Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища

Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата, които водят към населените места в района.

Същата е и ролята на 6 кръгови кръстовища, които ще се строят в участъка Мездра - Ботевград.

За един от най-тежките участъци, който е от Видин до Ружинци, поръчките за строител и надзорник ще бъдат обявени през втората половина на годината.

Първият пътен възел в този участък е “Видин”. Той ще бъде при отделянето от околовръстния път на града.

“Дунавци” е вторият възел, той е при пресичането с шосето и е за връзка с град Дунавци и селата Синаговци и Грамада.

“Кула” е при пресичането с пътя за връзка с гара Срацимир и с. Срацимирово и оттам към Грамада.

При пътен възел “Макреш” аутобанът ще се пресича с пътя за с. Вълчек и от там се осигурава връзка с пътя към Макреш. Той ще се ползва и за връзка с гр. Димово.

“Бела” пък осигурява връзка за Димово, Скомля и Бела.

Предвидени са и пресичания с пътищата Видин и Брегово, както и Видин, с. Войница, Кула и ГКПП Връшка чука.

Участъкът от Видин до Ружинци е 52 км и ще се строи изцяло по ново трасе.

За втория труден участък - Мездра - Ботевград, търгът ще бъде обявен през март. Отсечката е с дължина 33 км, ще бъде с две ленти в едната посока, трасето ще следва съществуващия път с изключение на участъците, които обхождат селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена.

6 кръгови кръстовища на тези 33 км ще правят връзката с републикански и общински пътища. Те са “Мездра”, “Дърманци”, “Ребърково”, “Люти дол”, “Скравена” и “Ботевград”.

Ще има надлези над жп линията Мездра-София, мостове над реките Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка. От Мездра до Ботевград ще има един пътен възел при село Новачене. Ще се строят и селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

През 2018 г. ще стартират тръжните процедури за строителството на 85 км от пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от бюджета.

Магистралният път Видин – Ботевград е с дължина 167 км. Проектът предвижда транзитният трафик от и към Дунав мост 2 да бъде изведен от населените места.

За намаляване на шума ще бъдат монтирани и шумозащитни съоръжения там, където аутобанът минава в близост до градове и села.

През 2019 г. ще стартират търговете за строителството на всички участъци. От пътната агенция заявяват, че до 2020 г. ще бъде изградена съществената част от магистралния път. Той ще осигури връзка между магистралите “Хемус”, “Тракия” и “Струма” с Дунав мост 2.