В българската икономика сравнително рядко се случва затънало в проблеми и дългове предприятие, особено пък държавно, изведнъж да тръгне да се развива в друга посока. Но фактите са факти. ВМЗ Сопот, в което работниците само допреди година обявяваха стачка след стачка и което за първите 6 месеца на миналата година имаше загуба от 1,2 млн. лева, за същото полугодие на тази година отчита 70,3 млн. лева печалба.

Приходите на оръжейния завод са нараснали главоломно. Докато за първото шестмесечие на 2015 г. те са били 38 млн. лв., сега са 172 млн. лв. В края на август предприятието откри нова галванична линия, която се очаква да увеличи петкратно капацитета за обработка на механични детайли. И както е тръгнало, скоро ще изпитва недостиг на работна ръка.

Всъщност, последното вече е факт. От миналата година досега оръжейният производител е назначил на работа 1200 човека, но има нужда от още.
„В краткосрочен план успяваме да се справим с помощта на работещи служители на фирмата, средни техници, които срещу заплащане започнаха да обучават новопостъпили работници. Иначе успяхме и да договорим въвеждането на редовно обучение на кадри в двете професионални гимназии – „Ген. Вл. Заимов“ в Сопот и „Евлоги и Христо Георгиеви“ в Карлово“, разказа пред списание „.bg“ изпълнителният директор Иван Гецов. Той използва случая и да апелира към родителите: „ВМЗ има бъдеще. Условията на труд, заплащане и възможностите, които ще предоставя на вашите деца непрекъснато ще нарастват. Няма по-подходящ работодател в региона, затова помислете сериозно върху бъдещото професионално развитие на вашите деца“.

За да се премине от спад към растеж има много причини. Гецов, който бе назначен от икономическия министър Божидар Лукарски за изпълнителен директор на предприятието през септември миналата година, казва, че още през последните месеци на 2015 г. във фирмата е започнала реорганизация във всяко едно ниво на управление, като акцентът е бил поставен върху производствените звена. Целта е била да се оптимизират производствените процеси, да се съкрати пътя от материала до крайното изделие, както и да се групира изпълнението на договори по типове изделия, водещо до дълги и продължителни серии. Защото именно това поволява да се повиши производителността на труда и качеството на продукцията.

„Положихме огромни усилия и да предоговорим всички наследени договори, като идеята беше да постигнем по-благоприятни за ВМЗ условия. Всички наши контрагенти, към които се обърнахме, се отнесоха положително към нашите предложения и се съгласиха на по-високи ценови нива на вече сключени договори“, казва Гецов.
Значителното подобряване на състоянието на ВМЗ според него се дължи и на това, че при изпълнението на договорите се съсредоточават върху високорентабилни и бързооборотни изделия с бърза ликвидност.

Но той не отрича и външните фактори. Международната обстановка е такава, че стимулира износа на специална продукция, а и ВМЗ Сопот има добро партньорство с фирми от Алианса. България все пак продължително време е разглеждана като надежден производител на качествено оръжие, подплатено с добър производствен потенциал. Всичко това позволява на новото ръководство да направи бизнес програма за период от 4 години, чието изпълнение вече е в ход.

Не на последно място своя принос дава и регулаторната среда. През 2014 г. бяха направени промени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, с които срокът за валидност на лицензиите и сертификатите се увеличи от три на пет години. Самите заявки се резглеждат ускорено и това позволява на ВМЗ Сопот да бъдат по-гъвкави и по-конкурентноспособни.

Едно от предизвикателствата, пред които се изправя ВМЗ Сопот сега, е дали постигнатия резултат ще може да бъде задържан или всичко ще се сведе само до еднократен успех. Според Гецов в момента е постигнат определен предел и за да стане успехът устойчив, трябва да се направят инвестиции във всяка сфера на дейност на комбината. Това включва закупуване на нови високопроизводителни машини, подмяна на амортизирания автомобилен парк, усвояване на нови технологии, автоматизиране на процеси и не на последно място конструиране и проектиране на нестандартни екипировки и машини и нови изделия.

„Към момента всичко това е в различни стадии на реализация, като до момента във фирмата са постъпили около 50 нови високопроизводителни машини. До края на годината ще постъпят още толкова. Автомобилният парк е почти изцяло подменен, като са закупени не по-малко от 20 тежкотоварни моторни превозни средства. Вече са въведени роботизирани комплекси за производство на механични детайли без участието на хора. Предстои и изграждането на изцяло автоматизирана линия за специално производство“, отчита изпълнителният директор. Освен това всички цехове се в процес на реновиране и модернизация с цел подобряване условията на труд. Предстои реновирането на техническите корпуси, което трябва да започне през тази година и да приключи през следващата, след което тези сгради трябва да бъдат изпълнени с висококвалифициран технически персонал.

Не е маловажно и това че ВМЗ Сопот има сключени договори, гарантиращи безпроблемна работа през 2017 и 2018 година. А старите договори от 2012 и 2013 г., които създадоха толкова проблеми на предишните ръководства, са вече изпълнени.
Производството на специална продукция винаги е било гръбнакът на производствените процеси в комбината, но вече се мисли и за диверсификация, така че ВМЗ да не зависи само от специалното производство. В последните години например сопотските заводи се превърнаха в един от най-големите производители на лагери в света, което е най-яркият пример за диверсификация. Произвеждат се и абразивни инструменти, велосипеди, стоки за бита и др.

Но Гецов смята, че акцентът в съвременните условия трябва да бъде в усвояването на два или три продукта по натовски стандарт на съществуващото във фирмата оборудване, което ще позволи покриването на по-широк спектър продукти и намаляване на зависимостта от конкретна система на въоръжение.