Разпечатани са пробните кранчета на дестилационните съоръжения на “Черноморско злато”, които агенция “Митници” запечата миналата седмица след извършена проверка в производствената база на дружеството в Поморие.

Оттам съобщиха, че Агенция “Митници” е уважило аргументите на винпрома, че пробните кранчета са неделима част от баретката на всяка дестилационна система спрямо технологичните изисквания за работа на съоръжението. Това бе потвърдено и от производителя на системите Бенковски Ко.

Течността в споменатите съоръжения не е краен продукт, готов за консумация, а дестилат с алкохолно съдържание между 55 и 75%, обясниха от “Черноморско злато” още миналата седмица. Баретките са съставна част на системите и служат за извършване на контрол при дестилационния процес, като се отчитат алкохолният градус, температурата и вкусово-ароматните качества на произведения продукт. Във всяка баретка има спиртомер за отчитане на алкохолния градус, а извън нея термометър и пробен кран, необходим за периодично взимане на проби от технолога в процеса на дестилация.

Дружеството е представило пред митниците нова по-детайлна технологична схема, на която присъстват и пробните кранчета. За да разсее всякакви съмнения за недобросъвестна дейност, “Черноморско злато” внесе и предложение за поставяне на бленда за намаляване на дебита им, което е одобрено от агенция “Митници”, съобщиха още от винпрома. С поставянето ѝ материалът, необходим за проба, ще изтича за повече време, но това няма да възпрепятства контрола върху технологичния процес.

Продължава изкупвателната кампания на грозде в “Черноморско злато”. Производството работи с пълен капацитет и мощност, заявиха от дружеството.