В блоковете "Хан Аспарух" и "Хан Кубрат" ще се извършат нови сондажи за петрол и газ. За първия блок това ще бъде трети пореден сондаж, за втория - първи. Това обяви председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев на днешното заседание на комисията в парламента.

Добрев уточни, че компанията "Total" (б.р. консорциумът между Total, OMV и Repsol) планира да извърши трети сондаж в блока "Хан Аспарух", който не е бил планиран в работната програма. Задължителни са били първите два сондажа, защото в началото намерението е било получаване за концесия за получаване на правата за проучване на блок "Хан Аспарух", но наскоро са заявили, че ще извършат и трети сондаж. Той припомни, че в края на 2016 г. от централата на Total в Париж са съобщили официално, че са открили нефт.

Председателят на енергийната парламентарна комисия допълни, че за друг блок, в който се извършват проучвания - "Хан Кубрат", в работна програма на Shell е било предвидено да се извършат само т.нар. 3Д сеизменика и проучване на документацията. В началото не се е планирало сондаж, защото той е бил оставен само като опция. "Сега обаче разбираме, че планират евентуален сондаж, което означава, че те също са обнадеждени от геоложката информация, която са получили от 3Д сеизмиката", заяви Делян Добрев.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова добави, че преди няколко месеца от Total са поискали удължаване на срока за търсене и проучване с още две години, като в момента тече процедура по подготовката на документацията. "След като е налице желание за удължаване на срока за търсене и проучване, очевидно има причина за това удължаване и всички се надяваме това да бъде наистина една добра новина съвсем скоро", каза министър Петкова.