Китайски гигант е изявил намерение да строи завод за джанти и проучва Русе, Плевен и Пловдив. Това каза за вестник “24 часа” директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Първоначалната инвестиция е 30 млн. евро. Справка в сайта на корпорацията показва, че дъщерната ѝ компания, която гледа към нас, е най-големият производител и износител на автомобилни алуминиеви джанти. През 2011 г. придобива немски производител, който е един от най-големите доставчици в сегмента за алуминиеви шасита в света и водещ доставчик в сегмента на задвижвания в Европа.

Янев заяви по повод привличането на китайците, че все още сме в конкуренция с други държави.

Турци пък оглеждат Пловдив за завод за осветителни тела за автомобили с намерение да вложат 50-60 млн. евро. Те са казали на Янев, че там, където се установят, след тях идва “Тойота”.

Миналата седмица зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов каза, че очаква 350 млн. лв. нови инвестиции в автомобилната индустрия.

Предстои издаването на три сертификата за клас инвеститор на компании, които вече са в България, а сега ще разширяват производството. “Витте аутомотив България”, дъщерна компания на немската “Витте аутомотив”, която има завод за заключващи устройства за коли в Русе, влага допълнително 12 млн. лв.

Френската “Монтюпе”, която също има завод в Русе, в който произвежда цилиндрови глави за “Волво”, “Рено”, “Форд”, “Ауди”, БМВ и др., разширява производството си с 28 млн. лв. Немската “Фесто” влага в завода си в София 10 млн. евро.

Германската компания “Бер-Хелла Термоконтрол”, която вложи над 40 млн. лв. в завод за климатици за автомобили в Божурище, ще инвестира още 80 млн. лв. Друга немска компания гледа към Божурище за завод за производство на зъбни колела за 70 млн. лв.

“24 часа” първи писа за германска компания, лидер в производството на кабелни системи, която се е насочила към Плевен с 50 млн. евро инвестиции. Тя обаче изчаква промените в законите за административната реформа.

С работата по проекти във всички сфери на индустрията потенциалът да се привлекат инвестиции в България в следващите 3 години е за 1 млрд. лв., заяви Янев.