Утре някой ще направи хляба по 10 стотинки и ще иска да стане президент, даде пример бизнесменът

Компаниите от Българската петролна и газова асоциация ще подадат днес жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу зам.-шефа на парламента Веселин Марешки за дъмпинг. Това съобщи председателят на асоциацията и генерален директор на “Лукойл България” Валентин Златев.

“Две негови фирми, занимаващи се с горива, работят без печалба. Едната е с 1,8 млн. лв. загуба, а другата - с над 11 млн. лв. задължения.

Това е чист, класически дъмпинг”, увери бизнесменът.

Вчера той бе в спецзвеното “Антикорупция” с шеф Румяна Арнаудова, за да даде обяснение по проверка дали над Марешки има политически чадър. Това са думи на самия Златев, които той потвърдил пред прокурор Димитър Франтишек.

Златев прекара към 20 минути в прокуратурата. Разпитвали го 5-има души.

“Звездата на Марешки изгрява много странно през 2011-2012 г., когато министър на финансите е Симеон Дянков. Аз не твърдя нищо, но оттогава досега срещу него няма нито една приключила финансова ревизия, няма нито една приключила проверка на митниците”, каза Златев, излизайки от спецзвеното.

Според него основният въпрос към институциите е дали българската държава се бори срещу сивата икономика, или се слива с нея. “Утре някой ще направи хляба по 10 ст. и ще иска да стане президент”, даде пример Златев и попита платил ли е Марешки всички данъци.

Бизнесменът даде да се разбере, че въпреки смяната на правителства през годините чадър над Марешки все още има. Като доказателства за това посочи, че няма приключили ревизии и никой в тази държава не искал да излезе и да каже - аз съм ръководител на НАП и този човек работи законно или незаконно.

“Марешки не е проблем на Валентин Златев, на “Лукойл”, той е проблем на българската държава”, добави Златев.