"Шок и ужас за данъкоплатците в Гърция, тъй като налозите, които са призовани да платят, сега са двойно по-високи от миналата година", съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. 

Изданието подчертава, че това се дължи на повишението на данъците, произтекло от договореностите на правителството с международните кредитори в замяна за предоставяните на страната финансови инжекции.

Данните показват, че данъците са скочили средно с 35-40 на сто, а в някои случаи увеличението е и двойно.

Така например данъкоплатец с годишни доходи от около 66 хиляди евро през 2015 г. и 76 хиляди евро през 2016 г. сега трябва да плати 21 646 евро, докато миналата година тази сума е била 10 692 евро. Плащането на данъците става на вноски.

В. "Прото тема" коментира, че завишените данъци са резултат от споразумението, подписано от правителството с международните кредитори на страната в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ.

Договорените промени при облагането ще засегнат близо 2,5 милиона данъкоплатци.

Шокът е огромен и от него няма да могат да избягат дори и тези с ниски доходи под 800 евро, пише изданието и допълва, че драмата идвала от това, че тези, които са изкарали по-малко пари, тази година щели да платят повече, а онези, които са декларирали много /над 100 хиляди или 200 хиляди евро през 2016 г./ сега трябвало да платят 80 на сто от доходите си.

Що се отнася до хората с най-ниски заплати, живеещи с 650-750 евро на месец /тоест един на всеки четирима работещи и двама на всеки трима пенсионери/, тази година всеки от тях ще трябва да плати по сто евро, докато до миналата година тази категория не плащаше изобщо данък върху доходите.

Заради непосилните данъци лекари, адвокати и предприемачи обмислят дори да затворят кабинетите, канторите и офисите си, тъй като виждат, че държавата ги ограбва. Пита се кой ще плаща тогава, след като и данакъплотците с високи доходи с всяка година стават все по-малко, отбелязва всекидневникът.