Купувачите вече търсят високо качество

  • 1
authorАвтор: .BG

Купувачите вече търсят високо качество

Няма как в нов проект да търсиш цени от 700-800 евро за квадратен метър, само себестойността е по-висока от тези нива, казва директорът на “Arco Real Estate” Ивайло Мишев

Ивайло Мишев притежава бакалавърска степен по международни финанси от Портсмутския университет и МБА диплома от Шефилдския университет. Започва работа като финансов мениджър в Инвестиционния отдел на „Arco Real Estate” в България през 2007 г., а от 2010 г. е назначен за негов директор.

-Господин Мишев, доколкото виждам, най-новият ви проект - „Изток Парксайд“, е разположен в един от най-хубавите жилищни комплекси на столицата, с вече изградена инфраструктура от всякакъв вид. Защо не решихте да го направите примерно на някой по-голям свободен терен в покрайнините на столицата и в по-големи мащаби?

-Проектът „Изток Парксайд“ всъщност се намира на място, което към днешна дата е едно от малкото в „Изток“, които са „занемарени“ и подминати от цялостното модерно развитие на района. В общи линии можем да го наречем белег на лицето на квартала, въпреки, че се намира в паркова среда, до течаща река и без съществуващо или предвидено ново застрояване наоколо. Което пък позволява прекрасни гледки към Витоша дори от втория етаж.

Като социално-отговорна компания, ние сме поели ангажимент да развием целия район, като напълно изградим предвидената инженерна и улична инфраструктура, облагородим парка в съседство и направим общодостъпна модерна детска площадка. След завършване на проекта това ще е прекрасно място за разходка и отдих за всички жители на квартала.

От друга страна, да, имаме фокус към инвестициите в по-мащабни проекти, особено в още неразвити райони на София, които считаме, че имат потенциал да станат привлекателни места за живеене. Към момента проучваме подобни възможности, но за съжаление се сблъскваме със стандартните за строително-инвестиционния сектор проблеми като дългите и неясни градоустройствени процедури, отчуждаването на улици, липсващата инфраструктура и невъзможност (или нежелание) за изграждане на такава от страна на общината или съответните отговорни комунални дружества. Подобни пречки представляват значителен риск за всеки инвеститор, като правят невъзможно планирането на една инвестиция както във времето, така и във финансово изражение – двете й най-важни съставни части. Това според нас е и основната причина в последните години България да е често заобикаляна от чуждестранните инвеститори в имоти.

-Правено ли е нещо специално в проекта или промени в първоначалната идея, за да се впише той по-успешно в околното пространство?

-Генерални промени в първоначалната идея не са правени, тъй като самата тя беше да развием модерен проект с най-висококачествени материали и фокус към енергийната ефективност и комфортната среда на живот на бъдещите обитатели. За което получихме и сертификат с оценка „very good” от BREEAM. Доколкото знам, към днешна дата това е едва третият жилищен проект с подобен сертификат в България. Вярваме, че подобна инициатива от наша страна ще подтикне и нашите конкуренти в бранша да наблягат още повече на енергийната ефективност – процес, от който в крайна сметка ще има полза цялото общество и най-вече околната среда.

-Лесно ли се намират подходящи терени за жилищни сгради в София и големите градове или за многофункционални жилищни комплекси? Имате ли амбиция да изграждате такива комплекси и в кои части на София например?

-Относно намирането на терени, краткият отговор е да – в големите градове и околностите им има много свободна земя за развитие. Има обаче едно голямо НО. А именно проблемите, които описах по-горе. Ако за да развиеш един проект на тихо и красиво място извън София трябва да изградиш за своя сметка километри улици, тротоари, водопровод, канал, електрозахранване, топло- или газопровод (и да дариш всичко това на общината или комуналните дружества), а преди това да трябва да мине някоя и друга година в градоустройствени процедури, то в такъв случай най-вероятно няма въобще да се захванеш.

Относно амбициите ни – да, имаме. Дали ще се материализират зависи от гореспоменатото НО и индивидуалните характеристики на всеки един потенциален проект.

-“Arco Real Estate” работи в България вече достатъчно години. Според вас какви промени има в изискванията на купувачите на жилища сега в сравнение с годините преди кризата? На какво повече държат?

-По време на кризата и в последните няколко години наблюдаваме може би най-значителната промяна в отношението на купувачите при покупка на имот – обезпечаването им с професионални лични консултанти. Все повече купувачи си наемат адвокати, архитекти, инженери или други специалисти в сферата на недвижимите имоти, които ги консултират през процеса на сключване на сделка за покупка. Можем да наречем това „образоване“ от страна на купувачите, за което от „Arco Real Estate” винаги сме апелирали.

От една страна купувачът е спокоен, че интересът му е изцяло подсигурен, а от друга - по време на преговори дискусиите се водят между професионалисти, които говорят на един и същ език. Ние поддържаме виждането си, че купувач на имот не трябва да предприема толкова важна стъпка без да има консултант до себе си през целия процес. Това ще намали драстично, може би дори ще заличи изцяло бизнеса на имотните измамници, както и ще постави на равни начала всички инвеститори в имоти в конкуренцията помежду им на свободния пазар.

