Министърът на икономиката Емил Караниколов сe срещна с председателя на Асоциацията на италианските предприемачи в България Мария Луиза Мерони. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

На срещата са присъствали и зам.-председателите Пламен Дилков и Джузепе де Франческо, отговарящи за образованието и човешките ресурси в Конфиндустрия.

По време на разговора министър Караниколов е обсъдил въпроси, свързани с дуалното обучение, набирането на квалифицирана работна ръка и т. нар. синя карта. Той е запознал участниците с анализ, който се обсъжда с Българската академия на науките и който ще съдържа информация за следващите пет години - каква работна сила ще е необходима на бизнеса. "Целта е проучването да бъде предоставено на училищата и университетите, за да могат те да променят тяхната образователна програма и тя да е насочена към необходимостта й да отговаря на изискванията на бизнеса", е казал още икономическият министър. Той е отбелязал, че усилията ни са насочени към намаляване на административната тежест и осигуряване на благоприятна и предвидима бизнес среда. Министър Караниколов е казал още, че решаването на проблемите на бизнеса е важно и е уверил, че Министерството на икономиката ще продължи да работи все така целенасочено за една по-конкурентоспособна и ефективна икономика.

В рамките на срещата са били обсъдени и начините за кандидатстване по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" /2014-2020 г./.

Според Мария Луиза Мерони на следващото заседание на Консултативния съвет за индустриална стабилност и растеж трябва да бъде обсъдено членството на "Конфиндустрия България" в него.