„Кауфланд“ - тайната да си лидер (целият текст)

  • 1
authorАвтор: Тихомир Тончев

„Кауфланд“ - тайната да си лидер (целият текст)

За 10 години присъствие в България "Кауфланд" се превърна в пазарен лидер в ритейл търговията с 14 на сто дял и 1,2 млрд. лв. инвестиции на зелено. Тайната е проста, но ефективна. "Добра концепция, напасната към България. И разбира се, качествен екип, по-голямата част от който е още от началото", разказва на какво се дължи успехът управителят на "Кауфланд България" Димитър Спасов.

На 18 май "Кауфланд" откри 56-ия си хипермаркет у нас, в Стара Загора. Той е първият от новата концепция на веригата. Характерните елементи на т.нар. lay out са по-ниските регали, които вече са на височина от максимум 1,80 метра. Досега е имало и до 2,20 м, но е решено, че по-ниските са по-удобни за хората. Друга новост е повече и по-насочено LED осветления, което дава простор и светлина в магазините. В средните коридори няма регали със стоки, което осигурява още място за клиентите.

Всички нови филиали и модернизации на досегашните ще са по новата концепция, обяснява Спасов. Малко по-различно ще е разпределението и на нехранителните стоки, които се продават на акция и които еднократно влизат и излизат от веригата. Те ще са на едно място. Ще има повече пространства и ще са по-удобни, обобщава промяната управителят на веригата. Иначе като площ хипермаркетите остават, колкото и досега - между 2500 и 5000 кв.м, на които се продават около 18 000 артикули.

Плановете на "Кауфланд" са догодина обектите да наближат 60. Още за януари-февруари е планирано откриването на 11-ия филиал в София на бул. "Тотлебен". По същото време трябва да отвори и 4-ия магазин на веригата във Варна. Той е първият в източната част на морската столица, досегашните са все в западната.

"Не мога да кажа докъде ще продължи разрастването на веригата в България. Дотам, докъдето пазарът се насити", казва Спасов. Според него има място за още обекти. Разбираемо управителят на „Кауфланд“ не иска да коментира в подробности конкурентите си и проблемите им, заради които някои фалират или разпродават магазини. Само казва, че вероятно до известна степен това се дължи на вътрешни проблеми, както и на спецификата на българския пазар, който не е толкова голям. Маржовете не са високи и не се разраства със засилени темпове. "Но да не си плащаш на доставчиците, поне в нашия свят, е абсолютно недопустимо", декларира Димитър Спасов.

Сравнително константен – това е определението за пазара на бързооборотни стоки в България според "Кауфланд". През тази година не се очакват изненади - ще е колкото миналата. Преди две години имало спад от около 1-2%, но той вече е преодолян. "На този етап не виждам някакви промени и не очаквам размествания. Българинът продължава да е много ценово ориентиран, но същевременно и качествено ориентиран. Като цяло се търси най-доброто съотношение цена-качество", обяснява Спасов. Той не е съгласен с някои изводи на анализатори, че българинът е клиент "на промоция", търси само стоките с намалени цени и няма лоялност към брандовете. "В цял свят, или поне в Европа, клиентите пазаруват много на промоция и не може да се каже, че това е някакъв феномен, специфичен за България. Дори в Германия и Австрия има определени стокови групи, които се пазаруват на 80-90%, когато на са промоция", разказва управителят на "Кауфланд". Затова и не може да се очаква, че в България ще е по-различно.

Прогнозите му са, че у нас делът на модерната търговия, който все още е доста под средноевропейските нива, ще продължава да се увеличава. По изчисления на "Кауфланд" модерната търговия в България е някъде около 45 до 50%. За сравнение, в някои централноевропейски държави като Чехия и Унгария, той е над 80-90 на сто.

"Увеличаването на модерната търговия не пречи на малките магазини, има множество локални вериги в Пловдив, София и други градове, които правят много добър бизнес. Все повече се появяват и специализирани малки магазини. Тоест за всеки има място под слънцето, просто трябва да намери своята ниша и там да се позиционира. А е съвсем нормално класическите бакалии да отстъпват място на модерните супермаркети - било то на чужди вериги или на български", обяснява Спасов.

