"Знаете какъв е вашият министър председател. Той изважда карти, схеми", така обясни вицепрезидентът на европейската комисия Марош Шефчович закъснението си с над половин час за конференцията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика".

С Бойко Борисов са обсъждали тази сутрин инфраструктурата на западните Балкани, електропроводите и газопроводите които да свържат държавите един път от Балканите и втори път с Европа, както и газовия хъб "Балкан". Шефчович припомни че идеята се е родила на среща на страните от Централна и Източна Европа, на която се е обсъждало всяка страна да има поне три източника за доставка на природен газ. 

На брифинга по-късно той повтори тезата си, че с развитата си газова инфраструктура и с интерконекторните връзки, България може да бъде не само страна която транзитира природен газ, но и търговец на синьо гориво, при който да се събират потоци от различни източници. 

На въпрос на журналисти за сделката за активите на ЧЕЗ България, Шефчович каза, че са обсъждали с премиера Борисов, но тя е частна, между две компании. Ако българската държава влезе в нея, то Европейската комисия с дирекцитята "Конкурентноспособност" ще прецени до колко се спазват изискванията на третия либеразационен пакет в енергетиката, както и изискванията за конкуренция.