Купувачите вече търсят високо качество

  • 1
authorАвтор: .BG

Купувачите вече търсят високо качество

Няма как в нов проект да търсиш цени от 700-800 евро за квадратен метър, само себестойността е по-висока от тези нива, казва директорът на “Arco Real Estate” Ивайло Мишев

Ивайло Мишев притежава бакалавърска степен по международни финанси от Портсмутския университет и МБА диплома от Шефилдския университет. Започва работа като финансов мениджър в Инвестиционния отдел на „Arco Real Estate” в България през 2007 г., а от 2010 г. е назначен за негов директор.

-Господин Мишев, доколкото виждам, най-новият ви проект - „Изток Парксайд“, е разположен в един от най-хубавите жилищни комплекси на столицата, с вече изградена инфраструктура от всякакъв вид. Защо не решихте да го направите примерно на някой по-голям свободен терен в покрайнините на столицата и в по-големи мащаби?

-Проектът „Изток Парксайд“ всъщност се намира на място, което към днешна дата е едно от малкото в „Изток“, които са „занемарени“ и подминати от цялостното модерно развитие на района. В общи линии можем да го наречем белег на лицето на квартала, въпреки, че се намира в паркова среда, до течаща река и без съществуващо или предвидено ново застрояване наоколо. Което пък позволява прекрасни гледки към Витоша дори от втория етаж.

Като социално-отговорна компания, ние сме поели ангажимент да развием целия район, като напълно изградим предвидената инженерна и улична инфраструктура, облагородим парка в съседство и направим общодостъпна модерна детска площадка. След завършване на проекта това ще е прекрасно място за разходка и отдих за всички жители на квартала.

От друга страна, да, имаме фокус към инвестициите в по-мащабни проекти, особено в още неразвити райони на София, които считаме, че имат потенциал да станат привлекателни места за живеене. Към момента проучваме подобни възможности, но за съжаление се сблъскваме със стандартните за строително-инвестиционния сектор проблеми като дългите и неясни градоустройствени процедури, отчуждаването на улици, липсващата инфраструктура и невъзможност (или нежелание) за изграждане на такава от страна на общината или съответните отговорни комунални дружества. Подобни пречки представляват значителен риск за всеки инвеститор, като правят невъзможно планирането на една инвестиция както във времето, така и във финансово изражение – двете й най-важни съставни части. Това според нас е и основната причина в последните години България да е често заобикаляна от чуждестранните инвеститори в имоти.

-Правено ли е нещо специално в проекта или промени в първоначалната идея, за да се впише той по-успешно в околното пространство?

-Генерални промени в първоначалната идея не са правени, тъй като самата тя беше да развием модерен проект с най-висококачествени материали и фокус към енергийната ефективност и комфортната среда на живот на бъдещите обитатели. За което получихме и сертификат с оценка „very good” от BREEAM. Доколкото знам, към днешна дата това е едва третият жилищен проект с подобен сертификат в България. Вярваме, че подобна инициатива от наша страна ще подтикне и нашите конкуренти в бранша да наблягат още повече на енергийната ефективност – процес, от който в крайна сметка ще има полза цялото общество и най-вече околната среда.

-Лесно ли се намират подходящи терени за жилищни сгради в София и големите градове или за многофункционални жилищни комплекси? Имате ли амбиция да изграждате такива комплекси и в кои части на София например?

-Относно намирането на терени, краткият отговор е да – в големите градове и околностите им има много свободна земя за развитие. Има обаче едно голямо НО. А именно проблемите, които описах по-горе. Ако за да развиеш един проект на тихо и красиво място извън София трябва да изградиш за своя сметка километри улици, тротоари, водопровод, канал, електрозахранване, топло- или газопровод (и да дариш всичко това на общината или комуналните дружества), а преди това да трябва да мине някоя и друга година в градоустройствени процедури, то в такъв случай най-вероятно няма въобще да се захванеш.

