Националният борд по туризъм подкрепя да се правят диференцирани норми за шумово натоварване в националните курорти като част от определяне на статута им. Това се казва в декларация на работодателската организация, разпространена в петък.

“Предложението националните курорти да бъдат с отделен статут за нормите за шумовото натоварване и изискванията за тях да се регулират в специална наредба към Закона за туризма е навременно и ще даде сигурност пред инвеститорите и туристическия бранш”, е мнението на Националния борд по туризъм.

“Подобна промяна, предложена от Министерството на туризма, не е инцидентна, тя е част от почти 2-годишните усилия за определяне на статута на националните курорти, чиято регламентация ние подкрепяме”, се казва в декларацията.

Това е предвидено в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма, който бе пуснат наскоро за обществено обсъждане. Тези разпоредби бяха лансирани от министъра на туризма Николина Ангелкова почти веднага след като вицепремиерът Валери Симеонов вкара в парламента промени в закона за шума, с които курортите бяха приравнени на населените места, като и на двете се въвеждат еднакви строги правила за шума.

“Като институция, която обединява най-големите инвеститори в туризма на България, смятаме, че така ще се отговори едновременно на изискванията и на бранша, и на туристите, които са избрали да почиват в страната”, пишат работодателите по отношение на законовите поправки, които е подготвило туристическото ведомство.