„Кауфланд“ - тайната да си лидер (целият текст)

  • 1
authorАвтор: Тихомир Тончев

„Кауфланд“ - тайната да си лидер (целият текст)

За 10 години присъствие в България "Кауфланд" се превърна в пазарен лидер в ритейл търговията с 14 на сто дял и 1,2 млрд. лв. инвестиции на зелено. Тайната е проста, но ефективна. "Добра концепция, напасната към България. И разбира се, качествен екип, по-голямата част от който е още от началото", разказва на какво се дължи успехът управителят на "Кауфланд България" Димитър Спасов.

На 18 май "Кауфланд" откри 56-ия си хипермаркет у нас, в Стара Загора. Той е първият от новата концепция на веригата. Характерните елементи на т.нар. lay out са по-ниските регали, които вече са на височина от максимум 1,80 метра. Досега е имало и до 2,20 м, но е решено, че по-ниските са по-удобни за хората. Друга новост е повече и по-насочено LED осветления, което дава простор и светлина в магазините. В средните коридори няма регали със стоки, което осигурява още място за клиентите.

Всички нови филиали и модернизации на досегашните ще са по новата концепция, обяснява Спасов. Малко по-различно ще е разпределението и на нехранителните стоки, които се продават на акция и които еднократно влизат и излизат от веригата. Те ще са на едно място. Ще има повече пространства и ще са по-удобни, обобщава промяната управителят на веригата. Иначе като площ хипермаркетите остават, колкото и досега - между 2500 и 5000 кв.м, на които се продават около 18 000 артикули.

Плановете на "Кауфланд" са догодина обектите да наближат 60. Още за януари-февруари е планирано откриването на 11-ия филиал в София на бул. "Тотлебен". По същото време трябва да отвори и 4-ия магазин на веригата във Варна. Той е първият в източната част на морската столица, досегашните са все в западната.

"Не мога да кажа докъде ще продължи разрастването на веригата в България. Дотам, докъдето пазарът се насити", казва Спасов. Според него има място за още обекти. Разбираемо управителят на „Кауфланд“ не иска да коментира в подробности конкурентите си и проблемите им, заради които някои фалират или разпродават магазини. Само казва, че вероятно до известна степен това се дължи на вътрешни проблеми, както и на спецификата на българския пазар, който не е толкова голям. Маржовете не са високи и не се разраства със засилени темпове. "Но да не си плащаш на доставчиците, поне в нашия свят, е абсолютно недопустимо", декларира Димитър Спасов.

Сравнително константен – това е определението за пазара на бързооборотни стоки в България според "Кауфланд". През тази година не се очакват изненади - ще е колкото миналата. Преди две години имало спад от около 1-2%, но той вече е преодолян. "На този етап не виждам някакви промени и не очаквам размествания. Българинът продължава да е много ценово ориентиран, но същевременно и качествено ориентиран. Като цяло се търси най-доброто съотношение цена-качество", обяснява Спасов. Той не е съгласен с някои изводи на анализатори, че българинът е клиент "на промоция", търси само стоките с намалени цени и няма лоялност към брандовете. "В цял свят, или поне в Европа, клиентите пазаруват много на промоция и не може да се каже, че това е някакъв феномен, специфичен за България. Дори в Германия и Австрия има определени стокови групи, които се пазаруват на 80-90%, когато на са промоция", разказва управителят на "Кауфланд". Затова и не може да се очаква, че в България ще е по-различно.

Прогнозите му са, че у нас делът на модерната търговия, който все още е доста под средноевропейските нива, ще продължава да се увеличава. По изчисления на "Кауфланд" модерната търговия в България е някъде около 45 до 50%. За сравнение, в някои централноевропейски държави като Чехия и Унгария, той е над 80-90 на сто.

"Увеличаването на модерната търговия не пречи на малките магазини, има множество локални вериги в Пловдив, София и други градове, които правят много добър бизнес. Все повече се появяват и специализирани малки магазини. Тоест за всеки има място под слънцето, просто трябва да намери своята ниша и там да се позиционира. А е съвсем нормално класическите бакалии да отстъпват място на модерните супермаркети - било то на чужди вериги или на български", обяснява Спасов.

