Българската петролна и газова асоциация (БПГА) изразява категорична подкрепа на позицията на българския транспортен бранш по повод пакета "Мобилност". Това се казва в декларация на браншовата организация, в която членуват големите нефтени компании.

От БПГА считат, че предложенията за командировачните, почивките извън превозното средство и каботажните превози водят до ограничаване на равния достъп до единния европейски пазар. С текстовете държавите от периферията на Европейския съюз се поставяли в неравнопоставено положение спрямо останалите и възпрепятствали нормалната конкуренция.

Пакетът "Мобилност" налагал твърде високи финансови тежести, които били трудно изпълними за превозвачите от Централна и Източна Европа. Приемането му щяло да доведе до тежки последици за българския транспортен сектор, който формира сериозен дял от БВП на страната и осигурява препитание на над 120 хиляди души.

От БПГА призовават всички компетентни държавни институции да положат максимални усилия за постигане на справедлив компромис по текстовете.