Автобусните превозвачи ще плащат по-ниски толтакси. Какъв ще е точният им размер, предстои да се дебатира. Това стана ясно от думите на регионалният министър Николай Нанков в рамките на парламентарния контрол. 

"Автобусните превози са доста социален отрасъл. Не само по линия на пътниците, които превозват. Там ще има известни референции, ще се проведе дебат на база на тарифирането", каза Нанков. 

Той отново подчерта, че толтаксата е спарведливият модел за таксуване за ползване на пътищата:

"Който изминава по-голямо разстояние, който тежи повече, заплаща повече. Така е във всички държави, в които има адекватна транспортна политика и политика по поддържане на пътния сектор. Това е справедливия модел“, каза министърът. 

Важно било да се обърнат пропорциите, тъй като в момента леките автомобили към генерирали около 240 млн. лв. от винетки и така се оказва, че  издържат 2/3 от сектора. Нанков обясни,че подобна ситуация има само в Беларус и две латиноамерикански държави.

От изказването на министъра стана ясно, че превозвачите вероятно ще повишат цените на услугите си. 

"Няма празно в бизнеса. Те ще калкулират повишаването на цените си в себестойността на своята услуга. Това е нормален подход. Българският превозвач, който плаща 50 евро в Сърбия, а плаща за същото разстояние 11 евро в България. В други Европейски държави плащат 110 евро дори за по-малък километраж", смята регионалният министър.