Стартът на деветата сесия по Националния иновационен фонд (НИФ) ще се забави заради неясни правила. Това обяви икономическият министър Емил Караниколов по време на парламентарния контрол.

Той обясни, че е установено , че в правилата за управление на средства на НИФ, по които се извършва осмата сесия на фонда, има текстове, които са неясни и недокрай разписани.

„Това е затруднило изпълнението на сесията. Към настоящия момент е извършван преглед на правилата, събират се становища от всички заинтересовани страни. Аз няма да позволя да се стартира девета сесия на фонда преди да се извършат промени в правилата за управление на средствата”, каза Караниколов.

По осмата конкурсна сесия са подадени над 190 проектни предложения по схемата за подпомагане на научноизследователската и развойна дейност на предприятията. Той припомни, че срокът за кандидатстване е бил 15 дни – от 15 септември 2016 г. Проектите са получили икономическа, административна, техническа, финансова оценка на бюджета от независими експерт оценители.

От март до юни 2017 г. са проведени 78 срещи с независими експерти и 82 – с кандидатите.

Mинистърът обяви, че са получени сигнали от експерти за забавени плащания към тях и е извършена проверка от страна на министерството и инспектората към него. След нея не са констатирани нарушения, които да повлияят работата на фонда или да забавят оценката на проектите, заяви Караниколов. Но все пак обясни, че в договорите, подписани с експертите е посочено, че плащанията към тях ще се извършат след подписване на споразуменията за проектите.

Към момента разписаните договори са 17.

Съгласно правилата за управление на средствата на НИФ , дейността на фонда се администрира от агенцията за малки и средни предприятия.

Шефката на фонда Мариета Захариева, е поискала на заседание да бъде прекратена осмата сесия.

"Но и до днес не е предоставила информация на какво основание са исканията й", каза Караниколов.