Относно амбициите ни – да, имаме. Дали ще се материализират зависи от гореспоменатото НО и индивидуалните характеристики на всеки един потенциален проект.

-“Arco Real Estate” работи в България вече достатъчно години. Според вас какви промени има в изискванията на купувачите на жилища сега в сравнение с годините преди кризата? На какво повече държат?

-По време на кризата и в последните няколко години наблюдаваме може би най-значителната промяна в отношението на купувачите при покупка на имот – обезпечаването им с професионални лични консултанти. Все повече купувачи си наемат адвокати, архитекти, инженери или други специалисти в сферата на недвижимите имоти, които ги консултират през процеса на сключване на сделка за покупка. Можем да наречем това „образоване“ от страна на купувачите, за което от „Arco Real Estate” винаги сме апелирали.

От една страна купувачът е спокоен, че интересът му е изцяло подсигурен, а от друга - по време на преговори дискусиите се водят между професионалисти, които говорят на един и същ език. Ние поддържаме виждането си, че купувач на имот не трябва да предприема толкова важна стъпка без да има консултант до себе си през целия процес. Това ще намали драстично, може би дори ще заличи изцяло бизнеса на имотните измамници, както и ще постави на равни начала всички инвеститори в имоти в конкуренцията помежду им на свободния пазар.

Днес също така купувачите обръщат значително по-сериозно внимание на имиджа на даден инвеститор и неговата история и завършени проекти. Тъй като това добавя едно допълнително ниво на сигурност, имайки предвид, че законодателството не дава стопроцентова сигурност.

Що се касае до техническите изисквания, част от вече задължителните, които до голяма степен се превръщат и в стандарт на големите инвеститори, са висококачествените строителни материали, удобният транспортен достъп и наличните гаражи или паркоместа, комфортът на околната среда, ефективно усвоените площи без излишни, за които трябва да плащаш, енергийната ефективност, удобствата в близост като парк, детски площадки, детски градини и училища, супермаркет, спирки на градски транспорт и метро и т.н.

-Чувства ли се на пазара недостиг на качествени жилища, специално в големите градове и на какви жилища точно?

-Да, усещане за недостиг има. Факторите са няколко: от една страна има забавяне в общинската администрация при одобрението на проекти и издаването на разрешителни за строеж. Независимо от причините, това води до строителството на по-малко жилища, които не могат да отговорят на нарастващото търсене предвид огромната депозитна база в банки на населението и исторически ниските лихвени нива по кредити.
От друга страна до някаква степен допускам, че подобно усещане може и да се създава заради недостиг на качествени жилища на ниски цени, а не на качествени жилища изобщо. За да онагледя твърдението си, със сигурност мога да заявя, че ако даден купувач очаква да закупи качествено жилище с качествена локация на цени от 700-800 евро за квадратен метър, то най-вероятно ще остане разочарован. В немалко случаи само себестойността на един жилищен проект е по-висока от тези нива. А като добавите вътре разходите за земя, проектиране, строителство, инфраструктура, данъци, разрешителни, управление, продажби и маркетинг, финансиране и т.н. сумата става доста по-висока.

Често се пропуска и фактът, че една от причините за нарастването на продажните цени е увеличението на разходите за развитие на даден проект – цената на земята расте с всеки изминал месец, а от личен опит мога да споделя, че цената на строителството се повиши с 5% само за последните 6 месеца.

-Каква прогноза можете да дадете за ценовите нива в близкото и по-далечно бъдеще?

-В близко бъдеще очаквам плавното покачване както в себестойността, така и в продажните цени, да продължи. Факторите, които ще го поддържат, са ниските лихви по кредитите, които предвид цялостното състояние на икономиките на САЩ и Европа очакваме да останат такива за поне още 2-3 години. Освен това има големи парични наличности на населението, които се преориентират към инвестиции в по-сигурни и по-доходоносни активи, каквито са недвижимостите.

