Новият стикер ще важи от 12 часа на обяд в петък до полунощ в неделя

От 1 януари 2019 г. винетката става електронна. Това гласят промени в Закона за пътищата, внесени в парламента от Александър Ненков и негови колеги от ГЕРБ.

Шофьорите на леки коли ще могат да ползват и уикенд винетка. Тя ще важи от 12 часа в петък до 23,59 в неделя.

От 16 август догодина пък се въвежда толсистемата за превозни средства с маса над 3,5 тона, предвиждат промените в закона. До тази дата камиони и автобуси ще се движат с винетка. Ако тя е годишна, ще платят 60% от цената на стикера.

Месечни, седмични и дневни винетки за камионите, закупени от първия ден на следващата година, ще важат до 15 август. Целта е след 16 август всички тирове да плащат толтакси.

Те ще зависят от изминатото разстояние. Предвижда се размерът им да се определи от Министерския съвет по предложение на министрите на регионалното развитие и на финансите. Колко километра е минал камионът, ще се определя от данни от GPS системата му. Ако няма такава, се дава възможност да се купи еднократна маршрутна карта. С нея ще може да се измине разстояние по предварително подаден от шофьора маршрут на движение.

Предвидена е възможност водачите, които не са заплатили такса за преминаване по пътищата,

да довършат пътуването

си в рамките на 24 часа

след заплащане на

компенсаторна такса

Тогава ще бъдат освободени от административно - наказателна отговорност.

От 1 септември 2018 г. винетките за всички видове пътни превозни средства трябва да се перфорират до 30 дни от датата на закупуване.

За купените винетки, чийто срок на валидност изтича след 1 януари 2019 г., се дава гратисен период до 31 януари 2019 г., в който да бъде трансформиран хартиеният стикер в електронен.

Пътната агенция ще сключва договори с търговци, при които ще може да се заплащат таксите за ползване на пътищата. Те ще получават комисиона в определен размер, който ще е еднакъв за всички фирми, извършващи тези дейности. Условията, на които трябва да отговарят тези оператори, ще бъдат разписани от агенцията. Поради тази причина те изрично ще са изключени от правилата по Закона за обществените поръчки - няма да се прави подбор между предлаганите от тях условия.

Споразумения ще се сключват и с доставчици на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние и доставчици на данни за местоположението на коли на пътя и изминатите километри, получени чрез глобална навигационна сателитна система. В предмета на договора ще е посочено, че комисиона ще се заплаща, ако е изпълнено задължението за събиране на тази информация.

Ще има и терминали за самотаксуване, а управителният съвет на пътната агенция ще определи къде да са разположени те. Със сигурност ще ги има на граничните пунктове. До устройствата ще има денонощен и непрекъснат достъп.

Точки за продажба на винетки се разкриват най-малко на граничните контролно-пропускателни пунктове, в близост до тях, в областните градове на страната, както и по протежение на платената пътна мрежа.

Нововъведение е

възможността да

се плаща и с

картите за горива,

които се издават от различните петролни компании.

В промените изрично е посочено, че длъжностните лица, осигуряващи контрол, нямат право да изискват от шофьорите да предоставят издадената им електронна винетка или доказателства за извършено плащане.

Ако превозно средство се движи с прикачено ремарке, водачът е длъжен да плати допълнителна винетна такса, без значение от броя на осите на ремаркето, но само ако общото тегло е не повече от 3,5 тона.

С промените в закона се уточнява, че няма да се прави ново държавно предприятие за управление на толсистемата. Функциите по това ще се поемат от пътната агенция, която имала достатъчно опитни експерти в тази област.

АЛЕКСАНДЪР НЕНКОВ
АЛЕКСАНДЪР НЕНКОВ