Свръхботата е реколтата от гюл тази година, а оттам са и ниските изкупни цени. Това заяви пред "24 часа" Йордан Радев, който има розови масиви и дестилерия в град Крън, Казанлъшко. Бившият директор на панаира в Пловдив отрече да има картел. По думите му днес килограм розов цвят се е изкупувал за 2,20 лв., но ще пада още. По този причина производители от карловското село Розино, а също и от Старосел, Красново и Хисаря протестираха. Те блокираха пътища и обсипаха  шосетата с гюл. 

"Ще изкореним масивите и ще отидем в чужбина", заканиха се те. Твърдят, че им изкупували цвета по 1,80 - 2 лв. за килограм. "Даваме по левче на берачи, като приспаднем разходите за тор и препарати, за нас не остава нищо", твърдят собственици на розови градини.

"Има свръхпредлагане.  Годината е нормална, има много розов цвят. Проблемът на производителите е работната ръка", каза Радев. Той припомни, че м.г. са изкупували розовия цвят по 4-5 лева. Но тогава продукцията е била слаба. По думите му ще пада и цената на розовото масло. Сега килограмът се търгувал за 9500 евро. Радев очаква да падне до 7500 евро. А през 2016 г. стигна цена от 12 200 евро. Това е пазарът, каза бившият директор на пловдивския панаир. Килограм розово масло се добива от 3,5 тона цвят. България произвежда между 1,5 - 2 тона течно ароматно злато.