Пускането им на борсата е част от

политиката на тогавашния икономически

тандем - Симеон Дянков и Трайчо Трайков

Едва 276 млн. лева взе държавата при продажбата на Българската фондова борса на остатъчните 33% акции в електроразпределителните дружества. Това се случи от края на 2011-а до октомври 2012 г.

От приватизацията на 67% от дяловете на ерепетата през 2004 г. приходите бяха 1,384 млрд. лв.

Пускането на борсата на акциите става 8 г. след приватизацията на мажоритарните 67%. Тези дни БСП внесе сигнал до прокуратурата за продажбата на миноритарния пакет. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ги изпрати да четат стратегията за приватизация на електроразпределението, приета от Народното събрание през 2002 г. Там продажбата е предвидена. А в интервю за “24 часа” (виж 14-а и 15-а стр.) председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев припомня, че в стратегията като крайна цел е посочена максимално добрата цена.

Продажбата на държавните дялове в трите ЕРП-та е елемент от философията на тогавашния икономически екип в правителството - финансовия министър Симеон Дянков и министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. И двамата отстояваха позицията, че на борсата трябва да бъдат пуснати миноритарни дялове от държавната енергетика. Дори се лансираше закриването на Българския енергиен холдинг, който е шапката на дружествата.

Продажбата на

миноритарни

дялове в

енергото

стартира на

11 май 2010 г.

Министър на икономиката и енергетиката тогава е Трайчо Трайков. Той заявява, че стартът се дава с избор на инвестиционен посредник, който да се заеме с предлагането на акции в “Е.он”, тъй като по това време немската компания държеше електроснабдяването на Североизточна България.

16 дни по-късно процедурата е замразена, докато се установи състоянието на електроразпределителното дружество, съобщава Трайков в парламента. По същото време и ДКЕВР проверява дружеството.

Миноритарните акции на държавата в “Е.он” се пускат на 3 октомври 2012 г. И докато от агенцията за приватизация обявяват конкурс за посредник, който да продаде акциите на борсата,

се сменя самият

мажоритарен

собственик

През ноември 2011 г. “Е.он” продава дела си от 67% в двете дружества - в разпределението и в снабдяването с ток, на чешката “Енерго-Про”.

Тогава Трайков многократно коментира, че не е известен за сделката и лансира законова промяна -

министърът на

икономиката да

разрешава

сделки между

частни компании,

които засягат важни държавни активи. Такива текстове обаче не бяха гласувани.

21 декември 2011 г. Председателят на управителния съвет на “EВН България” Йорг Золфелнер удря камбаната на борсата за листване на 33% от държавните дялове в компанията.

продажбата

на 33% в

трите ЕРП-та

За продажбата на дяловете в “Е.он”, която междувременно става “Енерго-Про”, посредник е “Първа финансово брокерска къща”.

За останалите две енергодружества борсовите сделки тръгват година по-късно.

На 17 май 2011 г. Агенцията за приватизация обявява конкурс за инвестиционен посредник за държавните акции в ЧЕЗ и ЕВН. Конкурсът за ЧЕЗ печели Централната кооперативна банка, а за ЕВН - “Булброкърс” на бизнесмена Иво Прокопиев.

Първите акции, които се пускат на борсата, са от ЕВН. Това става на 21 декември 2011 г. Продават се за 93 млн. лв. А основен купувач е “ЕВН България електроснабдяване”, която придобива 99,73% от тях.

По тази първа

продажба сега

тече дело

срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев за ощетяване на държавата.

След първата продажба Волен Сидеров от “Атака” и група депутати се опитват да спрат по-нататъшното листване на акции. На 8 февруари 2012 г. те внасят законопроект за мораториум, но той не е приет.

3 октомври 2012 г. е първият ден на продажбата на акциите на държавата в “Енерго-Про”.

Купуват се за 68 млн. лв. от мажоритарния собственик.

Към 2 ноември 2012 г. 33% в ЧЕЗ донасят на държавата 115 млн. лв. И това е единственият търг, при който купувачи са фирми, различни от мажоритарния собственик - най-вече пенсионни дружества.