Недостигът на кадри за машиностроителните и производствените предприятия не е само в България, той е световен. Това твърди изпълнителният директор на смолянската компания „Арексим Инженеринг“ Красимир Трифонов. Основание за това негово твърдение му дава фактът, че има широк поглед върху бранша – непрекъснато контактува с чужди производители от отрасъла.

„Но ако това е световен проблем, в Смолян е още по-голям отколкото другаде. Младите хора напускат града масово. А и тези, които остават, нямат никаква нагласа и желание да работят в индустриално предприятие. Успяваме благодарение на това, че голям част от младите ни кадри всъщност са привлечени в компанията от най-ниско ниво. Тук са развити, допълнително са обучени по специалности, които ни трябват и това е основната формула с която успяваме“, каза пред „.bg“ Трифонов. "В последните няколко години се опитваме да работим и с местните и националните технически учебни заведения и в определена степен успяваме да поставим началото на ново мислене и нов поглед към производството и индустрията в съзнанието на някои преподаватели и студенти." Което му дава основание да твърди, че България дава възможност за реализация на младите. Стига те да го поискат.

Недостигът на кадри е почти на всички нива в компанията – от оператор и първо ниво супервайзор, през всяка една позиция до средния мениджмънт. При висшия проблемът не е толкова голям, тъй като става въпрос за ограничен брой хора, експерти в определени области, които в крайна сметка могат да бъдат привлечени и от други места, включително и от чужбина. „Но останалите трябва да бъдат местни хора, които е най-трудно да намерим, убедим да работят в индустриална среда и развием“, казва Трифонов.

Все пак предприятието, което произвежда сложни пласмасови компоненти за международни компании, които ги влагат в авточасти, успява да се справи с предизвикателствата. Периодично фирмата обявява ден на отворените врати. Тогава всеки желаещ може да разгледа високотехнологичното производство, разположено върху 20 000 квадратни метра площ. “Идеята е да покажем новите технологии, модерната структура на предприятието и да предизвикаме интерес сред младите хора към производството като цяло”, казва председателят на съвета на директорите на “Арексим Инженеринг” ЕАД Кирил Асенов. Пък и по такъв начин младите ще видят, че емигрирането на Запад има алтернативи. В момента в дружеството работят над 850 човека.

Възникването

„Арексим Инженеринг“ е създадена през 1991 година като малко предприятие за шприцоване на пластмасови изделия предимно за бита.

“Никой не си е представял, че след 25 години компанията, започнала с една стара шприцмашина, която се повреждаше всеки ден, ще достигне днешното си ниво на производство на сложна инструментална екипировка и прецизни технически пластмасови детайли и изделия”, казва изпълнителният директор Красимир Трифонов.

Сложна инiтрументална екипировка означава накратко матрици-форма, в които се отливат изделията, влагани в други машини. При тях се иска голяма прецизност - работи се в микрони, което е хилядни от милиметъра. Клиентите са глобални производители и не правят компромиси с качеството, особено като се има предвид, че компанията работи с фирми като “Костал”, “Бош”, “Макита”, “Шнайдер”, “Либхер”, “Фесто”, "Грамер", "Вите" и др. Заводът е разположен в северната индустриална зона на Смолян и сега произвежда над 700 продукта за чуждите доставчици.

„От гледна точка на маркетинга и пазара стана някак естествено, без да полагаме специални усилия - просто едни доволни клиенти довеждаха със себе си други“, така отговаря Трифонов на въпроса как е станал преходът от пластмасови изделия за бита към високотехнологичните продукти. Но отдава дължимото както на традициите в Смолянския край, така и на добрите технолози и инженери във фирмата.

По времето на социализма регионът е определен от държавата за индустриално развитие. Полагат се специални усилия да се поставят основите на прецизното машиностроене и уредостроене, което с годините създава условия за изграждане и развитие на много добри специалисти. „Това са кадри с много високи компетенции, говоря за инженери, конструктори, технолози“, казва Трифонов.

Изграждането до сегашното ниво на „Арексим Инженеринг“ обаче става постепенно, като се минава през производството на много други изделия. През 90-те години например фирмата произвежда и щори. По-късно става първият в страната производител на този артикул с права да произвежда продукт с материали и по технологията на холандската фирма “Хънтър Дъглас”. Постепенно разширява дейността си към изработване на градински мебели, окачени тавани, подови настилки и други пластмасови изделия, обединени около марката “Арексим”.

Малкото тогава дружество става първото в България, оторизирано от френския концерн SCHNEIDER Electric да изработва и доставя продукция за тях. 10 г. по-късно е избрано за най-добър глобален доставчик на фабрични компоненти.
Доставчик е и на големия германски производител на авточасти „Граммер“, който има завод за седалки в Трудовец. „Но „Арексим“ доставя не само в Трудовец, а и на централата в Германия“, казва Трифонов.

Нов завод

Според изпълнителния директор на „Арексим Инженеринг“ всички иновации и технологични подобрения в предприятието се финансират предимно със собствени средства. Затова редовно отива голямата част от печалбата, а банките партньори са тези, които допълват недостига и подпомагат бързия растеж.

В предприятието особено много държат на иновациите. Неслучайно „Арексим“ получи през 2012 г. награда в Националния конкурс за иновативно предприятие по време на осмия Национален иновационен форум. В конкурса „Арексим Инженеринг“ участва с технология за трикомпонентно шприцване. Тя е новост за България и позволява едновременно шприцване на изделие с три различни материала, с три различни цвята и механични свойства.

Дългогодишното и ползотворно сътрудничеството с германския производител на авточасти „Костал“ довежда до нещо, което рядко се случва в България - „Арексим“ и немската фирма възнамеряват съвместно да изградят нов завод за авточасти. За място е избран Пазарджик.

„Той е на мястото на бившия „ЗММ Металик“, каза Кирил Асенов. Размерът му е около 65 хил. кв.м, а застроената площ е 16 хил. кв.м. Сградите се нуждаят от тотална реконструкция, за която ще отидат към 12 млн. лв. До края на годината в предприятието ще започнат работа около 300 души, като намеренията са в следващите 10 години дейността да се разшири, а работните места да достигнат около 2000.