Евроделегатите опитаха уникални вина от сърцето на Тракия

Специална селекция от български вина посрещна европейските делегати. На коктейла след концерта в Народния театър те опитаха червено вино от редкия за страната ни сорт Дорнфелдер. Той се отглежда единствено от изба New Bloom Winery в град Съединение. Избата се наложи на пазара като производител, залагащ на новите идеи и модерните вина.

Сортът Дорнфелдер е засаден през 2007 г. в лозята на избата край Съединение и дава невероятни резултати в България. Първата реколта на Дорнфелдер е 2012 г., в серията вина Face-to-Face (F2F). Със същата марка се продава и Регент в купаж заедно с Каберне Совиньон и Сира. От тази година винарната включи чист Дорнфелдер и чист Регент в най-новата серия New Bloom. Избата разполага с 6000 дка в Правище, Найден Герово и Драгомир. Гроздето се бере и сортира ръчно, добивът на лозята е контролиран – до 600 кг от декар.

New Bloom Дорнфелдер е реколта 2016 г. Виното е с впечатляващ рубинен цвят. На нос, както го определят професионалните дегустатори, се усеща плодов букет с аромати на зрели червени плодове. Именно тази плодовост е резултат от топлия климат и тероара на Тракийска низина, който обогатява и развива иначе студения германски сорт. Вкусът на New Bloom Дорнфелдер е мек и гладък, с богати плодови аромати на череши и къпини. Има много добра хармония и апетитен финал.

Едноименната марка New Bloom включва още едно червено вино от чист Регент, едно розе и едно бяло вино. Серията може да се открие основно в специализираните винени магазини за 14-15 лева.

„Бутилка българско вино е чудесна реклама и спомен, който всеки чужденец може да отнесе от страната ви“, коментираха еврогостите по време на приема. „Всичките ни продукти се правят от собствени лозови масиви в Тракийската низина. Дори наши партньори от Германия са учудени колко добре се развиват немските сортове Дорнфелдер и Регент тук. Климатичните условия, почвите, слънцегреенето и като цяло богатството на тероара им дават възможност да разкрият неподозиран потенциал“, коментираха от българската изба. „Българското винопроизводство преживява истински ренесанс и родните изби се поставят редом до едни от най-известните френски, италиански, испански производители. Достойна конкуренция сме и на Новия свят. А това в голяма степен се дължи както на професионализма на винарите и техните усилия, така и на добрите климатични условия, които имаме в България“, смятат експертите от New Bloom Winery. В края на миналата година тя бе определена за най-добрата българска изба.