"Бих се учудил, ако в момента на пазара се появи нов голям чуждестранен играч. Не очаквам подобно нещо. Нов играч евентуално ще са македонците („КАМ маркет“ - б.р.), за които прочетох от пресата. Те ще бъдат в друга ниша - с малки магазини, но също са ни конкуренти, такъв е всеки, който продава хранителни стоки. Но ако македонците излязат с бранда, който е много подобен на този на "Кауфланд", ще предприемем съответните мерки", предупреждава Спасов.

Историята на "Кауфланд" в България започва преди точно 10 години - на 8 март 2006 г. За юбилея тази година беше направена томбола с 10 коли "Ауди А3" и голямата награда - апартамент в София или 100 000 лв. в брой. Раздадени са и много ваучери и екскурзии в страната и чужбина.

Спасов не се сеща за пречки пред бизнеса на веригата през годините, които да са поставили под съмнение присъствието на "Кауфланд" в България. "Като във всеки бизнес си има къде по-малки, къде по-големи предизвикателства. Но като цяло не е имало нещо, което да ни е стопирало бизнеса. Дори и при дебатите по промените в Закона за защита на конкуренцията, които засягат веригите, въпреки че първоначалните варианти бяха повече от абсурдни и бяха продиктувани от тесни интереси. И тогава не се разколебахме, защото не вярвахме, че може да се приеме закон, който все едно да въведе Северна Корея в търговията в България", разказва Спасов.

В крайна сметка в приетият на по-късен етап закон като цяло нямало текстове, които да притесняват "Кауфланд". Всъщност той не е променил нещо драстично. "Сроковете за плащане трябва да са до 30 дни, но при нас и преди това бяха такива", дава пример управителят на веригата. И държи да уточни, че плащанията са елемент от преговорите с доставчиците. Някой можело да иска да му се плати още на 2-ия или 3-ия ден и затова се предлага т.нар. сконто, въпреки че стоките му стоят още в склада или магазина и не са продадени. Освен това периодът на разплащане зависи и от конкретната стока. Палет с UHT мляко може да се продава и 6 месеца, но при хляба реализацията е за 2-3 дни и там сроковете за плащане са по-кратки. "Не е редно административно да се влиза в търговски договорености. А и не е логично срокът за плащане да е еднакъв", е мнението на Димитър Спасов.

Отговорът на вечния въпрос – какъв процент от оборота на веригите са родните стоки, за „Кауфланд“ е следният: бъллгарските храни формират 70 – 75% от оборота във веригата, вносната стока е 25 – 30 на сто. Разбира се, през различните сезони има вариации. Няма как през зимата родните плодове да са повече, защото тогава преобладават цитрусите, но през лятото дяловете се обръщат.

"Много зависи и от това какви акции се правят. Но основният ни бизнес е категорично с български храни", обобщава Спасов. И обяснява, че от българските производители не искат нищо повече от това да спазват договореното качество и ритмичност на доставките: "Защото представете си, че пуснем нещо в акция и в един момент се окаже, че тази стока я няма в магазините. Това е огромен минус за веригата и не можем да си го позволим". Спасов декларира, че в лицето на „Кауфланд“ контрагентите срещат коректен партньор - плаща се регулярно, автоматизирано и компютъризирано и няма начин да се получи забавяне.

Веригата дава и възможност на българските производители да продават в чужбина чрез нея. "Но всеки сам трябва да се пребори с конкурентите от Полша, Унгария и т.н. Ние имаме периодично търгове за т.нар. собствени марки. От 8 до 10 са българските фирми, които произвеждат дадени артикули за цялата група", казва Димитър Спасов. И признава, че на българския производител му е много трудно да успее в такава сериозна конкуренция.

Причината е, че производствените разходи в Полша, Чехия, Словакия са доста по-ниски заради по-модерното оборудване, а и отчасти заради субсидиране от държавата. Това правело автоматично нашите компании по-малко конкурентни на международния пазар.