"Бих се учудил, ако в момента на пазара се появи нов голям чуждестранен играч. Не очаквам подобно нещо. Нов играч евентуално ще са македонците („КАМ маркет“ - б.р.), за които прочетох от пресата. Те ще бъдат в друга ниша - с малки магазини, но също са ни конкуренти, такъв е всеки, който продава хранителни стоки. Но ако македонците излязат с бранда, който е много подобен на този на "Кауфланд", ще предприемем съответните мерки", предупреждава Спасов.

Историята на "Кауфланд" в България започва преди точно 10 години - на 8 март 2006 г. За юбилея тази година беше направена томбола с 10 коли "Ауди А3" и голямата награда - апартамент в София или 100 000 лв. в брой. Раздадени са и много ваучери и екскурзии в страната и чужбина.

Спасов не се сеща за пречки пред бизнеса на веригата през годините, които да са поставили под съмнение присъствието на "Кауфланд" в България. "Като във всеки бизнес си има къде по-малки, къде по-големи предизвикателства. Но като цяло не е имало нещо, което да ни е стопирало бизнеса. Дори и при дебатите по промените в Закона за защита на конкуренцията, които засягат веригите, въпреки че първоначалните варианти бяха повече от абсурдни и бяха продиктувани от тесни интереси. И тогава не се разколебахме, защото не вярвахме, че може да се приеме закон, който все едно да въведе Северна Корея в търговията в България", разказва Спасов.

В крайна сметка в приетият на по-късен етап закон като цяло нямало текстове, които да притесняват "Кауфланд". Всъщност той не е променил нещо драстично. "Сроковете за плащане трябва да са до 30 дни, но при нас и преди това бяха такива", дава пример управителят на веригата. И държи да уточни, че плащанията са елемент от преговорите с доставчиците. Някой можело да иска да му се плати още на 2-ия или 3-ия ден и затова се предлага т.нар. сконто, въпреки че стоките му стоят още в склада или магазина и не са продадени. Освен това периодът на разплащане зависи и от конкретната стока. Палет с UHT мляко може да се продава и 6 месеца, но при хляба реализацията е за 2-3 дни и там сроковете за плащане са по-кратки. "Не е редно административно да се влиза в търговски договорености. А и не е логично срокът за плащане да е еднакъв", е мнението на Димитър Спасов.

Отговорът на вечния въпрос – какъв процент от оборота на веригите са родните стоки, за „Кауфланд“ е следният: бъллгарските храни формират 70 – 75% от оборота във веригата, вносната стока е 25 – 30 на сто. Разбира се, през различните сезони има вариации. Няма как през зимата родните плодове да са повече, защото тогава преобладават цитрусите, но през лятото дяловете се обръщат.

"Много зависи и от това какви акции се правят. Но основният ни бизнес е категорично с български храни", обобщава Спасов. И обяснява, че от българските производители не искат нищо повече от това да спазват договореното качество и ритмичност на доставките: "Защото представете си, че пуснем нещо в акция и в един момент се окаже, че тази стока я няма в магазините. Това е огромен минус за веригата и не можем да си го позволим". Спасов декларира, че в лицето на „Кауфланд“ контрагентите срещат коректен партньор - плаща се регулярно, автоматизирано и компютъризирано и няма начин да се получи забавяне.

Веригата дава и възможност на българските производители да продават в чужбина чрез нея. "Но всеки сам трябва да се пребори с конкурентите от Полша, Унгария и т.н. Ние имаме периодично търгове за т.нар. собствени марки. От 8 до 10 са българските фирми, които произвеждат дадени артикули за цялата група", казва Димитър Спасов. И признава, че на българския производител му е много трудно да успее в такава сериозна конкуренция.

Причината е, че производствените разходи в Полша, Чехия, Словакия са доста по-ниски заради по-модерното оборудване, а и отчасти заради субсидиране от държавата. Това правело автоматично нашите компании по-малко конкурентни на международния пазар.

При експанзията си от веригата отчитат, че е по-трудно да се изкара строително разрешение в голям град и в централните столични райони. Но си дават сметка, че това е нормално. Като цяло не са имали сериозни административни затруднения. "Е, в началото сме имали забележки към качеството на строителството на обектите, но после то се подобри много и последните са отлични", обяснява Спасов. Веригата работи с 5-6 български строителни фирми, които самите израстнали покрай магазините й.

