Работим коректно, спазваме и винаги сме спазвали закона и разполагаме с абсолютно всички необходими документи за всички продукти с марката “Михалково”. Това обявиха в декларация в края на миналата седмица от “Михалково” АД. От компанията посочват, че тя е във връзка с агресивно насажданите в последните две седмици внушения за съмнения по отношение на необходимите разрешителни за добиване на изворната вода. 

От дружеството направили и Ден на отворените врати, за да покажат, че няма нищо, което да е скрито и несподелено. И призовават тези, които раздухват един несъществуващ казус, когато информират обществеността по темата, да го правят коректно и с отразяване на цялата фактология, а не като изваждат и навързват факти извън общия контекст и по този начин уронват престижа на марката и на дружеството, което стои зад нея с неуморен и честен труд вече над 60 години.

За да достигне водата до клиентите, работят 3 дружества - ТПК “Михалково”, “Михалково” АД и “МВМ груп”. За да е осигурен документално целият процес между тях и институциите, разрешителните и договорите били валидни и действащи. Изворната вода разполагала с всички необходими документи, за да достига до потребителите на пазара.

“Михалково” АД осъществява дейността си по бутилиране на изворна вода при спазване на законовите изисквания, казват още от компанията. Тя е регистрирала обекта си за бутилиране по реда на Закона за храните и противно на твърденията била единственият бутилировач на предлаганата на пазара вода под търговското наименование “Михалково изворна вода” с всички права и отговорности за продукта.

От компанията допълват, че кампанията срещу тях идва от страна на няколко души, които имали финансови задължения към “Михалково” АД. Целта на тези хора била да принудят компанията да им удовлетвори претенциите, като се опитат да блокират работата на дружеството.

За да се увери широката общественост, че “Михалково” е изрядна и прозрачна компания, направихме за журналисти и клиенти Ден на отворените врати

Изключителните качества на продуктите ни ще бъдат използвани в учебния процес на академията “Дьоменс академия” в Мюнхен

- Г-н Дългъчев, водата “Михалково” беше сред победителите в конкурса “Големите малки” на “24 часа” през 2014 г. Какво ви провокира тогава да участвате и как се разви тази марка през тези 4 години?

- За минерална вода “Михалково” участието в този конкурс беше изключителна възможност да информираме за нашите води, техните качества и уникалност пред читателската аудитория на най-големия български ежедневник “24 часа” с огромна добавена обществена и медийна стойност за нас. Ние успяхме да провокираме интереса на повече хора да купуват нашите продукти, увеличихме разпознаваемостта на нашата марка “Михалково”,

като се

фокусирахме

върху

уникалността

на нашата вода

Изграждането на позитивен публичен образ на една марка и компания, внушение на доверие в името на една марка са най-съществената част от комуникацията с обществото и ние смятаме, че с предоставената ни възможност успяхме да постигнем това.

- Отворихте вратите на “Михалково” за журналисти - какво искахте да видят и да се убедят хората?

- За да се увери широката общественост, че “Михалково” е изрядна и прозрачна компания, която напълно правомерно бутилира и доставя вода на пазара, организирахме на 17 май 2018 г. Ден на отворените врати в “Михалково”, в рамките на който показахме фабриката, производствените процеси, споделихме актуална информация за техническото обновяване и продажбите с всички посетители, включително и с присъстващите журналисти.

Имаме една много успешна година зад гърба ни: продуктите с марката “Михалково” имат 7% ръст в продажбите през 2017 г. в сравнение с 2016 г. Имаме ръст и в стойността, защото работим по-рентабилно. През последните две години направихме сериозни инвестиции в модерни машини и производствени линии и така намалихме себестойността на продуктите и увеличихме печалбата. Това разказахме и показахме в Деня на отворените врати.

- Напоследък много се говори, че във вашия бранш човек трудно може да се ориентира какви разрешителни режими работят - с две думи, какво е нужно, за да се бутилира минерална и изворна вода? Какъв е проблемът с ВиК в Смолян, за който медии твърдят, че нямате право да бутилирате изворна вода?

- Да, това е много актуална тема. Защото

процедурите

се променят

непрекъснато

Докато тече една, друга вече се променя, но тя е в зависимост от първата. Тикат ни в обяснителен режим, който чисто административно на ниво държавни институции не е оптимизиран.

Ще ви дам един пример - от 2003 до 2006 г. имахме разрешително за водовземане от изворите “Персенк 1” и “Персенк 2”. След това режимът беше променен и съответно на законовите промени сключихме договор с “ВиК Смолян”, които от 2006 г. ни предоставят изворна вода от тези два извора, която ние бутилираме с марката “Михалково” - изворна вода.

Това е тиха,

негазирана вода

Междувременно отново се променя режимът - минава се на разрешителен режим. Подали сме в законовия срок заявление за издаване на разрешение за водовземане от изворите “Персенк 1”, “Персенк 2”, “Персенк 3” и “Персенк 4”. Предписанията, които сме получили от ХЕИ, са, че

тези процедури

трябва да бъдат

завършени до

края на юли

2018 година

Продължаваме кореспонденцията с Басейнова дирекция - Пловдив, която отчасти има не съвсем обяснимо поведение. Все още сме в процедура с тази институция и юристите ни уточняват детайлите с нейните представители.

За конкретния случай с бавенето от страна на Басейнова дирекция - Пловдив, не без участието на “ВиК Смолян”, на една стандартна процедура, каквато е издаване на разрешително за водовземане, ние също си задаваме въпроси - защо, с каква цел, в чий интерес и други.

Административната среда има нужда от оздравяване и съм убеден, че това ще помогне не само на нашия бранш, но и на цялата българска икономика.

- “Михалково” е една от малкото минерални води, които трудно се намират в търговската мрежа. Каква е причината: по-малки производствени мощности или просто съзнателно поддържан дефицит?

- През миналата година инвестирахме в нови технологии за увеличаване на производствените мощности, разширяваме дистрибуцията и мисля, че вече много по-лесно хората ще намират нашата вода - естествено газираната и изворната с марката “Михалково”.

- Как хората да разпознават истинската минерална вода, след като има такова разнообразие на пазара? България в действителност е богата на минерални извори.

- Ние, производителите на минерална вода в България, имаме грижата по всякакъв начин - по медиите, с реклама, със събития, с редовни лабораторни изследвания и всякакви други начини - да информираме нашите клиенти за качествата на водата.

Ето например миналата година поканихме воден сомелиер от Германия, който направи изследвания на газираната и на изворната вода. Изключителните качества и на двата ни продукта ще бъдат използвани в учебния процес на академията, в която работи г-н Петер Шроп - “Дьоменс академия” в Мюнхен.