От това лято почти из целия курорт Слънчев бряг вместо сергии и други преместваеми обекти ще се сложат еднотипни синьо-бели павилиони, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Идейният проект е на работна група под ръководството на арх. Искра Джахова. Павилионите са в синьо и бяло, от материали, които са устойчиви на морския климат, и конструкцията им е така направена, че не позволява търговия да се извършва извън тях. Те са в различни модули, които могат да се съчетават помежду си в зависимост от това какво точно се продава.

Павилионите ще се изработват за сметка на търговеца, който е наел търговската площ, като ръководството на “Слънчев бряг” АД, което стопанисва инфраструктурата, ще посочва изискванията. Същото се отнася и за концесионерите на плажната ивица. Цената засега не е ясна.

“В новата схема, по която ще се разположат павилионите, всичко е съобразено с широчината на алеите и с проходимостта, както и с възможностите на инфраструктурата, за да се осигурят ток и вода”, каза изпълнителният директор на държавното дружество Златко Димитров.

Новата схема за преместваемите обекти е така изработена, че никъде да не се препречва гледката към морето. Самата схема все още не е одобрена от общинския съвет в Несебър, но са водени разговори с общинската управа и се надявам това да стане скоро, каза министър Ангелкова.

От старите преместваеми обекти за търговия, които миналото лято станаха повод за шумни акции, водени от вицепремиера Валери Симеонов, ще останат 14 на брой, тъй като имат 5-годишни договори. Останалите вече са премахнати и към юни т.г. синьо-белите павилиони вече трябва да бъдат поставени на тяхно място, обясни Ангелкова.

Територията, на която действа новата схема за преместваеми обекти, е на практика половината от курорта - от разклона за Несебър на юг до разклона за Елените на север, но само частта, източно от главната алея. Според Ангелкова това е пилотен проект и ако е успешен и минат промените в закона, които изясняват статута на националните курорти, преместваеми обекти с еднаква визия ще се изработят и за останалите курорти.