"През годините не сме срещали трудности с общините, защото и ние правим много за тях. Като изградим един търговски обект, изграждаме и инфраструктура наоколо, комуникации, кръстовища, светофари около хипермаркета. Някой път правим или обновяваме детски площадки. До момента сме инвестирали десетки милиони левове за това", каза Спасов. До голяма степен облагородяването на района около магазините е по собствена инициатива на "Кауфланд".

"За 10 години досега сме инвестирали около 1,2 млрд. лв. на зелено. Това са свежи пари, които са дошли в страната ни от чужбина. Собственикът е повярвал в бизнесредата и възможностите за правене на бизнес в България. Имаме приблизително 7000 служители. Всичките ни обекти са от български строителни фирми и с български строителни материали", разказва Спасов. Според него популистките изказвания, че всички печалби на веригите отиват в чужбина и няма полза за родната икономика, са много далеч от действителността.

"Работим изцяло на светло и плащаме всички данъци тук. Годишно внасяме над 100 млн. лв. ДДС, също и корпоративен данък. Осигуряваме служителите си на пълна работна заплата, което е съвсем естествено за нас, но за съжаление не е често срещана практика в страната. Средната ни заплата е поне двойно по-голяма от тази за България. Служителите ни получават и 60 лв. месечно ваучери за храни, даваме допълнителна здравна осигуровка и се стремим максимално да са доволни", обяснява управителят на "Кауфланд".

За 2015 г. цифрите са: средна заплата във фирмата - 1100 лв., платени на държавата и общините - 96,5 млн. лв., от които 19,6 млн. за осигуровки и 9,5 млн. корпоративен данък.

Компанията развива и сериозна социална дейност, дарява храни на различни организации. От "Кауфланд" обаче не смятат, че начисляването на ДДС при даряването на храни е голяма пречка. "При нас даряването не е алтернатива на изхвърлянето", уточнява шефът на веригата. Това винаги се прави със стоки, които са в редовния си срок на годност. Освен това компанията внимателно планира количествата и активно управлява продуктите, които са към края на трайността си. Те се предлагат на специално обособено място. "Може да се стигне до драстично намаление на цената на дадена стока, само и само да не влезе в контейнера за боклук", дава пример Димитър Спасов.


Отличник в групата


В групата на "Кауфланд" българското подразделение е на много висока позиция. В сравнение с останалите държави компанията има най-висок пазарен дял.
"За 10 г. ние имаме пазарен дял от приблизително 14%. Горе-долу същият е на "Кауфланд" в Чехия за 20 години", дава пример Спасов. Това се оценявало от централата и затова разрастването продължавало.

"Текучество на персонала има, но като цяло не е голямо. Разбираемо, то е повече във филиалната мрежа, а в централата и на ръководните позиции е по-ниско", казва управителят на "Кауфланд България". Компанията непрекъснато обучава служителите си, редовно предоставя стажантски и практикантски програми. Например стажант, след като приключи обучението си, може да започне на ръководна позиция в даден филиал или на средно управленско ниво. Разбира се, преди това трябва да е преминал през дейности като подреждане, работа на касата и т.н.

ЦИТАТ
Бизнесфилософията на Димитър Спасов:

"Всяка фирма, която иска да просъществува, трябва да може да се променя. Началото на края е в момента, когато самодоволно се облегнеш назад, че си стигнал върха".

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Единият се представял за адвокат и водел дела срещу “Енерго-Про”  Продавал вземанията на подставени фирми, които прибирали парите 300 крадци на ток по изумителен начин са били измамени от други крадци. Варненската районна прокуратура задържа в четвъртък за 72 часа 46-годишния Петър Колев, който заедно с брат си и техен приятел успял да измами

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

Много ли са  1500 лева за  номер с 4 еднакви цифри?

Много ли са 1500 лева за номер с 4 еднакви цифри?