Днес също така купувачите обръщат значително по-сериозно внимание на имиджа на даден инвеститор и неговата история и завършени проекти. Тъй като това добавя едно допълнително ниво на сигурност, имайки предвид, че законодателството не дава стопроцентова сигурност.

Що се касае до техническите изисквания, част от вече задължителните, които до голяма степен се превръщат и в стандарт на големите инвеститори, са висококачествените строителни материали, удобният транспортен достъп и наличните гаражи или паркоместа, комфортът на околната среда, ефективно усвоените площи без излишни, за които трябва да плащаш, енергийната ефективност, удобствата в близост като парк, детски площадки, детски градини и училища, супермаркет, спирки на градски транспорт и метро и т.н.

-Чувства ли се на пазара недостиг на качествени жилища, специално в големите градове и на какви жилища точно?

-Да, усещане за недостиг има. Факторите са няколко: от една страна има забавяне в общинската администрация при одобрението на проекти и издаването на разрешителни за строеж. Независимо от причините, това води до строителството на по-малко жилища, които не могат да отговорят на нарастващото търсене предвид огромната депозитна база в банки на населението и исторически ниските лихвени нива по кредити.
От друга страна до някаква степен допускам, че подобно усещане може и да се създава заради недостиг на качествени жилища на ниски цени, а не на качествени жилища изобщо. За да онагледя твърдението си, със сигурност мога да заявя, че ако даден купувач очаква да закупи качествено жилище с качествена локация на цени от 700-800 евро за квадратен метър, то най-вероятно ще остане разочарован. В немалко случаи само себестойността на един жилищен проект е по-висока от тези нива. А като добавите вътре разходите за земя, проектиране, строителство, инфраструктура, данъци, разрешителни, управление, продажби и маркетинг, финансиране и т.н. сумата става доста по-висока.

Често се пропуска и фактът, че една от причините за нарастването на продажните цени е увеличението на разходите за развитие на даден проект – цената на земята расте с всеки изминал месец, а от личен опит мога да споделя, че цената на строителството се повиши с 5% само за последните 6 месеца.

-Каква прогноза можете да дадете за ценовите нива в близкото и по-далечно бъдеще?

-В близко бъдеще очаквам плавното покачване както в себестойността, така и в продажните цени, да продължи. Факторите, които ще го поддържат, са ниските лихви по кредитите, които предвид цялостното състояние на икономиките на САЩ и Европа очакваме да останат такива за поне още 2-3 години. Освен това има големи парични наличности на населението, които се преориентират към инвестиции в по-сигурни и по-доходоносни активи, каквито са недвижимостите.

Да не забравим и известното ограничаване на строителството от страна на Столична община чрез забавени процедури. Това е проблем, който изисква кардинални промени в законите и наредбите, така че нещата да се случват по един ясен и канализиран ред с прецизни и изпълними срокове и условия. Разбира се, подобна промяна изисква изключителни усилия и време и не може да се случи изведнъж.

Други такива фактори са покачването на доходите на населението и ниската безработица, които позволяват на по-голяма част от хората да инвестират в нов дом.
След като преживяхме 2009 година, прогнози за по-далечното бъдеще предпочитам да не правя.

-Как според Вас ще се развие пазарът на жилищни имоти в близките години – като тип жилища и като обем от сделки?

-Отговорът е свързан с този на предходния въпрос – обемът сделки ще се увеличава, но без резки движения. Можем да го наречем едно здравословно състояние и развитие на пазара, предвид наличните благоприятни макро-условия.

Относно типовете жилища, общо взето всички участници на пазара изнасяме сходни данни – търсенето на маломерни жилища без или с 1 спалня е силно, движи се от инвеститори и млади, все още несемейни, купувачи.

Търсенето за жилища с 2 спални е преобладаващо, тъй като засяга най-многобройната прослойка купувачи – млади семейства с 1 или 2 деца. Търсенето на жилища с 3 и повече спални се увеличава, въпреки че е значително по-малко от горните две поради високите абсолютни стойности на такива големи имоти, които изискват купувачи с по-големи финансови възможности.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Окончателно: ЕС спира производството на колите, които са само на бензин и дизел!

Окончателно: ЕС спира производството на колите, които са само на бензин и дизел!

Средните емисии на CO2 на новите леките автомобили, регистрирани в ЕС ще трябва да бъдат с 15% по-ниски през 2025 г. и с 35% по-ниски през 2030 г. в сравнение с ограниченията за емисиите, валидни през 2021 г. Това реши съветът на министрите след 13-часово заседание в Люксембург. За лекотоварните превозни средства Съветът на министрите прие целите,

Най-коментирани

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Малина Крумова ще я оглави, там ще работят около 60 души Държавна агенция за пътна безопасност, подчинена на Министерския съвет, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център. Ще я оглави Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

Вчера в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно съобщава bulgarian.cri.cn Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година,

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай е бил най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първата половина на 2018 г., привличайки приблизително 70 милиарда щатски долара входящи потоци, според последния мониторинг на инвестиционните тенденции, публикуван в понеделник от Конференцията на ООН за търговията и развитието (UNCTAD). Това съобщиха от bulgarian.cri.

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година 2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам. Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ. Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път по бул. „Цар Борис III“ поради получен отказ от класирания на първо място участник „Джи Пи Груп“ АД. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,