Репликата на главния архитект на София Здравко Здравков по време на форума “Property, идеи и инвестиции”, организиран от “24 часа” и списание .bg/Иноватор, че през 2019-2020 г. може да има нов имотен балон, разбуни духовете сред агенциите за недвижими имоти.

Експертите твърдят, че

няма данни за

нов имотен балон

По много причини, сред които е умереният ръст на цените, политиката на банките и липсата на масиран чужд интерес към покупка на имоти.

Все пак репликата на арх. Здравков бе в контекста на изказването, че в софийски квартали като “Овча купел” и “Дружба”, където има или се прокарва метро, цените на жилищата са стигнали твърде високи нива, което може да доведе до нов имотен балон.

Предвижданията, че се задава нов имотен балон, според мен са чиста теория и

не са подкрепени

от никакви

тревожни данни,

каза изпълнителният директор на “Бългериън пропертис” Полина Стойкова. Според нея прогнозата на главния архитект на София Здравко Здравков се опира на разбирането за 5-годишни цикли. Т.е. че след като в продължение на пет години - между 2009 и 2013 година, е имало спад на цените и на сделките, а след това трендът е тръгнал нагоре, значи към 2019-2020 г. се очаква да почне противоположният.

“Това обаче е прогноза, базирана на минал опит, а в България нямаме чак толкова дълга история на пазара на жилищни имоти, че да можем да прогнозираме с точност. В момента ръстът е движен от две неща: местното търсене,

подкрепяно от

повишаващи се

доходи и заетост,

и от ниските лихви на банките. Нямаме както преди масиран интерес от чужденци, които купуват имоти в очакване на последващ ръст на цените”, каза Стойкова.

Тя добави, че и от страна на банките няма тревожни сигнали, които да говорят за балонизация на пазара. Такива биха били например допускането на 100-процентово кредитиране на стойността на купуваните имоти, отпускането на необезпечени с нищо кредити и всичко, което в крайна сметка води до повишаване на необслужваните заеми. Според Стойкова в Западна Европа вече се говори за 15-20-годишни цикли на имотния пазар.

Състоянието на имотния пазар е

в пряка връзка

с икономиката

на страната и

лихвените

проценти

на банките, смята изпълнителният директор на “Адрес” Георги Павлов.

Лихвите по ипотечните кредити се движат от общата политика на Европейската централна банка. Докато нейните решения стигнат и до нашите търговски банки, минава между половин и една година. Ние не знаем дори кой ще е начело на ЕЦБ през 2020 г., така че да предвиждаме политиката тогава, ми се струва доста пресилено”, каза Павлов.

Той добави и че в динамичните времена, в които живеем, не се знае дори каква политика ще водят политиците догодина.

Председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев също смята, че започналото в САЩ повишаване на основната лихва може да стигне до Европа с около

година и

половина

закъснение

То би могло да охлади имотния пазар, но във всеки случай поне през следващата година ни очаква силен пазар с ръст на сделките и на цените, каза Тошев.

Друго основание за липсата на опасения от балон на имотния пазар е фактът, че цените на жилищата в средата на 2017 г. вече

растат с

по-малки

темпове

Според данните на Агенцията по вписвания през периода юли-септември продадените имоти в София са с 3,7%повече спрямо същия период на миналата година, но като цяло в страната активността е почти с толкова по-ниска.

По данни на “Бългериън пропертис” темпът на нарастване на цените в столицата, който през различните тримесечия на 2016 г. беше между 15 и 18% на годишна база, през 2017 г. вече се е успокоил и е 14% през третото тримесечие.

За ръст допринася най-вече ипотечното кредитиране. Лихвите по ипотечните кредити паднаха до исторически ниски нива от под 4%. Евентуалното им повишаване, което се очаква най-рано догодина, веднага ще охлади ръста на цените на имотите, смятат експертите на агенцията.