Ако те са различни, но избрани от шофьора, се предвижда табелата да е 6 пъти по-скъпа - до 300 лева Нови, по-високи цени за табели, които шофьорите поръчват, за да бъдат разпознаваеми и видими или да си помнят по-лесно номерата на колите, са описани в промяна на наредба на МВР. Тя е пусната за обществено обсъждане и реакции. От 1000 на 1500 лв.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Да учиш, като работиш, е мярка срещу младежката безработица Класна стая в хотел, в която се обучават бъдещи камериерки - това е един от примерите за практическо прилагане на дуалното образование, при което обучението и практиката вървят едновременно. Методиката се прилага в образователния център към хотел “Белвю” в Брюксел по договор с едно от

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Поел съм ангажимент и до 15-20 дни промяната на концесията за ски зоната над Банско, която отложихме през декември м.г., ще бъде внесена в правителството. Това съобщи по БНТ вицепремиерът, ресорен за туризма, Валери Симеонов. Според него самата процедура ще се забави поради липсата на необходимите към новия Закон за концесиите наредби.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Само за десет дни били обявени 9511 свободни места Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други страни извън ЕС поне за две години. Сега разрешението се издава за срок от една година. Искането е записано в становището на работодателите за приетия на първо четене от парламента проект за промени в Закона за трудовата миграция

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

Най-коментирани

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Агенцията по заетостта отчита 237 322 регистрирани безработни през януари. Това съобщиха от агенцията. Това е най-ниската численост през първия месец на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г. досега. Равнището на регистрираната безработица през януари е 7.2 на сто.

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро, докато в Европа е 32 000 евро. Трябва да ги догонваме, заяви проф. Димитър Иванов в сутрешния блок на Би Ти Ви. У нас моторите на растежа не са запалени, каза икономистът. "Поръчките от чужбина за промишлеността за миналата година са спаднали с 30%, а те определят апетита към нашето производство.

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

По тарифирането на тол-системата ще се работи в партньорство с превозвачите Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от специално поставени за целта пос-терминали и от бензиностанции, като цената им няма да бъде променяна. Ще бъдат въведени и уикенд винетки. Това коментира министърът на регионалното развитие и

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Министри на туризма в Европейския съюз да намерят пари и да пуснат дронове с камери над най-важните туристически обекти в страните си. Това и още 4 предложения направи по време на министерската среща в НДК дигиталният посланик на България и бивш външен министър Соломон Паси. Според него това ще стимулира туризма на целия континент - заетите хора,

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

Приходите от международен туризъм в България през 2017 г. възлизат на 6,895 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това е с 9,3 процента повече спрямо рекордната до момента 2016 г., когато според ревизираните данни приходите са стигнали 6,311 млрд. лв. Това е чудесно постижение и доказва ефективността на нашите усилия да надграждаме постигнатото и да

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581, 31 лв. месечно, според данните на Института за синдикални и социални изследвания /ИССС/ на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година. Това съобщиха на пресконференция днес президентът на КНСБ Пламен Димитров,

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW представи второто поколение на кросоувъра X4. Пред публика джипката ще дебютира на салона в Женева в началото на март. Това беемве ще продължи историята на успеха на първото Sports Activity Coupe в премиум сегмента на средния клас. От въвеждането на пазара на модела през 2014 г. са продадени над 200 000 екземпляра по целия свят.

Над 4,750 млрд. лева  директни плащания са получили фермерите  от началото на  програмния период

Над 4,750 млрд. лева директни плащания са получили фермерите от началото на програмния период

От март стартира и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2018 От началото на новия програмен период 2014-2020 г. до момента земеделските стопани са получили общо 4 750 251 032 лева по схемите и мерките на директните плащания, сочат данните на Държавен фонд “Земеделие” - Разплащателна агенция.

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG подписа споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от Петр Келнер, съобщиха от скандинавската компания. Чрез стойността на сделката се прави и оценка на 100% от българската медийна група - 185 млн. евро. Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG.

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

За първи път приемат документи изцяло по електронен път На 14 февруари стартира приемът по една от най-дългоочакваните подмерки по “Програмата за развитие на селските райони”. Тя е сред най-големите частни мерки от настоящия програмен период. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов преди дни на среща със стотици земеделци.

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

В края на миналата седмица “Мтел” показа първата у нас демонстрация на 5G. Потърсихме главния технически директор на телекома Тодор Ташев, който ни обясни какви са предимствата на новата технология и как тя ще промени живота на потребителите. - “Мтел” вече обяви, че предлага 4,5G услуги. Сега казвате, че 5 е по-бързо от 4, какво се крие зад това?

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

Търсачката за изображения в интернет „Гугъл“ ограничи способността на потребителите да свалят изображения на компютрите си, заради споразумение, постигнато с портала за стокова фотография „Гети имиджис“. Порталът подаде оплакване до Европейската комисия, а „Гугъл“ премахна бутона „прегледай изображението“, пише Би Би Си.