България и Катар подписаха споразумение за създаване на смесен бизнес съвет между Българската и Катарската търговско-промишлена палата на церемония в четвърък, организирана от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия.

Цветан Симеонов и шейх Халифа бин Джасем бин Мохамед Ал Тани, председателите на двете палати, положиха подписите си.

Министърът на икономиката Емил Караниколов определи срещата и споразумението като индикация за активните отношения между двете страни. Той призна, че българския износ за Катар е твърде ограничен през последните години, но изрази сигурност, че българските компании са в състояние да доставят качествени продукти в сферата на фармацията, химическата промишленост, селскостопанска техника и оборудване, IT сектора и други. "Приветствам и катарските компании да установят у нас свои логистични и производствени центрове. Имаме много подходящи условия за инвестиции, нашето законодатвлство предвижда насърчителни мерки за чуждестранните инвестиции", допълни Караниколов.

Катарският му колега шейх Ахмад бин Джасем бин Мохамед Ал Тани също изрази надежда за развитие на приятелските и икономическите ни връзки. "Този форум идва на фона на редица световни предизвикателства, сред които и блокадата на Катар от средата на миналата година. Но ние успяхме да развием икономиката си повече от всякога преди, имаме балансиран икономически растеж, БВП за 2017 г. ни е 220 млрд. долара, което представлява ръст от 2% спрямо 2016 г. Подпомогнахме частния и непетролния сектор, повишихме външната си търговия, износа и търговския си баланс", подчерта министърът. Той обясни и какви предимства предлага държавата за чуждестранните инвестиции - 100% собственост, освобождаване от данък доход за 10 години, както и от мита при внасяне на оборудване и суровини.

Катарски държавни инвестиционни компании проявяват интерес за инвестиции в България в сферата на недвижимите имоти, туризма и земеделието. Съществуват добри възможности за увеличаване на българския износ за Катар на стоки като електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови стоки и услуги, високотехнологични продукти на военно-отбранителната индустрия, строителни материали, мебели и обзавеждане, парфюмерия и козметика, нефтени масла и продукти, цигари, продукти на хранително-вкусовата промишленост и фармацията, селскостопанска продукция. Това подчерта Габриела Козарева, директор на ИАМСП.

На събитието присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, изп. директор на ИАМСП Габриела Козарева, председателят на агенцията за инвестиции Стамен Янев
На събитието присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, изп. директор на ИАМСП Габриела Козарева, председателят на агенцията за инвестиции Стамен Янев