Да не забравим и известното ограничаване на строителството от страна на Столична община чрез забавени процедури. Това е проблем, който изисква кардинални промени в законите и наредбите, така че нещата да се случват по един ясен и канализиран ред с прецизни и изпълними срокове и условия. Разбира се, подобна промяна изисква изключителни усилия и време и не може да се случи изведнъж.

Други такива фактори са покачването на доходите на населението и ниската безработица, които позволяват на по-голяма част от хората да инвестират в нов дом.
След като преживяхме 2009 година, прогнози за по-далечното бъдеще предпочитам да не правя.

-Как според Вас ще се развие пазарът на жилищни имоти в близките години – като тип жилища и като обем от сделки?

-Отговорът е свързан с този на предходния въпрос – обемът сделки ще се увеличава, но без резки движения. Можем да го наречем едно здравословно състояние и развитие на пазара, предвид наличните благоприятни макро-условия.

Относно типовете жилища, общо взето всички участници на пазара изнасяме сходни данни – търсенето на маломерни жилища без или с 1 спалня е силно, движи се от инвеститори и млади, все още несемейни, купувачи.

Търсенето за жилища с 2 спални е преобладаващо, тъй като засяга най-многобройната прослойка купувачи – млади семейства с 1 или 2 деца. Търсенето на жилища с 3 и повече спални се увеличава, въпреки че е значително по-малко от горните две поради високите абсолютни стойности на такива големи имоти, които изискват купувачи с по-големи финансови възможности.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Сушата, обхванала от седмици много райони в Германия, е причинили на селското стопанство до момента щети за повече от 1 милиард евро, предаде ДПА. Сумата на загубите в най-тежко засегнатите провинции е достигнала 1,1 млрд. евро, става ясно от информация, до която ДПА е получила достъп преди планирана за понеделник кризисна среща между федералното

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

С над 412 хиляди лв. компенсират
притежатели на лихвоточки във Велико Търново

С над 412 хиляди лв. компенсират притежатели на лихвоточки във Велико Търново

Компенсации в размер на 412 323 лева ще получат притежатели на многогодишни жилищно спестовни влогове (т.нар. лихвоточки), жители на Велико Търново и населените места в общината. Това информира във фейсбук страницата си кметът Даниел Панов. Средствата са осигурени от Националния компенсационен жилищен фонд.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Все повече туристи избират Куба

Все повече туристи избират Куба

Броят на туристите, които посещават Куба бележи покачване въпреки "кампаниите" на САЩ да ограничат най-големия икономически сектор на острова, обявиха кубинските власти, цитирани от Франс прес. От 1 януари до 9 август Куба е посетена от 3 милиона туристи, а прогнозите за цялата 2018 година са за 5 милиона посетители спрямо 4,5 милиона през 2017 г.

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

Два хотела на един собственик по морето с рекорд за нарушения

Два хотела на един собственик по морето с рекорд за нарушения

Само за няколко часа екипите на „Фискален контрол“, които извършват проверки по Южното Черноморие, установиха редица нарушения на данъчното и осигурителното законодателство при два хотела, които са собственост на един и същи човек, съобщиха от пресцентъра на НАП. Инспекторите ще наложат общо 23 акта за установяване на административни нарушения,

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Най-коментирани

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Повече от 160 хиляди купувачи от 80 хиляди местни и чуждестранни компании са се регистрирали за участие в първото Китайско международно ЕКСПО за внос (CIIE) до този вторник, съобщиха организаторите. Те добавят още, че са планирали да допуснат общо 150 хиляди, но регистрацията е надминала очакванията им, предава bulgarian.cri.cn.

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция. Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда.

