Агенцията по храните със специални проверки по магазини и складове

Кравето масло поскъпва и пакетче от 250 грама българско производство вече е над 4 лева. При вносните цената стига и над 6 лева, показа проверка на в. “24 часа” по магазините.

По данни на комисията за стоковите тържища цената на маслото за година се е вдигнала с над 30%. На едро пакетче от 125 грама вече се продава за близо 1,80 лева.

Причина за поскъпването е повишението на цените на суровото мляко както у нас, така и в световен мащаб. Средната цена на изкупуването от фермерите в ЕС е достигнала 32,79 евроцента за килограм - с 21% повече, отколкото година по-рано.

Това е следствие на субсидиите, отпуснати между октомври 2016-а и януари 2017 г. за свиване на производството на мляко в Европейския съюз. Така продукцията е намаляла с 834 хил. тона.

Пълномасленото мляко на прах на борсите е поскъпнало до 3111 долара за тон при 2062 долара преди година.

Агенцията по храните пък спря 10 000 литра зехтин заради несъответствия на етикетите. На опаковките нямало описание и друга информация за продукта освен марката на производителя.

От контролния орган съобщиха, че в специална акция са извършили 1140 проверки на зехтин в цялата страна. Анализът показал, че на българския пазар се предлагат някои видове маслинови масла, които не отговарят на изискванията за етикетирането, характеристиките и наименованията. Обозначенията на опаковките са само за търговската марка, като липсва описание или налична информация и изображения.

Инспектирани са и производители и бутилиращи фирми. Взети са 20 проби за лабораторни изпитвания за съответствие с характеристиките на категориите маслинови масла. Ако се установи разминаване, продуктите няма да бъдат допуснати до пазара.

Според стандартите на пазара може да има само четири вида зехтин: екстра върджин, върджин, масло от маслиново кюспе и от рафинирани и необработени маслинови масла.

Експерти обясниха пред “24 часа”, че може да се използват само тези названия. Продукти, на които пише само “рафиниран 100% зехтин”, не са разрешени.