Валенсия, намиращата се в югоизточната част на Испания, е пристанището с най-голямата пропускателната способност на контейнери в Средиземноморския район и е транзитен възел в западна част на Средиземно море. Пристанището предоставя над 55% от БВП на Испания, предава bulgarian.cri.cn.

През юни миналата година, китайската компания „COSCO SHIPPING Ports Limited" подписа споразумение с испанската компания „Noatum" за придобиването на 51% от акциите на компанията, с което стана неин контролиращ акционер. Според китайската компания, това е важна мярка за прилагането на инициативата „Един пояс, един път" и усъвършенстването на глобалното оформление.

Главният директор на контейнерния терминал на Валенсия Густаво заявява, че мениджърският екип на китайската страна им е представил топ идеи за управлението на пристанище, като създаване на отдел за операции и технологии и отдел за управление, оптимизиране на персонала, засилване на контрола на разходите и др.

Според статистика, през първите седем месеца на тази година компания „Noatum" е обработила общо 2.1 милиона контейнери, което е увеличение с 13.2% в сравнение със същия период на миналата година, особено през май, броят на контейнерите достигна 326 хиляди, или увеличение с 12.9%, счупвайки рекорда от 2001 година.