Общо поне 365 милиона лева трябва да инвестира “Софийска вода” във ВиК мрежата на столицата до 2025 г., когато изтича концесията.

Това е едно от условията към допълнителното споразумение, което ще сключи Столичната община с концесионера, ако то бъде одобрено от СОС на 25 януари.

Въвежда се изискване до 2021 г. “Софийска вода” да инвестира минимум 200 млн. лв., а до 2025 г. - още поне 165 млн. лв. Така гарантираме, че инвестициите във ВиК мрежата на София няма да спрат дори и в последните години на концесията. Концесионерът се задължава

до 2021 г. да изплати

всичките си заеми

Става дума за общо 100 млн. лв. До момента по тях са обслужвани само лихвите и не е платен нито един лев по главницата. Имаше реална опасност при изтичане на концесията тези задължения да останат за сметка на общината и респективно на софиянци. При неизпълнение на това задължение общината може веднага да прекрати едностранно концесията, каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Работната група е изискала и заемите да се рефинансират, за да се намали лихвата от 5,2 на 1,35%.

Освен това всяка година “Софийска вода” ще трябва да изпълнява инвестиции от 1,5 млн. лв. по проекти, посочени от общината.

“В момента в договора липсва начин за обратното предаване на активите след края на концесията. Става дума за милиардни активи, клиентска база данни, билинг система и т.н. Имаме примера от други европейски градове, в които концесионер остава собственик на интелектуалната собственост, става оператор на разплащанията и печели, без да инвестира нищо. За да предотвратим подобен сценарий, в София се създава специална комисия, която до 3 г. преди края на концесията трябва да подготви отделен анекс за предаването на активите”, обясни Герджиков.

До края на концесията

загубите по мрежата

трябва да се

намалят до 35%

Преговорите продължиха 2 г. и споразумението е резултат от последователните усилия на кмета на София Йорданка Фандъкова и на всички политически групи в СОС, заяви шефката на комисията по инженерна инфраструктура Валя Чилова, която е и председател на групата, водила преговорите.

Новите условия няма да повлияят на цената на водата, категоричен бе Герджиков.