Държавата ще субсидира покупката на електромобили, ако те са произведени в България. Това съобщи икономическият министър Емил Караниколов по време на конференция за чистотата на въздуха, организирано от екоминистерството.

Той обясни, че от понеделник започва преговори с чужди производители на електромобили, за да ги покани да открият завод за сглобяването им в България. По думите му тези инвеститори ще получат всички преференции, които могат да се дадат по закон. Самата сума за субсидиране на покупката на електромобили не е определена, но по думите му ще зависи от възможностите на държавата.

Присъстващият на конференцията кмет на Враца Калин Каменов призова министър Караниколов ако намери такъв инвеститор, да го покани да открие завод в Северозападна България.

Държавата ще затегне контрола над автомобилите и по отношение на изгорелите газове, каза транспортният министър Ивайло Московски. С промяна на Закона за движение по пътищата, който ще бъде разделен на три части, колите, които превишават вредните емисии или не се побират в рамките, определени от производителя, ще се спират от движение. По отношение на самите емисии Московски каза, че ще се прецизират, защото иначе може да се окаже, че спираме градския транспорт на много общини.

Енергийните помощи на хората, които се отопляват на дърва и въглища, ще се дават занапред само за купуването на горива, които са в рамките на допустимото съдържание на пепел и сяра, каза социалният министър Бисер Петков.

Самите въглища и брикети за отопление ще трябва да се продават само пакетирани, каза екоминистър Нено Димов. Това според него също снижава вредните емисии от тях.

До няколко години средната възраст на автобусите в столицата ще се побере в рамките на средноевропейската - 6-7 години. Това ще стане с обществените поръчки, които в момента се обявяват за закупавне на нови возила. Съвсем доскоро средната възраст на автобусите е паднала от 30 години на 9, каза тя. Освен това предстои да се обяви обществена поръчка за закупуване на 20 електробуса.