещана практика в страната. Средната ни заплата е поне двойно по-голяма от тази за България. Служителите ни получават и 60 лв. месечно ваучери за храни, даваме допълнителна здравна осигуровка и се стремим максимално да са доволни", обяснява управителят на "Кауфланд".

За 2015 г. цифрите са: средна заплата във фирмата - 1100 лв., платени на държавата и общините - 96,5 млн. лв., от които 19,6 млн. за осигуровки и 9,5 млн. корпоративен данък.

Компанията развива и сериозна социална дейност, дарява храни на различни организации. От "Кауфланд" обаче не смятат, че начисляването на ДДС при даряването на храни е голяма пречка. "При нас даряването не е алтернатива на изхвърлянето", уточнява шефът на веригата. Това винаги се прави със стоки, които са в редовния си срок на годност. Освен това компанията внимателно планира количествата и активно управлява продуктите, които са към края на трайността си. Те се предлагат на специално обособено място. "Може да се стигне до драстично намаление на цената на дадена стока, само и само да не влезе в контейнера за боклук", дава пример Димитър Спасов.


Отличник в групата


В групата на "Кауфланд" българското подразделение е на много висока позиция. В сравнение с останалите държави компанията има най-висок пазарен дял.
"За 10 г. ние имаме пазарен дял от приблизително 14%. Горе-долу същият е на "Кауфланд" в Чехия за 20 години", дава пример Спасов. Това се оценявало от централата и затова разрастването продължавало.

"Текучество на персонала има, но като цяло не е голямо. Разбираемо, то е повече във филиалната мрежа, а в централата и на ръководните позиции е по-ниско", казва управителят на "Кауфланд България". Компанията непрекъснато обучава служителите си, редовно предоставя стажантски и практикантски програми. Например стажант, след като приключи обучението си, може да започне на ръководна позиция в даден филиал или на средно управленско ниво. Разбира се, преди това трябва да е преминал през дейности като подреждане, работа на касата и т.н.

ЦИТАТ
Бизнесфилософията на Димитър Спасов:

"Всяка фирма, която иска да просъществува, трябва да може да се променя. Началото на края е в момента, когато самодоволно се облегнеш назад, че си стигнал върха".

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Най-коментирани

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Малина Крумова ще я оглави, там ще работят около 60 души Държавна агенция за пътна безопасност, подчинена на Министерския съвет, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център. Ще я оглави Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

Националната електрическа компания продава на АЕЦ „Козлодуй“ ротор високо налягане

Националната електрическа компания продава на АЕЦ „Козлодуй“ ротор високо налягане

„Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД ротор високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М. Роторът е част от старото оборудване за АЕЦ „Белене“ и в момента се намира на площадката. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет,

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Две са основните причини за увеличението на цените - петролът и ръстът на заплатите Годишната инфлация през септември спрямо същия месец на предходната година е 3,6%. Много ли е това? От една страна, 3,6% годишна инфлация е най-висок темп от 5 г. насам – но трябва да си припомним, че по това време отчетохме и най-дългия период на дефлация в

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

Вчера в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно съобщава bulgarian.cri.cn Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година,

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай е бил най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първата половина на 2018 г., привличайки приблизително 70 милиарда щатски долара входящи потоци, според последния мониторинг на инвестиционните тенденции, публикуван в понеделник от Конференцията на ООН за търговията и развитието (UNCTAD). Това съобщиха от bulgarian.cri.

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година 2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам. Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ. Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път по бул. „Цар Борис III“ поради получен отказ от класирания на първо място участник „Джи Пи Груп“ АД. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за