При експанзията си от веригата отчитат, че е по-трудно да се изкара строително разрешение в голям град и в централните столични райони. Но си дават сметка, че това е нормално. Като цяло не са имали сериозни административни затруднения. "Е, в началото сме имали забележки към качеството на строителството на обектите, но после то се подобри много и последните са отлични", обяснява Спасов. Веригата работи с 5-6 български строителни фирми, които самите израстнали покрай магазините й.

"През годините не сме срещали трудности с общините, защото и ние правим много за тях. Като изградим един търговски обект, изграждаме и инфраструктура наоколо, комуникации, кръстовища, светофари около хипермаркета. Някой път правим или обновяваме детски площадки. До момента сме инвестирали десетки милиони левове за това", каза Спасов. До голяма степен облагородяването на района около магазините е по собствена инициатива на "Кауфланд".

"За 10 години досега сме инвестирали около 1,2 млрд. лв. на зелено. Това са свежи пари, които са дошли в страната ни от чужбина. Собственикът е повярвал в бизнесредата и възможностите за правене на бизнес в България. Имаме приблизително 7000 служители. Всичките ни обекти са от български строителни фирми и с български строителни материали", разказва Спасов. Според него популистките изказвания, че всички печалби на веригите отиват в чужбина и няма полза за родната икономика, са много далеч от действителността.

"Работим изцяло на светло и плащаме всички данъци тук. Годишно внасяме над 100 млн. лв. ДДС, също и корпоративен данък. Осигуряваме служителите си на пълна работна заплата, което е съвсем естествено за нас, но за съжаление не е често срещана практика в страната. Средната ни заплата е поне двойно по-голяма от тази за България. Служителите ни получават и 60 лв. месечно ваучери за храни, даваме допълнителна здравна осигуровка и се стремим максимално да са доволни", обяснява управителят на "Кауфланд".

За 2015 г. цифрите са: средна заплата във фирмата - 1100 лв., платени на държавата и общините - 96,5 млн. лв., от които 19,6 млн. за осигуровки и 9,5 млн. корпоративен данък.

Компанията развива и сериозна социална дейност, дарява храни на различни организации. От "Кауфланд" обаче не смятат, че начисляването на ДДС при даряването на храни е голяма пречка. "При нас даряването не е алтернатива на изхвърлянето", уточнява шефът на веригата. Това винаги се прави със стоки, които са в редовния си срок на годност. Освен това компанията внимателно планира количествата и активно управлява продуктите, които са към края на трайността си. Те се предлагат на специално обособено място. "Може да се стигне до драстично намаление на цената на дадена стока, само и само да не влезе в контейнера за боклук", дава пример Димитър Спасов.


Отличник в групата


В групата на "Кауфланд" българското подразделение е на много висока позиция. В сравнение с останалите държави компанията има най-висок пазарен дял.
"За 10 г. ние имаме пазарен дял от приблизително 14%. Горе-долу същият е на "Кауфланд" в Чехия за 20 години", дава пример Спасов. Това се оценявало от централата и затова разрастването продължавало.

"Текучество на персонала има, но като цяло не е голямо. Разбираемо, то е повече във филиалната мрежа, а в централата и на ръководните позиции е по-ниско", казва управителят на "Кауфланд България". Компанията непрекъснато обучава служителите си, редовно предоставя стажантски и практикантски програми. Например стажант, след като приключи обучението си, може да започне на ръководна позиция в даден филиал или на средно управленско ниво. Разбира се, преди това трябва да е преминал през дейности като подреждане, работа на касата и т.н.

ЦИТАТ
Бизнесфилософията на Димитър Спасов:

"Всяка фирма, която иска да просъществува, трябва да може да се променя. Началото на края е в момента, когато самодоволно се облегнеш назад, че си стигнал върха".