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 са молдовските граждани, посетили България през последната една година. В университетите в Бургас учат десетки студенти от Молдова. Това каза днес в Бургас посланикът на Република Молдова у нас Щефан Горда, цитиран от БТА. Той се срещна с кмета на морския град Димитър Николов, с когото обсъдиха възможността за откриване на почетно

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Българската и румънската страна имат нужда от повече мостове на река Дунав, каза министър Николай Нанков, цитиран от БТА. Той подчерта, че на базата на реалните трафик данни и на предстоящото изграждане на магистралата Русе - Велико Търново ще е нужна бърза връзка с транспортен коридор номер девет, и това ще бъде изграждането на втори мост до Русе.

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица. Такова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Кметът на турския егейски град Мендерес обяви, че достъпът до 43-километровия плаж в района ще бъде безплатен за всички, съобщи турската телевизия НТВ. Бюлент Сойлу, кмет на град Мендерес, окръг Измир, нареди да бъдат премахнати всички шезлонги, за които се плаща по цялата плажна ивица в района, предава БТА.

Спешен ремонт на всички мостове

Спешен ремонт на всички мостове

130 млн. лв. по предварителни данни ще трябват само за пътните 17 от 34 по магистралите са в лошо състояние Ремонт на всички мостове в държавата наведнъж, и то скоро. Това поиска премиерът Бойко Борисов от министрите на регионалното развитие и на транспорта Николай Нанков и Ивайло Московски на заседанието на кабинета в сряда.

Пари от “Олимпик” ще се вземат след  години, когато мине фалитът на застрахователя

Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите. Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата,

Спешен ремонт на всички мостове

Спешен ремонт на всички мостове

130 млн. лв. по предварителни данни ще трябват само за пътните 17 от 34 по магистралите са в лошо състояние Ремонт на всички мостове в държавата наведнъж, и то скоро. Това поиска премиерът Бойко Борисов от министрите на регионалното развитие и на транспорта Николай Нанков и Ивайло Московски на заседанието на кабинета в сряда.

Пари от “Олимпик” ще се вземат след  години, когато мине фалитът на застрахователя

Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите. Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата,

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Лирата възстанови част от позициите си във вторник, поскъпна с 4% Българските банки максимално бързо да излязат от инвестициите си в турски активи - акции, облигации и други. Това им е препоръчала БНБ, научи “24 часа”. От централната банка заявиха, че не коментират политиката си, като не потвърдиха, но и не отрекоха, че има такава препоръка.

Китай стартира процедура по разрешаване на търговските спорове със САЩ чрез механизмите на СТО

Китай стартира процедура по разрешаване на търговските спорове със САЩ чрез механизмите на СТО

На 14 август във връзка с предприетите от САЩ защитни мерки срещу вноса на соларни продукти и субсидиите за американските предприятия в сектора на възобновяемите енергии Китай официално стартира процедурите за разрешаване на спорове в рамките на Световната търговска организация (СТО). Говорителят на китайското Министерство на търговията заяви,

Достъпни някои от справките в Търговския регистър

Достъпни някои от справките в Търговския регистър

От тази сутрин, 15 август 2018 г., вторник, и в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Това съобщиха от Агенция по вписванията. Продължава работата по възобновяване на достъпа до

Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки

Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки

Турция повишава митата на някои внасяни от САЩ стоки, включително пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи турският държавен вестник, цитиран от БТА. Очаквайте

Държавата плаща 2 години на фирмите да наемат инвалиди

Държавата плаща 2 години на фирмите да наемат инвалиди

Държавата ще плаща 2 години на фирмите, за да наемат хора с увреждания. Заплатите ще са на база минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност, като ще се поемат и осигурителните вноски. Ако работодателите задържат служителя още 6 месеца след този срок, ще им бъде даден еднократно допълнителен бонус от 6 минимални

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция. Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда.

Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец

Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец

80 на сто от новосъздадените компании не изкарват и година За средностатистическия български предприемач най-лесното нещо е да основе фирма за търговия с коли и автосервиз. Или да започне да търгува с имоти, ако междувременно не е основал строителна фирма, в чийто предмет на дейност продажбата на апартаменти се подразбира.