“До една година ще сме в чакалнята на еврозоната, ще намалим лихвите по кредитите. Във всички случаи кредитните рейтинги на държавата тръгват нагоре, повече инвестиции идват, повече стабилност и сигурност в банковата система. Това, разбира се, ако има политическа стабилност.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов след конференция за влизането на страната ни в еврозоната. Той обаче даде и лош пример с някои държави, които вече са влезли и са натрупали дългове. Това довело до спад на кредитните рейтинги там.

“Това, което работим с ЕК, е да се подготвят документите, да се внесат, да имаме пътна карта до един месец. Това се разбрахме с вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис”, добави премиерът.

Преди конференцията премиерът обсъди макроикономическото развитие на България и готовността на страната ни за членство в еврозоната със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Пътна карта е, като тръгнем, да сме сигурни, че ще стигнем. В нея са срокове и критерии. Те искат от нас

първо да влезем

в банковия и

паричния съюз,

а след това в

чакалнята на

еврозоната,

обясни премиерът. И добави: “Това изисква посока, тихи преговори. Повтарям: банкерите не обичат да се говори публично. Сигурно ще ги подразним, но нашите сънародници трябва да знаят какво правим”, каза Борисов.

На въпрос дали през юни ще подадем документи, премиерът заяви, че политиците не обичат да бъдат пресирани с подобни неща: “Там животът тече бавно, много по-уредено. По-внимателно трябва да им се поставят срокове”.

“Понеже винаги сме много по-силни, и ние от ГЕРБ, и колегите от БСП да се черним, но ако погледнем как върви графиката на външния дълг, ще видим, че с Гърция тръгваме от 100% и как

допреди няколко

дни ние

достигаме до

25% дълг, а

Гърция отива

до 177%

Когато кандидатстваме в еврозоната, можем да говорим за стабилност и постоянство и което и да е правителство ще го спазва, допълни той.

Според премиера е много важно, когато защитаваме дадена теза, да имаме предвид рисковете. България не представлява риск за Европа, защото всички правителства не дадоха националния резерв, заяви Борисов. И подчерта, че имаме нулеви бюджетни дефицити, които дават възможност да се постигне стабилност.

Държавата можела да постигне мигновен ефект с голям дефицит, като вдигне много доходите веднага, но какво ще стане занапред, попита премиерът.

След влизането в

еврозоната ще

има нарастване

на доходите,

заяви пък финансовият министър Владислав Горанов на конференцията.

Според него това ще позволи на страната ни да участва във вземането на важните решения в ЕС.

Поскъпване можело да има, но ще бъде минимално, заяви той по повод на най-тиражирания мит, че еврото ще доведе до скока на цените. Нямало да бъде отслабена и конкурентоспособността ни, увери министърът. А на опасенията, че в еврозоната ще загубим суверенитета си, Горанов отговори, че ще се случи обратното -

ще участваме

във вземането на

важни решения,

а няма само да ги изпълняваме.

С валутния борд например сме били премахнали до голяма степен използването на основна лихва и промяна на валутния курс като механизми на централната банка, с които да влияе на икономическите процеси, посочи финансовият министър.

Той каза още, че с въвеждане на еврото България не може да се превърне във втора Гърция или в някой от лошите примери.

Горанов посочи, че по отношение на макроикономически показатели като развитие и конкурентоспособност

България има

предимство

Макар и близки съседи с Гърция, сме далеч от сценария, който исторически се е натрупал и е довел до негативните последици в южната ни съседка.

Станишев: България да влезе в А отбора

България трябва да се стреми към А отбора на Европейския съюз, а не да остане в периферията, заяви председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

“Настъпил е моментът България да прави крачки към влизането в еврозоната, защото сега имаме прозорец, който не трябва да изпускаме - председателството и подкрепата на Европейската комисия”, каза той.

Станишев цитира проучване на социологическа агенция, според което 77% от българите са съгласни, че България трябва да положи повече усилия, за да се интегрира.

Над 2/3 смятали, че страната трябва да се позиционира в ядрото на ЕС. “Затова е важно да обсъдим ползите за участие в еврозоната, както и опасенията, които са свързани с това, че ще се повишат цените”, заяви той.

“Бих искал много еврозоната да бъде и основа на социалния съюз, да работи чрез своите инструменти, които съществуват, за да има реална икономическа и социална конвергенция на доходите - това е изключително важно за България”, каза Станишев.

Включването в еврозоната ще доведе и до повишение  на доходите, заяви министър Владислав Горанов
Включването в еврозоната ще доведе и до повишение на доходите, заяви министър Владислав Горанов
Влизането на България в еврозоната бе обсъждано на конференция, организирана от евродепутатите Сергей Станишев и Ева Майдел, в която участва и премиерът Бойко Борисов.
Влизането на България в еврозоната бе обсъждано на конференция, организирана от евродепутатите Сергей Станишев и Ева Майдел, в която участва и премиерът Бойко Борисов.
И председателката на бюджетната комисия смята, че влизането в еврозоната няма да вдигне цените
И председателката на бюджетната комисия смята, че влизането в еврозоната няма да вдигне цените