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

В ГВА е внесен за одобрение генерален план за превръщане на летателна площадка в аеропорт Собствениците на летателната площадка при радомирското село Кондофрей имат намерение да я разширят до частно летище. За това инвестиционно намерение съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Изявлението му бе по повод реакцията на лидера на БСП

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи  у нас

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи у нас

“Самсунг Си енд Ти корпорейшън” е приключила на 7 януари продажбата на шестте соларни парка от 43 мегавата в България. Те вече са собственост на чешката “Портанеро инвест” и люксембургското подразделение на геманската “КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг”. Цената не е обявена, но това е най-голямата сделка с продажба на соларни паркове в България от 2012

74% от шведските  фирми у нас планират  разширение на бизнеса

74% от шведските фирми у нас планират разширение на бизнеса

74% от шведските фирми, работещи в България, планират да разширят бизнеса си тук през следващите 3 години, като 60% от онези сред тях, които имат производствени бази тук, възнамеряват да инвестират още в тях. Това гласят резултатите от проучване сред шведския бизнес, представено в четвъртък вечерта на неформална сбирка в столичен клуб по повод

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Нов автомобилен тунел на стойност 4,6 милиарда долара бе открит днес в центъра на Хонконг, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според съобщение на местните власти осъществяването на инфраструктурния проект е отнело десет години. Тунелът с дължина 3,7 км преминава по северния бряг на остров Хонконг, а отчасти и по дъното на морето.

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП, съобщава БТА. Оксфам призовава държавните да облагат най-богатите хора.

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро. Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Заведени дела има от няколко енергийни компании, исковете са за над 1 млрд. лева 22 държави от ЕС, сред които България и Чехия, излязоха с декларация, с която заявяват, че ще бъдат прекратени арбитражните дела, заведени по силата на споразумения за защита на инвестициите. Документът е публикуван в четвъртък,

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Данъчни под прикритие дават къща под наем  за биткойни, хващат укриване на доходи

Данъчни под прикритие дават къща под наем за биткойни, хващат укриване на доходи

Подозират фиктивни кражби, за да се крият данъци  Над 20 борси у нас само за виртуалните валути И при сделките с тях вече имало лица бушони 100-тина нашенци играят на световни платформи Криптомашини за добив се предлагат и на лизинг “Играчи под прикритие” от специален отдел за електронен одит на НАП играят на електронните борси за търговия

Най-коментирани

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев ще открият Българо-македонски бизнес форум утре, 17 януари, в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Представители на над 50 български компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството,

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Над 100 български и македонски компании участваха в бизнес форум в Скопие Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план,

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

“Спящите акции” втора серия

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че МРРБ е отворено за диалог, чрез който да се намерят начини за подкрепа на социални групи, които нямат възможност да платят цена на питейната вода. По темата вече са водени разговори със социалното министерство, допълни тя.

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

За довеждащия транспорт до метрото няма да се плаща допълнителен билет, казва в интервю зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт на София Още акценти от интервюто:  Със 133 млн. лв. купуваме още автобуси, 15 електробуса, 13 трамвая и 10 метровлака Предлагаме 1,7 млрд. лв. бюджет. Ще инвестираме в столицата 632 млн. лв.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

За довеждащия транспорт до метрото няма да се плаща допълнителен билет, казва в интервю зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт на София Още акценти от интервюто:  Със 133 млн. лв. купуваме още автобуси, 15 електробуса, 13 трамвая и 10 метровлака Предлагаме 1,7 млрд. лв. бюджет. Ще инвестираме в столицата 632 млн. лв.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов. В студиото на „Лице в лице” по bTV, той подчерта, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция.

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР, най-вероятно ще оглави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), потвърдиха пред "24 часа" източници от правителството. Предишният председател на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка заради гафовете с електронните винетки.

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1 и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt, цитирано от Automotive News Europe.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват през тази година да получат три 45 хиляди тонни кораба. Това съобщи собственикът на морския флот Кирил Домусчиев в социалната мрежа Фейсбук, след като БМФ получи кораба „Рожен“ в Нантонг, Китай : "Поредната нова придобивка, Приятели! Освен "Рожен" тази година чакаме да получим от корабостроителницата още три 45

Либия: Трябва да възстановим икономическите си връзки с България

Либия: Трябва да възстановим икономическите си връзки с България

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря в Брюксел с министъра на външните работи на Либия Мохамед Тахер Сиала, с когото обсъди подготовката на предстоящата визита на премиера на Либия Файез Сарадж в България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.